ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Κίνα αιχμαλώτισε αμερικανικό υποβρύχιο drone στη Σινική Θάλασσα

Oι ΗΠΑ προχώρησαν σε διάβημα για την επιστροφή του σκάφους

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Κίνδυνος για νέα διπλωματική κρίση ανάμεσα σε Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η Κίνα ακινητοποίησε και κατάσχεσε αμερικανικό υποβρύχιο ερευνητικό σκάφος στα νερά της Νότιας Σινικής, προκαλώντας επίσημη διαμαρτυρία από την πλευρά της Ουάσιγκτον, όπως μεταδίδουν το πρακτορείο Reuters και η «Wall Street Journal».

Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό αυτού του είδους. Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, οι Κινέζοι αιχμαλώτισαν το σκάφος στις 15 Δεκεμβρίου, λίγη ώρα πριν το αμερικανικό ωκεανογραφικό σκάφος USNS Bowditch ετοιμαζόταν αν το περισυλλέξει.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το μη επανδρωμένο σκάφος βρισκόταν σε διεθνή ύδατα.

Το Πεκίνο ωστόσο διεκδικεί την κυριότητα του μεγαλύτερου μέρους της Νότιας Σινικής, κατασκευάζοντας τεχνητά νησιά στα οποία έχει τοποθετήσει ακόμα και όπλα προκειμένου να υπερασπιστεί τις αξιώσεις του.

Η Νότια Σινική είναι ένας από τους σημαντικότερους θαλάσσιους εμπορικούς κόμβους παγκοσμίως, με εμπορεύματα αξίας 5,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων να περνούν κάθε χρόνο από τα νερά της. Παράλληλα, φιλοξενεί πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων και μεγάλους πληθυσμούς ψαριών.

Τον Ιούλιο, το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι οι διεκδικήσεις της Κίνας και οι προσπάθειές της να κατοχυρώσει κυριαρχικά δικαιώματα με τεχνητές κατασκευές δεν έχουν νομική βάση. Το Πεκίνο δεν αναγνωρίζει την απόφαση.

Η αιχμαλωσία του αμερικανού σκάφους έλαβε χώρα υπό τη σκιά τις αμφιλεγόμενης κίνησης του νεοεκλεγέντος αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα να αμφισβητήσει ανοιχτά την πολιτική της «μίας Κίνας».

Η πολιτική της «μίας Κίνας», την οποία η Ουάσιγκτον ακολουθεί επί τέσσερις δεκαετίες, υπαγορεύει ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν επίσημα την Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειάς της.

Απαντώντας στις δηλώσεις Τραμπ, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη εάν ο κ. Τραμπ δεν τηρήσει τη γραμμή της «μίας Κίνας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση