ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν σε Γαλλία και Γερμανία κατά του Ερντογάν

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα υπέρ του HDP

Kathimerini.gr

Χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν το Σάββατο σε Γαλλία και Γερμανία διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη στην Τουρκία των βουλευτών και των μελών της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) και για τη σιωπή της Ευρώπης, σύμφωνα με το AFP.

Στο Παρίσι, περί τους 2.000 διαδηλωτές, ανάμεσά τους πολλές οικογένειες, συγκεντρώθηκαν στην Πλας ντε λα Ρεπυμπλίκ πριν πραγματοποιήσουν πορεία προς την Πλατεία του Σατλέ κρατώντας πανό που έγραφαν «Σταματείστε τον Ερντογάν, κάτω τα χέρια από τους βουλευτές μας» και «Η Τουρκία βομβαρδίζει, η Ευρώπη παραμένει σιωπηλή».

Στην πόλη Ρεν, περί τα 800 άτομα διαδήλωσαν έπειτα από πρόσκληση του Κουρδικού Δημοκρατικού Συμβουλίου και της ένωσης Κουρδικής Φιλίας. Οπως στο Παρίσι, οι διαδηλωτές κρατούσαν αφισέτες που έγραφαν «Κάτω τα χέρια από τους βουλευτές μας» . Στη Μασσαλία, δεκάδες Κούρδοι κατέλαβαν κεντρική λεωφόρο όπου χόρεψαν κουρδικούς χορούς.

«Απέχουμε ελάχιστα από τη γενοκτονία», δήλωσε ο Μπερνάρ Ενέ, εξ ονόματος του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταγγέλλοντας τη «διαρκή τρομοκρατία» που υφίσταται ο κουρδικός λαός.

Και στην Κολωνία, χιλιάδες Κούρδοι προχώρησαν σε διαμαρτυρία κατά της πολιτικής του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η διαδήλωση που ήταν ειρηνική συγκέντρωσε περί τα 6.500 άτομα, σύμφωνα τους υπολογισμούς της αστυνομίας, συμμετοχή μικρότερη από αυτήν που υπολόγιζαν οι οργανωτές που ήλπιζαν στην προσέλευση 10.000 έως 15.000 ανθρώπων.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα υπέρ του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών και πορτρέτα των στελεχών του κόμματος , κυρίως του νεαρού χαρισματικού του ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ ανακοίνωσε χθες ότι κάλεσε τον τούρκο επιτετραμμένο στη Γερμανία, προειδοποιώντας την Τουρκία για τη φίμωση της αντιπολίτευσης.

Στη Γερμανία κατοικεί η μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα στον κόσμο και η σημαντικότερη κουρδική κοινότητα στην Ευρώπη, που αριθμεί περί το ένα εκατομμύριο μέλη, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία για εξαγωγή της σύγκρουσης στο γερμανικό έδαφος.

Τα δύο μέλη της προεδρίας του HDP ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς και η Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ μαζί με δέκα ακόμη βουλευτές του κόμματος συνελήφθησαν την νύκτα της Παρασκευής από τις τουρκικές αρχές, ενώ εννέα δημοσιογράφοι και μέλη της διεύθυνσης της εφημερίδας Cumhuriyet που είχαν συλληφθεί προφυλακίσθηκαν.

Εξάλλου, οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις βομβάρδισαν πρόσφατα θέσεις των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στη βόρεια Συρία, σκοτώνοντας εκατοντάδες κούρδους μαχητές.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση