ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Ολλανδία ανησυχεί για το «μακρύ χέρι» του τουρκικού κράτους

Ο Κούντερς κάλεσε τον Ατζάρ στη Χάγη μετά το δημοσίευμα στην De Telegraaf

ΠΗΓΗ: skai.gr

Η Ολλανδία διεμήνυσε σήμερα ότι δεν θα επιτρέψει να αναλάβει δράση το «μακρύ χέρι» της Άγκυρας στην επικράτειά της, έπειτα από ένα δημοσίευμα κατά το οποίο η τουρκική πρεσβεία έστειλε στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναν τουρκικής καταγωγής κατάλογο Ολλανδών που θεωρεί ότι τάχθηκαν υπέρ του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας κάλεσε τον πρεσβευτή της Τουρκίας στη Χάγη μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα De Telegraaf σύμφωνα με το οποίο ο Γιουσούφ Ατζάρ, Τούρκος διπλωμάτης και ταυτόχρονα πρόεδρος του παραρτήματος της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας στην Ολλανδία, παραδέχθηκε πως κατάρτισε έναν κατάλογο «γκιουλενιστών».

Η Άγκυρα κατηγορεί οπαδούς του αυτοεξόριστου, στις ΗΠΑ, ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ότι υποστήριξαν την απόπειρα πραξικοπήματος, στην οποία σκοτώθηκαν 240 και πλέον άνθρωποι. Στην Τουρκία πάνω από 100.000 πρόσωπα έχουν τεθεί υπό κράτηση, σε διαθεσιμότητα ή έχουν καθαιρεθεί: στελέχη της δημόσιας διοίκησης, δημοσιογράφοι, δικαστικοί, αστυνομικοί και στρατιωτικοί. Η ένταση έχει εξαπλωθεί στην ολλανδοτουρκική κοινότητα, η οποία αριθμεί πάνω από 500.000 μέλη. Ορισμένα μέλη της κοινότητας σε βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες ότι υποστηρίζουν τον Γκιουλέν δέχονται απειλές κατά της ζωής τους.

Σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κούντερς χαρακτήρισε το δημοσίευμα της Ντε Τέλεχραφ «ανησυχητικό». «Θα ζητήσουμε διευκρινίσεις», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ολλανδικής διπλωματίας.

«Επιπλέον, θα έλθουμε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές και με τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων στην Άγκυρα. Αυτό εντάσσεται στην πολιτική μας να αποτρέπουμε κάθε συμβάν στο οποίο ενδέχεται εμπλέκεται το "μακρύ χέρι" των Τούρκων ομολόγων μας», συμπλήρωσε ο Κούντερς.

Ο Ατζάρ είπε στην εφημερίδα ότι συνέθεσε τον κατάλογο αντλώντας στοιχεία από ανοικτές πηγές, στο πλαίσιο της εργασίας του στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Ολλανδία και όχι με την ιδιότητα του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων.

Ο ΥΠΕΞ της Ολλανδίας επισήμανε πως «εάν αυτό είναι αλήθεια, ο συνδυασμός της διπλωματικής ιδιότητας με την προεδρία της Ντιανέτ είναι προβληματικός».

Μόλις την Παρασκευή, το παράρτημα της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας στην Ολλανδία εξέδωσε μια ανακοίνωση Τύπου στην οποία διέψευδε πως «συγκεντρώνει πληροφορίες για υποστηρικτές του Γκιουλέν» ή του θρησκευτικού του τάγματος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση