ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

O Eρντογάν επαναφέρει την θανατική ποινή και γυρνά την πλάτη στην Ε.Ε

Φυλακίζονται Κούρδοι πολιτικοί, απαγορεύονται αντιπολιτεύμενα μέσα ενημέρωσης

Τσουνάμι εξελίξεων στην Τουρκία. Ο Ερντογάν επαναφέρει την θανατική ποινή. Η Ευρώπη προειδοποιεί. Φυλακίζονται Κούρδοι πολιτικοί, απαγορεύονται αντιπολιτεύμενα μέσα ενημέρωσης. 

Μια ιστορικής σημασίας πρωτοβουλία λαμβάνει ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. Με εντολή του νέου Προεδρικού Μεγάρου της Τουρκίας και με συνοπτικές διαδικασίες το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) επαναφέρει στο προσκήνιο της τουρκικής επικαιρότητας την θανατική ποινή.

«Μην ανησυχείτε, σε λίγο καιρό η κυβέρνηση θα φέρει στο προσκήνιο τον σχετικό νόμο και εγώ θα τον εγκρίνω», ήταν το ιστορικό μήνυμα του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, πριν από λίγες ώρες, στον νέο σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, όπου εν μέσω συνθημάτων και επευφημιών οι οπαδοί του Τούρκου Προέδρου τον καλούσαν να προχωρήσει μια ώρα αρχύτερα στην εκτέλεση των πραξικοπηματιών.

Η «Κ» πληροφορείται ότι η νέα δήλωση του κ. Ερντογάν εκλαμβάνεται από την κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΡ ως μια «εντολή». Μέσα στα εν λόγω πλαίσια η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει εντός των επόμενων ημερών μια νέα πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.
Ας υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι η θανατική ποινή είχε καταργηθεί στην Τουρκία στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, στα πλαίσια της σύσφιξης των σχέσεων Τουρκίας-Ε.Ε.

Η αντίδραση της των ευρωπαϊκών χωρών στην νέα κίνηση της Άγκυρας υπήρξε άμεση, με το Συμβούλιο της Ευρώπης προειδοποιεί την Άγκυρα ότι η νέα απόφαση του Προέδρου Ερντογάν απομακρύνει την Τουρκία από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Έρχεται προεδρικό σύστημα
Κατά την διάρκεια των τελευταίων ωρών ο Πρόεδρος Ερντογάν και η κυβέρνηση του ΑΚΡ ανακοινώνουν την μια πρωτοβουλία μετά την άλλη.
Το ΑΚΡ και η τουρκική κυβέρνηση ανακοινώνουν ότι η μετάβαση της Τουρκίας σε Προεδρικό Σύστημα πλέον είναι ζήτημα χρόνου.

Σύμφωνα με τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΑΚΡ, το νέο πολίτευμα της Τουρκίας θα δανείζεται πολλά στοιχεία από το αμερικανικό σύστημα, αλλά την ίδια στιγμή θα διατηρεί τον ενιαίο και συγκεντρωτικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.
Ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει η ονομασία του νέου πολιτεύματος, αρκεί να ανταποκρίνεται στους πόθους και στο όραμα του «τουρκικού έθνους».

«Τσουνάμι» εξελίξεων
Παράλληλα με τις προαναφερόμενες εξελίξεις, η κυβέρνηση με έκτακτο νόμο προχωρά στο κλείσιμο δεκάδων αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης. Στην νέα λίστα των απαγορευμένων μέσων συμπεριλαμβάνεται πληθώρα κουρδικών μέσων ενημέρωσης και ενημερωτικά μέσα της τουρκικής Αριστεράς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κουρδικού Πρακτορείου Ειδήσεων Ντίτζλε και της μοναδικής κουρδικής εφημερίδας της Τουρκίας, Αζαντίγια Βελάντ.
Την ίδια ώρα, το βράδυ της Κυριακής, οι Τούρκοι δικαστές φυλάκιζαν τους συνδήμαρχους του Ντιγιάρμμπακιρ. Ο Φιράτ Ανλί και η Γκιουλτέν Κισάνακ (πρώην βουλευτής) είναι σημαντικά στελέχη του κουρδικού κινήματος. Στην φυλακή επίσης οδηγήθηκε η πρώην βουλευτής και στέλεχος του Κουρδικού κινήματος Αϊλά Ακάτ Ατά.

Οι Κούρδοι απαντούν με μπαράζ επιθέσεων στην νέα κίνηση της Άγκυρας, ενώ στο Μάρντιν, η αστυνομία και η τοπική οργάνωση του ΑΚΡ δέχονται βομβιστική επίθεση, η οποία αφήνει πίσω της 3 νεκρούς.

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση