ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σφοδρές μάχες στο Χαλέπι

Οι αντάρτες προσπαθούν να σπάσουν την πολιορκία

ΠΗΓΗ: skai.gr

Μαίνονται για δεύτερο 24ωρο οι συγκρούσεις και οι αεροπορικές επιδρομές στα δυτικά του Χαλεπίου, καθώς συνασπισμός αντικαθεστωτικών οργανώσεων επιχειρεί να σπάσει την πολιορκία που έχουν επιβάλει οι δυνάμεις του προέδρου Άσαντ. Η αιματοχυσία έρχεται τη στιγμή που οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Δαμασκό ότι χρησιμοποιεί «την πείνα σαν πολεμικό όπλο».

Οι ρουκέτες που εκτοξεύουν από την Παρασκευή οι αντάρτες εναντίον των δυτικών συνοικιών της πόλης, οι οποίες ελέγχονται από τους καθεστωτικούς, είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 21 αμάχων, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο έλεγχος του Χαλεπίου, που είναι διαιρεμένο ανάμεσα στις ανατολικές συνοικίες που ελέγχονται από τους αντάρτες και στον δυτικό τομέα που ελέγχεται από το καθεστώς, θεωρείται καθοριστικός για την έκβαση του συριακού εμφυλίου, με δεδομένο ότι πρόκειται για την τελευταία μεγάλη πόλη όπου οι αντάρτες έχουν σημαντική παρουσία. Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους στον πενταετή πόλεμο, ενώ οι εκτοπισμένοι υπερβαίνουν τα 10 εκατομμύρια.

«Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στη δυτική περιφέρεια του Χαλεπίου, εκεί όπου οι αντάρτες κατάφεραν να προωθηθούν», ανέφερε το πρωί του Σαββάτου το Παρατηρητήριο.

Περισσότεροι από 1.500 μαχητές από τις επαρχίες Χαλέπι και Ιντλίμπ συμμετέχουν στην επίθεση εναντίον των συνοικιών που ελέγχονται από την κυβέρνηση, σε ένα μέτωπο 15 χλμ., ανέφερε την Παρασκευή το Παρατηρητήριο που ενημερώνεται από μεγάλο δίκτυο ακτιβιστών.

Οι αντάρτες κατάφεραν να καταλάβουν «το μεγαλύτερο μέρος» της συνοικίας Νταχίγιετ αλ-Άσαντ, νοτιοδυτικά του Χαλεπίου, κοντά σε μια στρατιωτική ακαδημία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου ο οποίος μετέβη στην Νταχίγιετ αλ-Άσαντ ανέφερε πως σημειώνονται αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού που έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές στη συνοικία.

«Ο επόμενος στόχος είναι η στρατιωτική ακαδημία και η συνοικία Χαμντανίγιε», στο δυτικό Χαλέπι που ελέγχεται από το καθεστώς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας στρατιωτικός διοικητής, ο Αμπού Μουσταφά, μέλος συνασπισμού στον οποίο συμμετέχουν ισλαμιστές αντάρτες και τζιχαντιστές, του Τζάις αλ-Φάταχ.

Οι μάχες, τα πυρά πυροβολικού και οι εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων που συγκλόνισαν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας κατά την πρώτη ημέρα της επίθεσης προκάλεσαν τουλάχιστον 18 θανάτους στις τάξεις των δυνάμεων του καθεστώτος και των μαχητών που πολεμούν στο πλευρό τους, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας οι αεροπορικές επιδρομές έθεσαν επίσης στο στόχαστρο την ανταρτοκρατούμενη συνοικία Σαλαχεντίν, που βρίσκεται στη διαχωριστική γραμμή, σύμφωνα με άλλον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην πλευρά των ανταρτών.

«Σε λίγες ημέρες θα ανοίξουμε τον δρόμο στους πολιορκημένους αδελφούς μας», υποσχέθηκε ο Αμπού Μουσταφά.

Οι ανατολικές συνοικίες του Χαλεπίου, όπου ζουν τουλάχιστον 250.000 κάτοικοι, βρίσκονται σε κατάσταση τουλάχιστον μερικής πολιορκίας από τον Ιούλιο, δεν έχουν λάβει ανθρωπιστική βοήθεια και είναι αντιμέτωπες με διατροφικές ελλείψεις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το συριακό καθεστώς εξαπέλυσε στις 22 Σεπτεμβρίου μεγάλη επίθεση για την ανακατάληψη του ανταρτοκρατούμενου τομέα, όμως οι επιτυχίες του ήταν περιορισμένες, παρά την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας και των φονικών βομβαρδισμών που προκάλεσαν περισσότερους από 500 θανάτους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και την καταστροφή πολιτικών υποδομών, κυρίως νοσοκομείων.

Η Μόσχα ανακοίνωσε στη συνέχεια τη διακοπή των πληγμάτων στις ανατολικές συνοικίες αρχής γενομένης από τις 18 Οκτωβρίου, ενώ οι Δυτικοί έκαναν λόγο για «εγκλήματα πολέμου».

Αντιδρώντας στην επίθεση των ανταρτών, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θέλει να επαναλάβει τις αεροπορικές επιδρομές στο Χαλέπι, όμως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκτίμησε ότι δεν είναι η «κατάλληλη στιγμή», λέγοντας ότι «χρειάζεται να παραταθεί η ανθρωπιστική παύση».

Η Ουάσινγκτον αμφισβήτησε τις δηλώσεις της Μόσχας ότι οι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι έχουν σταματήσει. Κατηγόρησε επίσης το συριακό καθεστώς ότι χρησιμοποιεί την πείνα «σαν πολεμικό όπλο» αρνούμενο να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στις ανατολικές συνοικίες του Χαλεπίου.

Ο πόλεμος στη Συρία ξεκίνησε το 2011 μετά την αιματηρή καταστολή από το καθεστώς ειρηνικών διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας. Περιπλέχθηκε στη διάρκεια των χρόνων με την εμπλοκή ξένων χωρών και δυνάμεων καθώς και τζιχαντιστικών ομάδων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X