ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κονγκό: Ματωμένα Χριστούγεννα με 34 αμάχους νεκρούς

Μέλη οργανώσεων σφαγίασαν χρησιμοποιώντας όπλα και μαχαίρια πολίτες

ΚΥΠΕ

Μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων φέρονται να σφαγίασαν χρησιμοποιώντας όπλα, μαχαίρια και ματσέτες τουλάχιστον 34 πολίτες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων, όπως έκαναν γνωστό τοπικοί αξιωματούχοι, ο στρατός και ακτιβιστές. Η συνεχιζόμενη βία εντείνει τις ανησυχίες για τις συνέπειες της πολιτικής αστάθειας στη χώρα.

Οι επιθέσεις αυξήθηκαν δραματικά την τελευταία εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας καταγράφηκαν παράλληλα διαδηλώσεις και αιματηρά επεισόδια εξαιτίας της άρνησης του προέδρου Ζοζέφ Καμπίλα να παραδώσει την εξουσία μετά την τυπική λήξη της θητείας του την Τρίτη.

Παρότι δεν είναι σαφές αν και πώς συνδέονται τα επεισόδια, αναλυτές σημειώνουν πως η αβεβαιότητα που δημιουργεί η στάση του Καμπίλα πυροδοτεί τοπικές συγκρούσεις και δημιουργεί κενό εξουσίας και ασφάλειας.

Παραστρατιωτικοί που ανήκουν στη φυλή Ναντέ σκότωσαν 13 άμαχους Χούτου χθες στην πόλη Νιανζάλε, χρησιμοποιώντας όπλα και ματσέτες. Πιστεύεται ότι οι φόνοι διαπράχθηκαν σε αντίποινα για τους θανάτους 17 αμάχων και δύο παραστρατιωτικών που ανήκαν στη φυλή τους την περασμένη εβδομάδα σε κοντινό χωριό, σε μια έφοδο παραστρατιωτικών Χούτου.

Εξάλλου προχθές Σάββατο 21 άμαχοι και τέσσερις παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε επιθέσεις κοντά στην πόλη Μπένι, δήλωσε αξιωματικός του στρατού. Η κυβέρνηση επιρρίπτει τις επιθέσεις στην περιοχή γύρω από την πόλη Μπένι, οι οποίες είναι συχνές μετά τον Οκτώβριο του 2014, σε μια ισλαμιστική οργάνωση που έχει την έδρα της στην Ουγκάντα, την ADF.

Νωρίτερα την εβδομάδα που πέρασε τουλάχιστον 40 άνθρωποι-κατ` άλλες πηγές 56, ή ακόμη και 125-σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση του Καμπίλα να παραδώσει την εξουσία και άλλα επεισόδια. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ο Καμπίλα θα παραμείνει στην εξουσία ωσότου μπορέσουν να οργανωθούν εκλογές το 2018.

Η καθολική εκκλησία μεσολαβεί σε συνομιλίες ανάμεσα στον κυβερνητικό συνασπισμό του Καμπίλα και την αντιπολίτευση με στόχο να επιτευχθεί μια συμφωνία και ο πρόεδρος να αποχωρήσει από την εξουσία μετά τη διεξαγωγή εκλογών στα τέλη του 2017.

Αφρικανικά και δυτικά κράτη εκφράζουν φόβους ότι η πολιτική κρίση μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για ακόμα μία ένοπλη σύρραξη στη χώρα, όπου εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αλλεπάλληλους πολέμους, στους οποίους ενεπλάκησαν κι άλλα κράτη της περιοχής, από το 1996 ως το 2003. Στην αχανή αυτή αφρικανική χώρα δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας μετά την ανεξαρτησία της το 1960.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X