ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιράκ: Μη αναμενόμενη «ισχυρή αντίσταση» από το ΙΚ στη Μοσούλη

Οι ειδικές δυνάμεις του ιρακινού στρατού, που εισήλθαν πιο βαθιά στη Μοσούλη χθες

ΠΗΓΗ: skai.gr

Οι ειδικές δυνάμεις του ιρακινού στρατού, που εισήλθαν πιο βαθιά στη Μοσούλη χθες Παρασκευή για πρώτη φορά μετά την έναρξη της επιχείρησης για την ανακατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν μερικώς μπροστά στην «ισχυρή αντίσταση» των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Ένας αξιωματικός δήλωσε ότι οι ειδικές δυνάμεις αντιτρομοκρατίας του ιρακινού στρατού μπήκαν χθες στους δρόμους της αλ Καράμα, ενός ανατολικού προαστίου της Μοσούλης, με τεθωρακισμένα οχήματα και εκσκαφείς υπό τα αδιάλειπτα πυρά των τζιχαντιστών, οι οποίοι είχαν στήσει οδοφράγματα και τοποθετήσει βόμβες στους δρόμους. Κάποια από αυτά τα τεθωρακισμένα αποσύρθηκαν έπειτα από μερικές ώρες.

«Δεν αναμέναμε τέτοια αντίσταση, οι τζιχαντιστές είχαν αποκλείσει όλους τους δρόμους», εξήγησε ο αξιωματικός αυτός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Οι τζιχαντιστές είναι πάρα πολλοί. Ήταν προτιμότερο να υποχωρήσουμε και να καταστρώσουμε νέο σχέδιο», πρόσθεσε, την ώρα που διοικητές του ιρακινού στρατού ανέφεραν την πιθανότητα να προσπαθήσουν να διεισδύσουν στη Μοσούλη από βορρά.

Οι πρώτες δυνάμεις που εισήλθαν στην πόλη από τις 17 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε η μεγάλη επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης, συνάντησαν «ισχυρή αντίσταση» από το ΙΚ, εξήγησε ο Μουνταντχάρ Σάλεμ, διοικητής των ειδικών δυνάμεων αντιτρομοκρατίας του ιρακινού στρατού.

Στο μεταξύ οι αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ έχουν ενταθεί τις τελευταίες δύο ημέρες εναντίον της Μοσούλης προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για την τελική επιχείρηση, παρά τις φωτιές που βάζουν οι τζιχαντιστές με σκοπό να εμποδίσουν τους βομβαρδισμούς μέσω του πυκνού μαύρου καπνού που σηκώνεται.

Από την πλευρά τους οι μαχητές του ΙΚ διείσδυσαν χθες πίσω από το μέτωπο της περιοχής Σαρκάτ, περίπου 90 χιλιόμετρα νότια της πόλης, και σκότωσαν επτά μέλη των ιρακινών δυνάμεων στη διάρκεια συγκρούσεων, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Προχωρώντας προς τη Μοσούλη από τρεις κατευθύνσεις (νότια, ανατολικά και βόρεια) οι δεκάδες χιλιάδες μαχητές, Ιρακινοί και Κούρδοι, που παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις, συναντούν αμάχους που φεύγουν για να γλιτώσουν από τις μάχες.

Η πλειονότητα των εκτοπισμένων προέρχεται από χωριά γύρω από τη Μοσούλη, καθώς πολύ λίγοι κάτοικοι από την πόλη, όπου βρίσκονται τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι, έχουν καταφέρει να διαφύγουν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X