ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουλάχιστον 25 στρατιώτες νεκροί στη Σομαλία

Δύο στρατόπεδα επιρρίπτουν το ένα στο άλλο την ευθύνη για την επανέναρξη των εχθροπραξιών

ΠΗΓΗ: skai.gr

Τουλάχιστον 25 στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 30 τραυματίστηκαν χθες Κυριακή σε νέες μάχες στην πόλη Γκαλκάγιο ανάμεσα σε δυνάμεις δύο περιοχών που έχουν αυτοανακηρυχθεί ημιαυτόνομες στη βόρεια Σομαλία, δήλωσαν σήμερα αξιωματικοί των δύο πλευρών.

«Χάσαμε περίπου 12 άνδρες και πάνω από δέκα τραυματίστηκαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διοικητής του στρατού της περιοχής του Πούντλαντ, ο Τζουμάλ Τζάμα Τάκαρ, ενώ ένας αξιωματικός του στρατού της Γκαλμουντούγκ, ο Κότζε Αμπντιραχμάν, έκανε λόγο για 13 νεκρούς και «περίπου 20 τραυματίες» στις τάξεις των δικών του δυνάμεων. Τον ίδιο απολογισμό έδωσε ο Χίρσι Γιούσουφ Μπαρέ, δήμαρχος του νότιου Γκαλκάγιο.

Τα δύο στρατόπεδα επιρρίπτουν το ένα στο άλλο την ευθύνη για την επανέναρξη των εχθροπραξιών, μετά την κατάρρευση της συμφωνίας ειρήνης η οποία υπεγράφη μερικές ημέρες νωρίτερα στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανάμεσα σε ηγέτες της Γκαλμουντούγκ και του Πούντλαντ. Η πόλη Γκαλκάγιο υπήρξε πρόσφατα θέατρο σποραδικών μαχών, αλλά οι χθεσινές είναι οι πλέον πολυαίμακτες των τελευταίων εβδομάδων.

Κάτοικοι κι ένας τοπικός ηγέτης της περιοχής που ερωτήθηκαν σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφεραν από την πλευρά τους ότι ο απολογισμός των μαχών είναι ακόμη πιο βαρύς από αυτόν για τον οποίο έκαναν λόγο οι στρατιωτικοί.

«Μόνο κατά τη χθεσινή ημέρα πάνω από 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν. Στην πλειονότητά τους οι νεκροί ήταν αντιμαχόμενοι, αλλά υπήρξαν επίσης θύματα μεταξύ των αμάχων», υποστήριξε ο Μοχάμεντ Φαράχ, ένας προύχοντας στο Γκαλκάγιο. «Καλούμε τα δύο στρατόπεδα σε αυτοσυγκράτηση και να σταματήσουν τον πόλεμο», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με έναν κάτοικο της πόλης, δεν έγιναν μάχες σήμερα, όμως πτώματα κείτονται ακόμη εκεί όπου οι δυνάμεις των δύο στρατοπέδων ενεπλάκησαν σε μάχες, ενώ «βρίσκονται σε εξέλιξη (στρατιωτικές) προετοιμασίες και οι μάχες μπορεί να ξαναρχίσουν ανά πάσα στιγμή».

Οι εντάσεις ανάμεσα στο Πούντλαντ και τη Γκαλμουντούγκ κλιμακώθηκαν τον Σεπτέμβριο, μετά την ανακοίνωση της Γκαλμουντούγκ ότι 13 στρατιώτες της σκοτώθηκαν από ένα αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα εναντίον των ισλαμιστών μαχητών Σεμπάμπ. Οι αρχές της Γκαλμουντούγκ κατηγόρησαν αυτές της Πούντλαντ ότι έδωσαν ψευδείς πληροφορίες στις ΗΠΑ για να προκαλέσουν την επιδρομή.

Έκτοτε ξέσπασαν συγκρούσεις την 7η Οκτωβρίου στην πόλη Γκαλκάγιο, που είναι μοιρασμένη ανάμεσα σε παραστρατιωτικές ομάδες. Το Πούντλαντ κατηγορεί τη Γκαλμουντούγκ ότι επιτέθηκε στις δυνάμεις του για να εκδικηθεί μετά το αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα, ενώ σύμφωνα με τη Γκαλμουντούγκ οι συγκρούσεις ξέσπασαν εξαιτίας μιας διένεξης για ένα πρόβλημα στην οροθέτηση των συνόρων.

Το διοικητήριο του αμερικανικού στρατού που είναι αρμόδιο για την Αφρική (AFRICOM) ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε μια επιδρομή σε «αυτοάμυνα» την 28η Σεπτεμβρίου, όταν μαχητές της οργάνωσης Σεμπάμπ επιτέθηκαν σε σομαλικά στρατεύματα και αμερικανούς συμβούλους τους. Σύμφωνα με την AFRICOM, στην επιδρομή αυτή σκοτώθηκαν «εννιά μαχητές του εχθρού».

Στο παρελθόν η Γκαλκάγιο είχε αποτελέσει εξάλλου θέατρο συχνών συγκρούσεων ανάμεσα σε φυλές και αντίπαλες ένοπλες δυνάμεις, που δεν σχετίζονται με το αντάρτικο των ισλαμιστών Σεμπάμπ, μιας οργάνωσης η οποία έχει ορκιστεί πίστη στην αλ Κάιντα και προσπαθεί να ανατρέψει την αδύναμη κεντρική κυβέρνηση της Σομαλίας η οποία υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Σομαλία κρατάει 25 χρόνια.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X