ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

LIVE: Η νίκη Τραμπ και οι πρώτες αντιδράσεις

Ενωτικό το μήνυμα που έστειλε στην πρώτη του ομιλία ως πλανητάρχης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Ντόναλντ Τραμπ μετά από μια αναμέτρηση - θρίλερ είναι ο νέος πρόεδρος της Αμερικής, επικρατώντας της υποψηφίου των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον. Διατηρούν την πλειοψηφία στη Γερουσία οι Ρεπουμπλικανοί, πανικός στις παγκόσμιες αγορές.

Ομπάμα: «Στόχος η ομαλή μετάβαση της εξουσίας»
Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ για τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη και τον προσκάλεσε στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη για να συζητήσουν τη μετάβαση της εξουσίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Η διασφάλιση μιας ομαλής μετάβασης της εξουσίας είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες που καθόρισε ο πρόεδρος κατά την έναρξη του έτους και μια συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο είναι το επόμενο βήμα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της γραμματείας Τύπου του Λευκού Οίκου.

Ολάντ: H εκλογή Τραμπ σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου αβεβαιότητας
«Η νίκη Τραμπ δείχνει ότι η Γαλλία πρέπει να είναι πιο δυνατή και η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ.

Ο Γάλλος πρόεδρος συνεχάρη τον Τραμπ σήμερα το πρωί αλλά προειδοποίησε ότι το αποτέλεσμα σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου αβεβαιότητας.

«Η νίκη Τραμπ δείχνει ότι η Γαλλία πρέπει να είναι πιο δυνατή και η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ σχολιάζοντας την εκλογή του μεγιστάνα στην Προεδρία των ΗΠΑ με 289 εκλέκτορες έναντι 218 της Χίλαρι Κλίντον.

13:07 Διαδηλώσεις κατά Τραμπ στην Καλιφόρνια
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του Τραμπ ξέσπασαν στην Καλιφόρνια μετά την εκλογική νίκη του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters και τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Διαδηλωτές πυρπόλησαν ομοίωμα του Τραμπ, λάστιχα αυτοκινήτων, κάδους απορριμμάτων και έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων στο κέντρο του Οκλαντ, απέναντι από τον Σαν Φρανσίσκο. Λίγα χιλιόμετρα παραπέρα, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Berkeley οργάνωσαν διαμαρτυρία στην πανεπιστημιούπολη.

13:01 Συγχαρητήρια Βέλγου Πρωθυπουργού σε Ντόναλντ Τραμπ

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ a Μισέλ συνεχάρη σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές και του ευχήθηκε "επιτυχία στην εκτέλεση των αρμοδιοτήτων του από αυτό το υψηλό αξίωμα".

12:32 New York Times: «Θρίαμβος Τραμπ»
«Ο Τραμπ θριαμβεύει»: Το πρωτοσέλιδο της δεύτερης έκδοσης των New York Times το πρωί της Τετάρτης.

12:29 Νάιτζελ Φάρατζ στηρίζει Τραμπ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος πρωτοστάτησε στην εκστρατεία υπέρ του Brexit, συνεχάρη θερμά τον Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, μέσω αναρτήσεων στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Μάλιστα χαρακτήρισε το 2016 «επαναστατική χρονιά», αφού έφερε το Brexit και την εκλογή Τραμπ.

«Δίνω τη σκυτάλη στον Ντόναλντ Τραμπ. Πολλά συγχαρητήρια. Κάνατε μια γενναία εκστρατεία», έγραψε ο Φάρατζ, ο οποίος είχε συμμετάσχει και σε προεκλογικές του συγκεντρώσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

12:15 Συγχαρητήρια Μέι στον Τραμπ
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, συνεχάρη πριν λίγο τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του.

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον Ντόναλντ Τραμπ που εξελέγη νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ύστερα από μια σκληρή εκστρατεία», δήλωσε η Μέι.

«Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν μια διαρκή και ειδική σχέση με βάση τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του επιχειρείν. Είμαστε και θα παραμείνουμε ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα», προσέθεσε.

«Ανυπομονώ να εργαστώ με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οικοδομώντας αυτούς τους δεσμούς προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία των εθνών μας τα επόμενα χρόνια».

11.01 Άρχισαν οι πρώτες διαμαρτυρίες τους δρόμους μετά την εκλογή Τραμπ. Εκατοντάδες φοιτητές σε Καλιφόρνια Λος Άντζελες, βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν.  

11:01 Διαμαρτυρίες εκατοντάδων φοιτητών στους δρόμους της Καλιφόρνια και Λος Άντζελες μετά την εκλογή Τραμπ.

10:31 Το Κονγκρέσο και ο Λευκός Οίκος στα χέρια των Ρεπουμπλικανών
Οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν έλεγχο της Γερουσίας και θα συνεχίσουν έτσι να ελέγχουν το Κονγκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, παρέχοντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Έχοντας τον έλεγχο του Κονγκρέσου και του Λευκού Οίκου, οι Ρεπουμπλικανοί θα έχουν τη δυνατότητα να αποξηλώσουν τις μεταρρυθμίσεις του Μπαράκ Ομπάμα και κυρίως την μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, που έμεινε στην ιστορία ως Obamacare.

10:40 Συγχαρητήρια Πούτιν στον Τραμπ

Στο συγχαρητήριο μήνυμα του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο διάλογος μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον στην διατήρηση των επιδιώξεων βρίσκει κοινό έδαφος και τις δύο χώρες.

10:10 Εκπληξη και απογοήτευση εκφράζει ο Μάρτιν Σουλτς
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε στο γαλλικό ραδιόφωνο «Europe1 » την «έκπληξη και την απογοήτευσή του» για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, αναγνωρίζοντας ότι «μετά το Brexit ένα κύμα διαμαρτυρίας και στην Αμερική έφερε τελικά τον Τραμπ στον Λευκό Οικο».

09:56 Τραμπ: Θα αναζητήσουμε κοινά εδάφη και όχι αντιπαλότητα.

09:55
Τραμπ: Θα συμβιώσουμε ειρηνικά με όσες χώρες θέλουν να συμβιώσουν ειρηνικά μαζί μας

09:54
Τραμπ: Θα φροντίσουμε τους σπουδαίους βετεράνους της πατρίδας μας. Θα αρχίσουμε ένα πρόγραμμα εθνικής ανάπτυξης και θα καλέσουμε τους καλύτερους να μας βοηθήσουν να ξαναχτίσουμε τη χώρα και να φτιάξουμε την ισχυρότερη οικονομία

09:54
Τραμπ: Κάθε Αμερικανός θα έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει το όνειρό του, οι ξεχασμένοι πολίτες δεν θα είναι πλέον ξεχασμένοι, θα ξαναχτίσουμε νοσοκομεία, σχολεία και υποδομές οι οποίες θα είναι οι καλύτερες στον κόσμο

09:53
Τραμπ: Θα αρχίσουμε τον επείγοντα στόχο της ανανέωσης του αμερικανικού ονείρου

09:42: Τώρα η ομιλία του νέου πλανητάρχη

Ιστορική μέρα για τις ΗΠΑ- Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά.

Ευχαριστώ πάρα πολύ. Μόλις έλαβα ένα τηλεφώνημα από την Χίλαρι Κλίντον. Μας συνεχάρη για την νίκη μας, και εγω την συνεχάρηκα για την σκληρή της δουελιά στην προεκλογική της εκστρατεία. Η Χίλαρι δούλεψε πάρα πολύ για πολλά χρόνια και της χρωστούμε ευχαριστώ για την προσφορά της στην χώρα. Σε όλους τους ρεπουμπλικανούς, δημοκρατικούς και ανεηξασρτητους, είναι η ώρα να γίνουμε ένας ενωμένος λαός. θα γίνω πρόεδρος όλων των αμερικανών.

Θα συμβιώσουμε ειρηνικά με όλους τους λαούς που θέλουν να συμβιώσουν ειρηνικά μαζί μας. Θα ξαναδιεκδικήσουμε τη μοίρα το πεπρωμένο της Αμερικής. Πρέπει να ονειρευτούμε ξανά για τη χώρα μας μεγάλα και σπουδαία πράγματα. Θα βάζουμε το συμφέρον της Αμερικής πρώτα αλλά θα είμαστε δίκαιοι με όλους τους λαούς. 

09:40 Από στιγμή σε στιγμή η ομιλία του Ντόναλτ Τραμπ

«Ενωτική» θα είναι η ομιλία που ετοιμάζει ο Ντόναλντ Τραμπ, ενόψει της διαφαινόμενης νίκης του, μεταδίδει από την Ουάσιγκτον ο Αθανάσιος Ελλις

09:35 Η Χίλαρι Κλίντον συνεχάρη τηλεφωνικώς τον Ντόναλτ Τραμπ για την εκλογή του, δίνοντας του το πράσινο φως για την νικητήρια ομιλία του.

09:28 Αυξημένη, αλλά ανεπαρκής για Κλίντον η συμμετοχή των Ισπανόφωνων 

Τα στοιχεία καταγράφουν αυξημένη συμμετοχή των ισπανόφωνων, μια δημογραφική ομάδα η οποία μετά τις επιθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ κατα των Μεξικάνων ψήφισε υπέρ της δημοκρατικής αντιπάλου του, αλλά προφανώς όχι στον βαθμό που ανέμεναν πολλοί. 

09:16 Γερμανία: Οι πρώτες αντιδράσεις για τη διαφαινόμενη νίκη Τραμπ 

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι εξελίξεις στις αμερικανικές εκλογές ήταν ένα «τεράστιο σοκ».

09:16 Ο Ντόναλντ Τραμπ καταφθάνει στο κέντρο του εκλογικό του επιτελείο.

09:06 Δεν αναμένεται να μιλήσει απόψε η Χίλαρι Κλίντον στους ψηφοφόρους της, μετά την σίγουρη ήττα της από τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών.  Στη θέση της, ο επικεφαλής της καμπάνιας των Δημοκρατικών απευθύνθηκε στους υποστηρικτές της, και αφού τους ευχαρίστησε, τους προέτρεψε να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

08:50 NYT: O Τραμπ είναι ο νέος πρόεδρος- Παίρνει και Πενσυλβάνια προσθέτοντας 20 ακόμα εκλέκτορες, φτάνοντας στους 267, 3 λιγότερους από τους 270 που χρειάζονται για την οριστικοποίηση της νίκης του.

08:45 Επικράτηση Τραμπ και στην Φλόριντα.

08:40 Ο Τραμπ κερδίζει και την Αλάσκα όπως προβλέπει το CNN. Απομένει η καταμέτρηση στις πολιτείες Μίσιγκαν, Γουισκόνσιν, Αριζόνα, Νιου Χάμσαϊρ, Μέιν και Μινεσότα.

08:38
247 εκλέκτορες για τον Τραμπ, στους 215παραμένει η Χίλαρι Κλίντον. Μη αναστρέψιμο το αποτέλεσμα όπως όλα δείχνουν.

08:34 Πανικός στις αγορές λόγω της διαφαινόμενης νίκης Τραμπ

Η αυξανόμενη πιθανότητα να κερδίσει ο ο Ντόναλντ Τραμπ τον Λευκό Οίκο συγκλονίζει συθέμελα τις παγκόσμιες αγορές καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

08:33 Συγχαρητήρια στον Ντόναλντ Τραμπ από τη Μαρίν Λεπέν

08:27 Οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν την πλειοψηφία στη Γερουσία
Οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας, όπως μεταδίδουν το Associated Press και το πρακτορείο Reuters

08:22
Τηλεφωνική επικοινωνία του Πολ Ράιαν με Τραμπ και Πενς - σε καλό κλίμα η συζήτηση μεταδίδει το NBC προσθέτοντας ότι ο Ράιαν συνεχάρη τον Τραμπ.

08:20 

Υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ έξω από το ξενοδοχείο που βρίσκεται ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, φωνάζουν «USA», «καθάρισε τον βάλτο», «φυλάκισέ την», «χτίσε το τείχος»...

07:30 Κατρακυλούν οι αγορές στο ενδεχόμενο νίκης Τραμπ

Η ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου βυθίστηκε, καθώς η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, προκάλεσε πανικό στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές, με τους επενδυτές να βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο μιας εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων. Οι διεθνείς επενδυτικές αγορές φοβούνται ότι μια εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα προκαλέσει παγκόσμια οικονομική κι εμπορική αναταραχή, με άμεση συνέπεια την περαιτέρω καθυστέρηση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, η οποία αναμένονταν να γίνει τον επόμενο μήνα.

07:25 240 εκλέκτορες για τον Τραμπ, 209 για την Κλίντον

07:20 Με 238 εκλέκτορες προηγείται ο Ντόναλντ Τραμπ μεταδίδει το CNN, στους 215 φτάνει η Χίλαρι Κλίντον, καθώς σημείωσε νίκη στη Νεβάδα.

07:18 Στη Νεβάδα το Associated Press βλέπει επικράτηση της Κλίντον, η οποία θα της προσφέρει 6 εκλέκτορες.

07:04
Επικράτησε στην Αϊόβα ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το Associated Press.

06:49
232 εκλέκτορες για τον Τραμπ μετά την επικράτηση στην Τζώρτζια, 209 για την Κλίντον.

06:42
216 εκλέκτορες για τον Τραμπ, 209 εκλέκτορες για την Κλίντον με την κατοχύρωση της Ουάσιγκτον. Συνεχίζεται η ανατρεπτική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

06:40
«Κατρακυλούν» το δολάριο και το μεξικανικό πέσο μπροστά στην προοπτική νίκης Τραμπ.

06:36
Κερδίζει και τη Τζώρτζια ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το Associated Press.

06:35
216 εκλέκτορες συγκεντρώνει ο Τραμπ αυτή τη στιγμή έναντι 197 της Χίλαρι Κλίντον με βάση πληροφορίες του CNN.

06:32
Επικράτηση Τραμπ στο Ουισκόνσιν προβλέπει το Fox News. Επίσης, το NBC προβλέπει νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου στην Αϊόβα. Η Κλίντον κατοχυρώνει την Ουάσιγκτον σύμφωνα με το Associated Press.

06:19
197 εκλέκτορες έχει η Κλίντον αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το CNN. Ο Τραμπ συγκεντρώνει 187 εκλέκτορες.

Επιμένει σε 95% πιθανότητες νίκης του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου το Upshot των New York Times.

06:16 Τριγμοί στις αγορές
Βουτιά σημείωσε το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, καθώς ο Χανγκ Σενγκ άνοιξε με πτώση 646,73 μονάδων.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent μειώθηκαν σε ποσοστό 3%, με την τιμή του βαρελιού να καταγράφεται στα 44,68 δολάρια το βαρέλι.

Στην Ινδία, ο δείκτης είδε πτώση 6%. Και όλα αυτά λόγο προβλεπόμενης εκλογής Τραμπ.

06:13
Η Ούτα θα κατοχυρωθεί στον Τραμπ προβλέπει το Fox News.

06:10 Το Upshot «χτυπάει» κυριολεκτικά κόκκινα
Εκλογή Τραμπ βλέπει η εφαρμογή των New York Times με τουλάχιστον 95%.

06:09
190-186 οι εκλέκτορες μετά τη νίκη Τραμπ στη Β. Καρολίνα. Το ΑP προβλέπει επικράτηση της Κλίντον στο Όρεγκον.

06:07
Επικρατεί ο Τραμπ στη Βόρεια Καρολίνα λένε το NBC News και CBS News.

06:02
Νίκη της Κλίντον στην Καλιφόρνια και τη Χαβάη λέει το CNN. Το Ιντάχο κερδίζει ο Τραμπ. Περνά μπροστά η Δημοκρατική υποψήφια με 190 εκλέκτορες έναντι 171 του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της δίνε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Ψήφο- ψήφο θα κριθεί η αναμέτρηση, καθώς πλέον το αποτέλεσμα μπορεί να καθορισθεί από πολιτείες όπως το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν.

05:56
Στον Τραμπ η Φλόριντα σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο Αssociated Press.

05:55 Κλείνουν σε λίγο οι κάλπες στην Καλιφόρνια, την Ουάσιγκτον, τη Χαβάη και το Όρεγκον.

05:54 Υποτονικό το κλίμα στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών

«Αυτή η ομάδα έχει πολλά να την κάνουν υπερήφανη. Ό,τι και να συμβεί απόψε, σας ευχαριστώ για όλα», γράφει η Χίλαρι Κλίντον σε ένα υποτονικό Tweet.

05:49
Κατοχυρώνεται το Κολοράντο στη Χίλαρι Κλίντον. 167-131 οι εκλέκτορες.

05:44 Θρίλερ η αναμέτρηση Τραμπ-Κλίντον: 167 εκλέκτορες για τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο 122 για την Δημοκρατική αντίπαλό του

05:33
Πτώση 4% στα 43,17 $ σημείωσε η τιμή του αμερικανικού αδιύλιστου πετρελαίου, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται στον αγώνα για το Λευκό Οίκο.

05:29
Στην Κλίντον θα κατοχυρωθούν Κολοράντο και Βιρτζίνια

05:22
Η Κλίντον αναμένεται να επικρατήσει στο Νέο Μεξικό και ο Τραμπ στο Μιζούρι.

Αυτή τη στιγμή ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος έχει συγκεντρώσει 149 εκλέκτορες έναντι 109 της Δημοκρατικής υποψηφίου.

Υπενθυμίζεται ότι χρειάζονται συνολικά 270 εκλέκτορες για τον Λευκό Οίκο.

05:10
Στον Τραμπ προβλέπεται να κατοχυρωθεί η Μοντάνα, ενώ ανοιχτά παραμένουν τα ενδεχόμενα για την Αΐοβα, τη Νεβάδα και την Ούτα.

05:09
Νίκη της Κλίντον προβλέπεται στη Βιρτζίνια. Η πολιτεία αντιστοιχεί με 13 εκλέκτορες στο Εκλεκτορικό Κολλέγιο.

05:04 Εκτοξεύονται οι πιθανότητες εκλογής Τραμπ
Στο 65% έχουν φτάσει οι πιθανότητες εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το Upshot των New York Times

04:47 Μπροστά ο Τραμπ 

Ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή 136 εκλέκτορες, ενώ η Χίλαρι Κλίντον 104.

Η καταμέτρηση στις περισσότερες αμφίρροπες πολιτείες δείχνει επιδόσεις καλύτερες του αναμενόμενου για τον Ντόναλντ Τραμπ. Είναι χαρακτηριστικό της αντιστροφής του κλίματος ότι το Upshot των New York Times, που πριν περίπου μιάμιση ώρα έδινε στην Κλίντον πιθανότητα 80% να κερδίσει, τώρα δίνει το προβάδισμα στον Τραμπ, με 58%. Με άλλα λόγια, η Κλίντον δεν είναι πια το φαβορί για τη νίκη.

04:42
Βουτιά λόγω εκλογικών αποτελεσμάτων σημείωσε ο Dow Jones κατά τουλάχιστον 450 μονάδες.

04:37 Οι πιθανότητες νίκης
Πιθανότητες νίκης 54% «δίνουν» στον Ντόναλντ Τραμπ αυτή τη στιγμή οι New York Times μέσω εφαρμογής που υπολογίζει το παραπάνω ποσοστό με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και τον τρόπο που ψήφισαν οι πολιτείες στις προηγούμενες εκλογές.

04:21
Νίκη Κλίντον προβλέπεται στο Κονέκτικατ ανέφερε το Bloomberg.

04:18 Πού είμαστε τώρα;

Η τελευταία μία ώρα έχει πάει πολύ καλά για τον Ντόναλντ Τραμπ. Όπως έχουν τώρα τα πράγματα, είναι φαβορί για την κατάκτηση των 29 εκλεκτόρων της Φλόριντα, και έχει πολλές ελπίδες να κερδίσει επίσης στο Οχάιο (18 εκλέκτορες) και στη Β. Καρολίνα (15). Προηγείται επίσης στην Βιρτζίνια (13 εκλέκτορες), αν και οι εκτιμήσεις των αναλυτών είναι ότι τελικά η Χίλαρι Κλίντον θα επικρατήσει εκεί, όπως και στην Πενσιλβέινια (20) και στο Νιού Χάμσαϊρ (4). Αν επιβεβαιωθούν αυτά τα προγνωστικά, και δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τους Δημοκρατικούς στο Μίσιγκαν και στο Ουισκόνσιν, η Κλίντον παραμένει η πιθανότερη επόμενη ένοικος του Λευκού Οίκου. Αλλά η βραδιά έχει ήδη εξελιχθεί πιο αγωνιώδης από ό,τι πολλοί περίμεναν δύο ώρες νωρίτερα.

04:15

Για μία τρομακτική νύχτα κάνει λόγο ο Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν και όχι μόνο λόγω μίας πιθανής νίκης Τραμπ. «Φαίνεται ότι υπάρχει περισσότερη βαθιά οργή στην λευκή, επαρχιακή Αμερική απ' όση ήξερα», αναφέρει.

04:12

Με 97 έναντι 84 εκλέκτορες για τον Ντόναλντ Τραμπ προηγείται η Χίλαρι Κλίντον αυτή τη στιγμή.

Η Δημοκρατική υποψήφια προηγείται στο Νιου Χάμσαϊρ και το Μίσιγκαν. Με το 5% των τμημάτων να έχει ολοκληρώσει την καταμέτρηση, η Πενσυλβάνια, πολιτεία η οποία ήδη από τις δημοσκοπήσεις είχε δείξει προτίμηση στην Κλίντον, της δίνει 65,9% έναντι 30,8% του Τραμπ.

Εντυπωσιακά ποσοστά συγκεντρώνει ο Τραμπ στην Τζώρτζια, ενώ έχει «περάσει» μπροστά στο Οχάιο,τη Βιρτζίνια.

Τέλος, ο Τραμπ παραμένει νικητής στη Φλόριντα με 143.061 ψήφους προβάδισμα- γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την πορεία της Χίλαρι Κλίντον προς το Λευκό Οίκο. Αναμένεται ακόμη με αγωνία η απόφαση του Broward.


04:02 Στη Νέα Υόρκη προβλέπεται νίκη της Χίλαρι Κλίντον 

Στη Νέα Υόρκη προβλέπεται νίκη της Χίλαρι Κλίντον.

Κάνσας, Νεμπράσκα, Γουαϊόμινγκ, Β. Ντακότα, Ν. Ντακότα περνάνε στον Τραμπ προβλέπει το CNN. Πολύ νωρίς για συμπεράσματα στην Αριζόνα και το Κολοράντο.

03:52 Στο 91% των τμημάτων η καταμέτρηση στη Φλόριντα

Ταχύτατα μετρά τις ψήφους της η Φλόριντα, καθώς το θρίλερ εξελίσσεται. Ο Τραμπ προηγείται αυτή τη στιγμή με 110.000 ψήφους και 49,1%, ενώ η Κλίντον ακολουθεί με 47,8%.

03:49 Σε 14 πολιτείες κλείνει από σε στιγμή η κάλπη

68 εκλέκτορες για την Κλίντον, 66 για τον Τραμπ . Σε 14 πολιτείες κλείνει από σε στιγμή η κάλπη.

03:42 Η ευρύτερη εικόνα

Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι η Κλίντον μπορεί να χάσει τη Φλόριντα, τη Β. Καρολίνα και το Οχάιο - κάτι που δεν μοιάζει πολύ πιθανό - και να εξακολουθεί να έχει πιο εύκολο μονοπάτι για τους 270 εκλέκτορες από τον Τραμπ. Οι καλές επιδόσεις του Τραμπ στην Βιρτζίνια ως τώρα είναι ανησυχητικές για το στρατόπεδο Κλίντον. Από την άλλη, η πρώην πρώτη κυρία πάει ελαφρώς καλύτερα του αναμενόμενου ως τώρα στη Β. Καρολίνα. Συμπέρασμα: Η Κλίντον παραμένει φαβορί, αλλά το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει.

03:41

85.000 ψήφοι προβάδισμα στη Βόρεια Καρολίνα για τη Χίλαρι Κλίντον, ενώ οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν σε λίγο στην κομητεία του Ντάραμ.

Μόλις το 59% των τμημάτων έχει δημοσιεύσει τον ακριβή αριθμό των ψήφων, οπότε ο δρόμος είναι μακρύς.

03:36 Αλαμπάμα και Ν. Καρολίνα στον Τραμπ

Νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου «βλέπουν» τα exit poll στην Αλαμπάμα και τη Νότια Καρολίνα.

03:33 Τα πρώτα αποτελέσματα από Μίσιγκαν και Τέξας

Προβάδισμα Κλίντον στο Μίσιγκαν με 51% δίνει το CNN, έναντι του 43,6% του Ν. Τραμπ με 6% των τμημάτων να έχουν ολοκληρώσει την καταμέτρηση.

Στο Τέξας, η Κλίντον προηγείται με 56.678 ψήφους και 48,6%. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος συγκεντρώνει το 47,2% με το 46% των τμημάτων να έχουν δώσει τα τελικά τους νούμερα.

Οι κάλπες δεν έχουν, ωστόσο κλείσει παντού.

03:28 Μπορεί να γίνει ξαφνικά «μπλε» η Φλόριντα;

Μπορεί να γίνει ξαφνικά «μπλε» η Φλόριντα; Υπάρχουν πιθανότητες, καθώς το Miami Dade, το Palm Beach και το Broward διαθέτουν μεγάλα εκλογικά κέντρα και το 30% του πληθυσμού της πολιτείας.

Στο 88% της καταμέτρησης των τμημάτων, 48,6% για τον Τραμπ, 48,4% για την Κλίντον.

03:24 Πόσοι εκλέκτορες μέχρι στιγμής;

Η Χίλαρι Κλίντον αυτή τη στιγμή σύμφωνα με το CNN συγκεντρώνει 68 εκλέκτορες. Ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει 48 εκλέκτορες.

Ο αριθμός που «ανοίγει» την πόρτα του Λευκού Οίκου είναι το 270.

03:18 Δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο στη Φλόριντα

Με μερικές χιλιάδες ψήφους διαφορά μάχονται για την επικράτηση στη Φλόριντα οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι.

Η εικόνα δεν είναι πλήρης για ορισμένες κομητείες της πολιτείας όπως το Miami Dade και το Broward, που θεωρούνται Δημοκρατικού προσανατολισμού.

03:09

Το 80% των ψήφων έχει καταμετρηθεί αυτή τη στιγμή στη Φλόριντα. Η Κλίντον προηγείται με περίπου 80.000 ψήφους, συγκεντρώνοντας το 49,1%, ενώ ο Τραμπ συγκεντρώνει το 48%.

Στη Β. Καρολίνα, η Δημοκρατική υποψήφια συνεχίζει να προηγείται με 52,8%, έναντι του 44,8% του Τραμπ.

Τέλος, αν και αρκετές δημοσκοπήσεις «έδιναν» νίκη Τραμπ στο Οχάιο, στο 24% της καταμέτρησης, η Κλίντον προηγείται με 53,3%.

03:03 Έκλεισε η κάλπη για την Πενσυλβάνια

Έκλεισε η κάλπη για την Πενσυλβάνια.

Τα exit poll προβλέπουν σημαντικές νίκες για τη Χίλαρι Κλίντον στο Νιου Τζέρσεϊ, τη Μασαχουσέτη, το Μέριλαντ και την... πατρίδα της το Ιλινόι.

Νίκη Τραμπ βλέπουν τα exit poll στην Οκλαχόμα, το Τένεσι, και το Μισισίπι.

02:56 Οριακό προβάδισμα Κλίντον στη Β. Καρολίνα

Στη Β. Καρολίνα η υποψήφια των Δημοκρατικών προηγείται αυτή τη στιγμή με 49,7%. Ο Τραμπ ακολουθεί με 48% στο 28% της καταμέτρησης των ψήφων.

02:53

Συνεχίζουν να έρχονται οι πληροφορίες από τη Φλόριντα, καθώς η καταμέτρηση βρίσκεται στο 65%. Η Κλίντον προηγείται με 49,2%, ενώ ο Τραμπ ακολουθεί με 47,9%.

Στο Οχάιο, ο Τραμπ προηγείται με 52,4%, έναντι 44,3% της Κλίντον.

Από τη Βιρτζίνια, στο 14% της καταμέτρησης, προηγείται ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος με 54% μέχρι στιγμής.

02:41 Περιμένοντας το Broward

Με 46% των ψήφων καταμετρημένο στην Φλόριντα, ο Τραμπ προηγείται 49.3% έναντι 47.7%.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Γιάννης Παλαιολόγος, η κομητεία Broward, που αποτελεί το 9.3% του πληθυσμού της Φλόριντα, δεν έχει αρχίσει ακόμα να μετριέται.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επικράτησε στο Broward με 67-32%.

02:36 Εν αναμονή αποτελεσμάτων από το swing state του Οχάιο

Στο Οχάιο και την Δυτική Καρολίνα θα κλείσουν σε λίγα λεπτά οι κάλπες με μόνη εξαίρεση την κομητεία του Ντάραμ, όπου αναμένεται η ετυμηγορία για τη χορήγηση παράτασης σε ορισμένα εκλογικά κέντρα λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Στη Φλόριντα, Κλίντον και Τραμπ μάχονται στήθος με στήθος, καθώς εναλλάσσονται στην κορυφή.

02:30 Το σερί της κομητείας Βίγκο...

Με 44% των ψήφων καταμετρημένων στην κομητεία Βίγκο της Ιντιάνα, ο Τραμπ προηγείται 54-41%. Έχει ήδη κερδίσει την πολιτεία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του CNN και του Fox. Το ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον John King του CNN, είναι ότι η συγκεκριμένη κομητεία έχει "προβλέψει" σωστά το νικητή των προεδρικών εκλογών στις τελευταίες 15 εκλογικές αναμετρήσεις, και έχει αστοχήσει μόνο δύο φορές τα τελευταία 100 χρόνια. Από την άλλη, όπως σημείωσε ο αναλυτής του CNN, οι φετινές εκλογές αναμένεται να ανατρέψουν πολλές παραδόσεις σαν κι αυτή.

02:27 Ανατροπή και θρίλερ στη Φλόριντα

Στο 30% η καταμέτρηση των ψήφων στη Φλόριντα. Η Κλίντον αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει το 49,5%, ενώ ο Τραμπ το 47,7%.

02:23

Στο 12% η καταμέτρηση στη Φλόριντα. 51% για τον Τραμπ μέχρι στιγμής, 46,6% για τη Χίλαρι Κλίντον. Εάν η Δημοκρατική υποψήφια χάσει τη συγκεκριμένη πολιτεία, η νύχτα προβλέπεται μακριά...

02:17

Φτάνουν οι πρώτες ψήφοι από την Φλόριντα. Μέχρι στιγμής, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος προηγείται με 58,5%, ενώ η Κλίντον συγκεντρώνει το 30,2%. Η καταμέτρηση, βέβαια βρίσκεται μόλις στο 2%. Τα αποτελέσματα από τις περισσότερο Δημοκρατικές κομητείες δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί.

Στη Βιρτζίνια η Χίλαρι Κλίντον προηγείται με 49,5%, ενώ ο Τραμπ ακολουθεί με 45,5%, σύμφωνα με το CNN.

02:11

Κλείνουν οι κάλπες σταδιακά στη Φλόριντα. Στη Β. Καρολίνα, οι κάλπες δε θα κλείσουν όλες μαζί, λόγω των προαναφερθέντων τεχνικών προβλημάτων. Οι κάλπες έκλεισαν για τη Τζώρτζια και τη Β. Καρολίνα.

Το CNN μετέδωσε ότι στο μικρό Σίτρους Κάουντι της Φλόριντα προς το παρόν προηγείται ο Τραμπ έναντι της Χίλαρι Κλίντον, αν και αυτό δεν καθορίζει με κάποιο τρόπο το αποτέλεσμα για την πολιτεία.

02:03 Για νίκη της Χίλαρι Κλίντον στο Βέρμοντ κάνει λόγο το αμερικανικό πρακτορείο Associated Press.

01:56 Ένας νεκρός και 3 τραυματίες από πυροβολισμούς στην Καλιφόρνια
Τρεις τραυματίες και ένας νεκρός, ύστερα από πυροβολισμούς κοντά σε εκλογικό κέντρο στην Ασούζα της Καλιφόρνια. Το εκλογικό κέντρο έχει κλείσει για λόγους ασφαλείας.

01:53 Tο πραγματικό ενδιαφέρον εντοπίζεται στο δίωρο 2 έως 4, ώρα Κύπρου.

Στις 2 κλείνουν οι κάλπες (μεταξύ άλλων) στο μεγαλύτερο μέρος της Φλόριντα, στο Νιου Χάμσαϊρ, στην Βιρτζίνια και στη Τζόρτζια. Στις 2.30 αναμένετο να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία στις κρίσιμες πολιτείες της Β. Καρολίνας (έχει ζητηθεί παράταση λόγω τεχνικών προβλημάτων) και του Οχάιο.

Στις 3, μεταξύ πολλών άλλων, είναι η σειρά της Πενσιλβέινια και του μεγαλύτερου μέρους του Μίσιγκαν.

01:23 Προβάδισμα Τραμπ στην Ιντιάνα
Το CNN μεταδίδει τα πρώτα αποτελέσματα της Ιντιάνα. Προβάδισμα Τραμπ με 69,3%. Η Χίλαρι Κλίντον συγκεντρώνει μέχρι στιγμής το 27,5%. Κεντάκι και Ιντιάνα αναμένονταν να «περάσουν» στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο.

01:10 Τα πρώτο αποτελέσματα του Κεντάκι 

73,9% για τον Τραμπ, 23,5% για την Κλίντον δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα από το Κεντάκι, σύμφωνα με το CNN.01:03 Ο Έρικ Τραμπ έσβησε τη selfie του από την κάλπη

01:04 Έκλεισαν οι πρώτες κάλπες
Έκλεισε η κάλπη για τις πολιτείες του Κεντάκι και της Ιντιάνα.

00:55 Στο πρώτο exit poll του Fox News, με το ερώτημα «ποιος πιστεύετε ότι θα ήταν καλύτερος ως πρόεδρος», το 49% απάντησε ότι θα είναι η Κλίντον, με το 46% να πιστεύει ότι θα είναι ο Τραμπ.

00:52 Ανώτατο δικαστήριο στη Βόρεια Καρολίνα ζήτησε να παραταθεί έως τις 9 το βράδυ (τοπική ώρα) η εκλογική διαδικασία για τα κέντρα της κομητείας του Ντάραμ. Προβλήματα είχαν σημειωθεί κατά την ψηφοφορία λόγω τεχνικών προβλημάτων στα μηχανήματα υποβολής της ψήφου. Τα παραπάνω συνεπάγονται καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την πολιτεία- κλειδί και παράταση της αγωνίας για τους Τραμπ και Κλίντον.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X