ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ποιοι ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ

Οι λευκοί άνδρες ήταν ο πυρήνας, ενώ σημαντικό κριτήριο ήταν και η εκπαίδευση

ΠΗΓΗ: skai.gr

Οι λευκοί – ειδικά οι άνδρες – οι μη πτυχιούχοι πανεπιστημίου και τα ανώτερα εισοδήματα αποτέλεσαν τον πυρήνα των ψηφοφόρων που οδήγησαν τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, δίνοντάς του τη νίκη στις προεδρικές εκλογές σε βάρος της Χίλαρι Κλίντον.

Σύμφωνα με exit polls που έγιναν από την εταιρεία Edison για ομάδα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, ο κ. Τραμπ κέρδισε την ψήφο του 63% των λευκών ανδρών, ενώ αντίθετα η κ. Κλίντον υποστηρίχθηκε από μόλις το 31%.

Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας επικράτησε μάλιστα και ανάμεσα στις λευκές γυναίκες, με ποσοστό 53%, παρά τις καταγγελίες που αντιμετωπίζει από δώδεκα γυναίκες για σεξουαλική παρενόχληση και τις παλαιότερες δηλώσεις του ότι ως διασημότητα του επιτρέπεται να πιάνει τα προσωπικά σημεία γυναικών.

Στον αντίποδα, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος ηττήθηκε με διαφορά στους μη λευκούς εκλογείς, όπου περισσότεροι από επτά στους δέκα υποστήριξαν την κ. Κλίντον. Συγκεκριμένα, μόλις οκτώ στους εκατό αφροαμερικανούς ψήφισαν τον κ. Τραμπ, ενώ το ποσοστό το ανάμεσα σε ασιάτες και ισπανόφωνους ήταν μόλις 29%.

Συνολικά, σχεδόν τρεις στους τέσσερις μη λευκούς ψήφισαν Κλίντον, όμως η κινητοποίησή των μειονοτήτων αποδείχτηκε πολύ μικρότερη σε σχέση με τις εκλογές του 2008 και του 2012, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε το Οβάλ Γραφείο για λογαριασμό των Δημοκρατικών.

Με «φίλτρο» το επίπεδο εκπαίδευσης, ο κ. Τραμπ υποστηρίχθηκε σε ποσοστό 52% από ψηφοφόρους που δεν έχουν πτυχίο πανεπιστημίου, ενώ αντίθετα η κ. Κλίντον έλαβε την ψήφο του 52% όσων έχουν αποφοιτήσει από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το ποσοστό υπέρ της κ. Κλίντον ήταν ακόμα υψηλότερο, 58%, ανάμεσα σε όσους έχουν και μεταπτυχιακές σπουδές.

Και εδώ πάντως η φυλή διαδραμάτισε κομβικό ρόλο, καθώς ακόμα και ανάμεσα στους πτυχιούχους λευκούς ο κ. Τραμπ επικράτησε με ποσοστό 49% έναντι 45%.

Στο μπλοκ των λευκών που δεν έχουν πτυχίο, η στήριξη για τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο έφτασε το 67%, έναντι 28% που ψήφισε Κλίντον.

Σημαντικό κριτήριο στην «ταυτοποίηση» των ψηφοφόρων ήταν και το εισόδημα.

Σύμφωνα με τα exit polls της Edison, τα φτωχότερα στρώματα, που κερδίζουν λιγότερα από 50.000 δολάρια ανά έτος, ψήφισαν σε ποσοστό 52% την κ. Κλίντον. Αντίθετα ο κ. Τραμπ επικράτησε σε όλα τα στρώματα που κερδίζουν περισσότερα από $50.000 κατ’ έτος, που είναι και η πλειοψηφία.

Τέλος, στο μέτωπο της ηλικίας, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος κέρδισε τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους, επικρατώντας καθαρά σε όλα μπλοκ 45 ετών και άνω, με μέσο ποσοστό 53%.

Αντίθετα, η κ. Κλίντον κέρδισε όλες τις νεότερες ομάδες, ειδικά τους νέους 18 έως 24 ετών, που την υποστήριξαν σε ποσοστό 56%.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση