ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απαγορεύονται τα Χριστούγεννα στα γερμανικά σχολεία της Τουρκίας

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει την απόφαση το Βερολίνο

Κωνσταντινούπολη: Νέα οδηγία της Διεύθυνσης Εθνικής Παιδείας του Μπαχτσελίεβλερ στην Κωνσταντινούπολη απαγορεύει την διεξαγωγή ειδικών τελετών και των εορτασμών για τα Χριστούγεννα, προκαλωντας τις έντονες αντιδράσεις του Βερολίνου.

Η οδηγία αφορά συγκεκριμένα, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οποία παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην γερμανική γλώσσα.
Η διεύθυνση δεν δίνει καμία επεξήγηση για τους λόγους που κρύβονται πίσω από αυτή την απόφαση.

Το Βερολίνο κάνει λόγο για μια απαράδεκτη εξέλιξη, η οποία δεν συμβαδίζει με το φιλοδυτικό και κοσμικό προφίλ της Τουρκίας, η οποία διατηρεί στενούς δεσμούς με την Ε.Ε.

Η είδηση κάνει τον γύρω από χθες το βράδυ των τουρκικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Η απάντηση της Άγκυρας

Πως απαντά η Άγκυρα στην κριτική που δέχεται με αφορμή την νέα εξέλιξη; Ποια η άποψη του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) απέναντι στην κριτική της Δύσης, η οποία ταυτίζει πλέον την Άγκυρα με ισλαμιστικές οργανώσεις που περιορίζουν τις θρησκευτικές ελευθερίες;

Πριν από λίγη ώρα, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΑΚΡ κατάθεσε την οπτική γωνία της Άγκυρας σχετικά με την νέα εξέλιξη. «Στην Τοαυρκία, σε κρατικό σχολείο, όταν κάποιοι διδάσκουν με προτεσταντικές τελετουργίες η Γερμανία αντιδρά. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ιεραποστολική εκστρατεία σε κρατικό σχολείο», τονίζει ο Πρόεδρος της Συνταγματικής Επιτροπής της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, Μουσταφά Σέντοπ. Σύμφωνα με τον ίδιον, σε αντίστοιχη περίπτωση, η αντίδραση του Βερολίνου θα ήταν παρόμοια.

Ο κ. Σέντοπ κάνει λόγο για «Τούρκους που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Γερμανίας». Παράλληλα, ισχυρίζεται ότι σε περίπτωση που τίθεται προπαγάνδα της Χριστιανοσύνης δεν τίθεται ζήτημα κοσμικής αρχής, αλλά το ενδεχόμενο της «αλλοίωσης της πολιτισμικής ταυτότητας».

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση