ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ολάντ: Aν θέλουν «σκληρό Brexit», θα έχουμε σκληρές διαπραγματεύσεις

Η Μέι έδωσε την εντύπωση ότι είναι υπέρ της αυστηρότερης μεταναστευτικής πολιτικής

ΠΗΓΗ: skai.gr

To «γάντι» στη βρετανίδα πρωθυπουργό σήκωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Γαλλίας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής προϊδεάζοντας και αυτός για αυστηρή διαπραγματευτική τακτική εκ μέρους των Ευρωπαίων. Η Μέι έδωσε προ ημερών την εντύπωση ότι κλίνει προς «σκληρό Brexit», δηλαδή υπέρ της αυστηρότερης μεταναστευτικής πολιτικής. «Δεν φεύγουμε από την ΕΕ μόνο και μόνο για να παραδώσουμε εκ νέου τον έλεγχο της μετανάστευσης. Και δεν φεύγουμε για να επιστρέψουμε υπό τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η Τερέσα Μέι θέλει ένα σκληρό Brexit; Οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές», απάντησε ο Φρανσουά Ολάντ. Ο γάλλος πρόεδρος ιευκρίνισε πάντως πως όσο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ακόμα μέσα στην ΕΕ, συμμετέχει σε όλες τις συζητήσεις που αφορούν την Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, υπογράμμισε πως η προτεραιότητα είναι η παράταση της εκεχειρίας. «Χθες το βράδυ, όλη τη νύχτα, με την καγκελάριο Μέρκελ, πιέσαμε το Βλαντιμίρ Πούτιν να κάνει το καθήκον του, δηλαδή να σταματήσει τους βομβαρδισμούς, αντί να συνεχίζει να ενεργεί υποστηρίζοντας το συριακό καθεστώς» τόνισε.

Διχασμένοι οι Βρετανοί ως προς το «σκληρό» Brexit

Στο μεταξύ, διχασμένη ως προς το κατά πόσο η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit τους ελέγχους στη μετανάστευση ή την πρόσβαση στην ενιαία αγορά εμφανίζεται η Βρετανία σε νεότερη δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με την έρευνα της Ipsos MORI, η πλειοψηφία των Λονδρέζων, των επαγγελματιών και των αποφοίτων πανεπιστημίου τάσσεται υπέρ της έμφασης στη διατήρηση απρόσκοπτης πρόσβασης στην ενιαία αγορά. Αντίθετα, υπέρ πρωτίστως των περιορισμών στη μετανάστευση τάσσονται στην πλειοψηφία τους οι πιο ηλικιωμένοι Βρετανοί, όσοι κατατάσσονται στην εργατική τάξη και εκείνοι που δεν έχουν κάποιον εκπαιδευτικό τίτλο.

Συνολικά το 45% των ερωτηθέντων θέλουν να αποτελέσει προτεραιότητα η ενιαία αγορά, με το 39% να προτάσσει τους ελέγχους στη μετανάστευση.

Η πρόσβαση στην ενιαία αγορά είναι η προτεραιότητα για το 57% των ερωτηθέντων ηλικίας 18-34, για το 67% των κατόχων κάποιου πτυχίου και για το 54% όσων έχουν κάποια επαγγελματική ειδίκευση.

Ωστόσο, για το 50% των ηλικίας 55 και άνω, για το 51% των ανειδίκευτων εργατών και για το 53% όσων δεν έχουν κάποιο πτυχίο η προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη μετανάστευση.

Στη Σκωτία το 61% δίνει προτεραιότητα στην πρόσβαση στην ενιαία αγόρια και το 55% στο Λονδίνο. Αντίθετα, πιο σημαντικό θέμα κρίνεται το μεταναστευτικό στην κεντρική Αγγλία, την Ουαλία και τον νότο πλην Λονδίνου.

Οι άντρες προτιμούν την πρόσβαση στην ενιαία αγόρια έναντι των ελέγχων στη μετανάστευση σε ποσοστό 50% έναντι 35%, ενώ μεταξύ των γυναικών η εικόνα είναι αντίστροφη με αντίστοιχα ποσοστά 39% και 43%.

Οι ψηφοφόροι των Εργατικών είναι υπέρ της πρόσβασης στην ενιαία αγορά σε αναλογία δύο προς έναν, ενώ οι ψηφοφόροι των Συντηρητικών είναι σε ποσοστό 45% έναντι 38% υπέρ της αυστηρότερης μεταναστευτικής πολιτικής του λεγόμενου «σκληρού» Brexit.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση