ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι

Διεθνής Σύνοδος στη Λοζάνη για τερματισμό της αιματοχυσίας

ΠΗΓΗ: skai.gr

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος προωθήθηκαν σήμερα στις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες του Χαλεπιού, που βομβαρδίζονται αδιάκοπα από τη συριακή και τη ρωσική πολεμική αεροπορία, ένα 24ωρο πριν από τη νέα διεθνή σύνοδο που θα διεξαχθεί στην Ελβετία, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η αιματοχυσία.

Στη συνάντηση αυτή, που θα φιλοξενηθεί στη Λοζάνη, θα μετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι και οι ομόλογοί τους της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας και ίσως του Κατάρ, χωρών που υποστηρίζουν την ένοπλη συριακή αντιπολίτευση. Ο Λαβρόφ εμφανίστηκε πολύ επιφυλακτικός όσον αφορά το ενδεχόμενο να επιτευχθεί κάποια πρόοδος αύριο. "Δεν περιμένω τίποτα το ιδιαίτερο" είπε στους δημοσιογράφους, από το Ερεβάν όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Από τη Λοζάνη, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα αναχωρήσει κατόπιν για το Λονδίνο, όπου την Κυριακή είναι προγραμματισμένη μια συνάντησή του με τους υπουργούς Εξωτερικών "των διεθνών εταίρων" των ΗΠΑ, πιθανότατα της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Στη Συρία, για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, οι βομβαρδισμοί συγκλόνιζαν και πάλι σήμερα το ανατολικό Χαλέπι, τις συνοικίες της πόλης που ελέγχονται από τους αντάρτες. Ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για πολύ σφοδρά πλήγματα σε πολλές γειτονιές, όμως δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν υπάρχουν θύματα.

"Η βιαιότητα των αεροπορικών επιδρομών καταδεικνύει ότι έχει ληφθεί από τη Ρωσία η απόφαση να καταληφθεί το ανατολικό Χαλέπι με κάθε τίμημα", είπε ο Ραχμάν, εξηγώντας ότι η ρωσική στρατηγική συνίσταται "στο άνοιγμα ενός διαδρόμου προς το αεροδρόμιο που βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης".

Τα μέλη της οργάνωσης "Λευκά Κράνη", οι εθελοντές διασώστες που δραστηριοποιούνται στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές, δουλεύουν νυχθημερόν στο Χαλέπι. "Πάνε τώρα τέσσερις ημέρες που δεν κοιμάμαι εξαιτίας των βομβαρδισμών", είπε ένας από αυτούς, ο Ιμπραχίμ Άμπου Λαΐτ, εξηγώντας ότι "υπάρχει μεγάλη κλιμάκωση" στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο Χαλέπι είπε ότι οι διασώστες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν φακούς μόλις πέσει η νύχτα, επειδή αμέσως μπαίνουν στο στόχαστρο των μαχητικών. Οι κάτοικοι δεν τολμούν να ανάψουν φως στα σπίτια τους για να μην στοχοποιηθούν. Παρ' όλ' αυτά, στη συνοικία Μπουστάν αλ Κασρ, τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν ακόμη να ανασύρουν τους νεκρούς από τα συντρίμμια των κτιρίων.

Περισσότεροι από 370 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 68 παιδιά έχουν σκοτωθεί στο πολιορκημένο Ανατολικό Χαλέπι από τις 22 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Παρατηρητηρίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ρωσική εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβντα ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ ανέφερε ότι θα χρησιμοποιήσει τη νίκη του στο Χαλέπι σαν "εφαλτήριο" για την ανακατάληψη και άλλων προπυργίων των ανταρτών. "Ως μεγάλη πόλη, θα είναι το εφαλτήριο για (...) να απελευθερώσουμε και άλλες ζώνες από τους τρομοκράτες", είπε.

Το συριακό καθεστώς χαρακτηρίζει "τρομοκράτες" όλους όσους το πολεμούν.

Ο Άσαντ διευκρίνισε ότι ο επόμενος στόχος της Δαμασκού ενδέχεται να είναι η επαρχία Ιντλίμπ, που ελέγχεται από μια συμμαχία ανταρτών και τζιχαντιστών. "Πρέπει να συνεχίσουμε την εκκαθάριση αυτής της ζώνης και να στείλουμε τους τρομοκράτες στην Τουρκία, απ' όπου ήρθαν, ή να τους σκοτώσουμε. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή", κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X