ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δεν προσελκύονται απλά και μόνο από το ISIS οι αμερικανοί νεοσύλλεκτοι

Από τα 178 πρόσωπα, τα οποία κατηγορήθηκαν στις ΗΠΑ, οι 79 δεν είχαν καμιά σχέση με το ΙΚ

ΠΗΓΗ: skai.gr

Το ISIS δεν είναι το μόνο τζιχαντιστικό κίνημα που προσελκύει εξτρεμιστές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια πανεπιστημιακή μελέτη που προειδοποιεί εναντίον της υπέρμετρης εστίασης στην οργάνωση του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Από τα 178 πρόσωπα σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν διώξεις στις ΗΠΑ τα τελευταία πέντε χρόνια για σχέσεις με τον ριζοσπαστικό ισλαμιστικό εξτρεμισμό, οι 79 δεν είχαν καμιά σχέση με το ΙΚ, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η οποία εκπονήθηκε από ένα κέντρο του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον το οποίο ειδικεύεται στον εξτρεμισμό.

Πέρα από το ΙΚ, οι οργανώσεις που προσέλκυσαν τους περισσότερους υποστηρικτές το διάστημα αυτό είναι η Σεμπάμπ της Σομαλίας (πρόσκειται στην αλ Κάιντα), η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) και οι Ταλιμπάν.

Πάντως «η μεγάλη πλειονότητα» των προσώπων σε βάρος των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες δεν είχαν επιχειρησιακή σχέση με καμιά τζιχαντιστική οργάνωση.

Σύμφωνα με τη Σάρα Γκιλκς, συγγραφέα της μελέτης, η έλξη την οποία ασκεί «η σαλαφιστική-τζιχαντιστική ιδεολογία» είναι ευρύτερη από την έλξη που ασκεί η μια ή η άλλη οργάνωση.

«Πολλοί αμερικανοί νεοσύλλεκτοι προσελκύονται από μια ιδεαλιστική αντικουλτούρα, με την ευρεία έννοια, δεν εμπλέκονται στις διενέξεις» ανάμεσα στην μια και την άλλη ισλαμιστική ριζοσπαστική οργάνωση, σημειώνει η ίδια.

Είναι απαραίτητο να επιδιωχθεί η αντιμετώπιση όχι μόνο μιας συγκεκριμένης οργάνωσης, αλλά της «σαλαφιστικής-τζιχαντιστικής» ιδεολογίας, η οποία εμφανίζεται «σε μια μορφή απλοποιημένη, άμεσα προσβάσιμη, ειδικά προσαρμοσμένη για να προσελκύσει ένα δυτικό κοινό», γράφει στη μελέτη η Γκιλκς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση