ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουρκία: Προβληματίζουν οι συλλήψεις στην Τζουμχουριγιέτ

Την κρίση της τουρκικής δημοκρατίας συζητά η αντιπολίτευση της χώρας

Η τελευταία έφοδος της αστυνομίας στην εφημερίδα Τζουμχουριγιέτ και η σύλληψη δεκάδων δημοσιογράφων, αρθρογράφων, διευθυντών και σκιτσογράφων της εφημερίδας δίνει το έναυσμα για μια νέα συζήτηση στην γειτονική Τουρκία.

Από το πρωί της Δευτέρας, η τουρκική αντιπολίτευση ψάχνει την απάντηση ενός σημαντικού ερωτήματος: Ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση της αντιπολίτευσης στην στροφή της κυβέρνησης στον απολυταρχισμό, την στιγμή που εξαντλούνται όλα τα περιθώρια ελιγμών στο πεδίο της δημοκρατίας.

Η παραπάνω συζήτηση μονοπωλεί πλέον τους διαλόγους στους κύκλους της αντιπολίτευσης. Η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος προϊδεάζει την κοινωνία τονίζοντας ότι πλέον έχει έρθει η ώρα για να βγει η κοινωνία στους δρόμους και να υψώσει την φωνή της. Σχετικά μηνύματα έρχονται τις τελευταίες ώρες από τον ηγέτη του κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και τους στενούς συνεργάτες του.

Ήδη η νεολαία και οι τοπικές οργανώσεις του ΡΛΚ έχουν κατέβει στους δρόμους και υψώνουν την φωνή τους. Η νεολαία του κόμματος στήνει σκηνές έξω από τα κεντρικά γραφεία της Τζουμχουριγιέτ, στο Σίσλι της Κωνσταντινούπολης.

Τα ίδια ερωτήματα και προβληματισμοί απασχολούν και τους Κούρδους. Το κουρδικό κίνημα και το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, το οποίο επιχειρεί να ξεπεράσει το σοκ της φυλάκισης των συνδήμαρχων του Ντιγιάρμπακιρ στέλνει μηνύματα συμπαράστασης στην Τζουμχουριγιέτ και στην τουρκική αντιπολίτευση. Οι βουλευτές του κόμματος βρίσκονται στο πλευρό της εφημερίδας και πραγματοποιούν την μια δήλωση μετά την άλλη.

Την ίδια ώρα, αναστάτωση επικρατεί και στους κόλπους της μεγάλης κοινότητας των Αλεβίδων της Τουρκίας. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν οι σχετικές πληροφορίες της εφημερίδας μας. Σε διάφορες τουρκικές πόλεις, οι Αλεβίδες πραγματοποιούν έκτακτες συσκέψεις και δίνουν στην δημοσιότητα ανακοινωθέντα που καταδικάζουν την στροφή της κυβέρνησης στον αυταρχισμό. Παράλληλα, τα εναπομένοντα μέσα ενημέρωσης των Αλεβίδων διακόπτουν την κανονική ροή των προγραμμάτων τους και μεταδίδουν τις εξελίξεις που αφορούν την Τζουμχουριγιέτ.

Τέλος, ας σημειωθεί ότι οι αρχές απαγορεύουν στους δημοσιογράφους της Τζουμχουριγιέτ που έχουν τεθεί υπό κράτηση να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες των δικηγόρων τους για τις επόμενες πέντε ημέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X