ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Οχι» Γιλντιρίμ σε δημοψήφισμα με στρατιωτικό νόμο

Η κυβέρνησή του δεν θα αφήσει περιθώρια αμφισβήτησης της διαδικασίας

Kathimerini.gr

Κάλπες με στρατιωτικό νόμο; Με το ενοχλητικό αυτό ερώτημα έρχεται αντιμέτωπη η τουρκική κυβέρνηση, καθώς προτίθεται να θέσει σε δημοψήφισμα την πρότασή της για συνταγματική αναθεώρηση, ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία κηρύχθηκε ύστερα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Με συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα αφήσει περιθώρια αμφισβήτησης της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση, με το επιχείρημα ότι «είχαμε ένα δημοψήφισμα σε συνθήκες κατάστασης εκτάκτου ανάγκης». Αν και διευκρίνισε ότι «δεν θα αρθεί αμέσως με την έλευση του 2017», ο Τούρκος πρωθυπουργός επέμεινε ότι η κυβέρνησή του δεν επιθυμεί να πραγματοποιήσει το δημοψήφισμα ισχύοντος του στρατιωτικού νόμου.

Σε παραπλήσιο μήκος κύματος κινήθηκε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα τερματισθεί «το συντομότερο δυνατό, καθώς οδεύουμε προς το δημοψήφισμα», κάτι που θα σηματοδοτήσει «την έναρξη της διαδικασίας της ομαλοποίησης». Εσπευσε όμως να προσθέσει ότι τα έκτακτα μέτρα «θα συνεχιστούν όσο αυτό είναι αναγκαίο, καθώς συνεχίζεται η μεγάλη μάχη» – κατά την τουρκική κυβέρνηση, εναντίον του δικτύου Γκιουλέν, που κατηγορείται για την απόπειρα πραξικοπήματος.

Σε άλλες δηλώσεις του, ο Νουμάν Κουρτουλμούς κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες «να δράσουν με σύνεση» κατά τη προσεχή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., καυτηριάζοντας την πρόσφατη πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την Κομισιόν να παγώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη χώρα του. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης απέδωσε την εν λόγω απόφαση στην «άνοδο της ριζοσπαστικής Δεξιάς» στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι «η Ε.Ε. θα επηρεαστεί περισσότερο» από μια παρόμοια εξέλιξη – δήλωση που παραπέμπει στις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν περί απόσυρσης της χώρας του από τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος.

Την απειλή αυτή του Τούρκου προέδρου ερμηνεύει ως «προάγγελο οριστικής ρήξης των σχέσεών του με την Ευρώπη» ο Σερχάτ Γιουβέντς, ειδικός επί των ευρωτουρκικών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Καντίρ.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, ο Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να απαλλαγεί από τους περιορισμούς που εξ αντικειμένου του θέτουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά δεν θέλει να φέρει ο ίδιος την ευθύνη του διαζυγίου, γνωρίζοντας ότι η πλειονότητα των ομοεθνών του εξακολουθεί να επιθυμεί την ένταξη στην Ε.Ε.

Στο μεταξύ, οι τουρκικές διωκτικές αρχές θέτουν στο στόχαστρό τους και ανάδοχες οικογένειες, μέλη των οποίων θεωρούνται ύποπτα για διασυνδέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν. Ανώνυμη κυβερνητική πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters δήλωσε ότι «δεν θα ήταν σωστό ένα παιδί να παραμείνει με τους κηδεμόνες του εφόσον αποδειχθεί, ύστερα από δικαστική διερεύνηση, ότι αυτοί συνδέονται με το δίκτυο Γκιουλέν». Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, περίπου 5.000 ανάδοχες οικογένειες βρίσκονται στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών.

Παράλληλα, τουρκικό δικαστήριο παρέπεμψε σε δίκη 62 στρατιωτικούς που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της ισόβιας κάθειρξης για τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου. Aλλο δικαστήριο παρέπεμψε σε δίκη τη φυλακισμένη συμπρόεδρο του αριστερού, φιλοκλουρδικού κόμματος HDP Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ και δύο άλλους βουλευτές του κόμματος. Μία ημέρα νωρίτερα, οι τουρκικές αρχές είχαν απελευθερώσει τη Χατίτσε Κάμερ, δημοσιογράφο της τουρκικής υπηρεσίας του BBC, η οποία είχε συλληφθεί το Σάββατο ενώ παρουσίαζε ρεπορτάζ για πρόσφατο εργατικό ατύχημα σε κουρδική περιοχή, όπου 11 εργάτες έχασαν τη ζωή τους.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση