ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επικίνδυνη κορύφωση της έντασης στο Κουρδικό ζήτημα

Η σύλληψη της κουρδικής καταγωγής, Γκιουλτέν Κισάνακ δυναμιτίζει το κλίμα

Νέα εξέλιξη έρχεται να δώσει διαστάσεις στην μεγάλη ένταση που χαρακτηρίζει το τελευταίο διάστημα το Κουρδικό Ζήτημα της Τουρκίας.

Χθες την νύχτα, οι τουρκικές διωκτικές αρχές προχώρησαν στην σύλληψη του Δημάρχου του Ντιγιάρμπακιρ, Γκιουλτέν Κισάνακ. Μαζί με την κ. Κισάνακ, υπό κράτηση τέθηκε και ο συνδήμαρχος της μεγαλύτερης κουρδικής πόλης της Τουρκίας.

Η κουρδικής καταγωγής ακτιβίστρια και πρώην βουλευτίνα, λίγο πριν την σύλληψη της στο Αεροδρόμιο του Ντιγιάρμπακιρ, είχε μιλήσει σε ειδική επιτροπή της τουρκικής εθνοσυνέλευσης σχετικά με το πρόσφατο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Οι Τούρκοι αναλυτές τονίζουν ότι η σύλληψη της κ. Κισάνακ, η οποία μετά την λήξη της θητείας της στην τουρκική βουλή, ανέλαβε καθήκοντα Δημάρχου του Νιτιγάρμπακιρ με ποσοστά ρεκόρ, ενδέχεται να οδηγήσει την ένταση στο Κουρδικό Ζήτημα σε επικίνδυνα επίπεδα.

Ήδη η κουρδική πλευρά εκφράζει την δυσανασχέτηση της με μπαράζ δηλώσεων και επιθέσεων σε τουρκικούς στόχους στο ανατολικό κομμάτι της Τουρκίας και στα νότια παράλια της χώρας. Χθες την νύχτα επίθεση δέχθηκε η οικία του αρχηγού της νεολαίας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στο Βαν. Σχεδόν ταυτόχρονα, οι Κούρδοι αντάρτες επιτέθηκαν στην τουρκική αστυνομία στο Ντιγιάρμπακιρ. Τις ίδιες ώρες, το κουρδικό κίνημα ζητούσε από τους υποστηρικτές του να υψώσουν την φωνή τους.

Η κορύφωση της έντασης στο εσωτερικό της Τουρκίας συνοδεύεται από τις επιθέσεις του τουρκικού στρατού σε θέσεις των Κούρδων στην Συρία.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση