ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νετανιάχου: Μεγάλη η απογοήτευση του Ισραήλ για όσα είπε ο Τζον Κέρι

Κατηγορίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού κατά Ομπάμα - Συμπαράσταση από τον Τραμπ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μετά την στάση των Ηνωμένων Πολιτειών στο ψήφισμα για την υιοθέτηση του σχεδίου απόφασης που απαιτεί να τερματιστεί η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στα παλαιστινιακά εδάφη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου παρουσιάστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος.

Οι ΗΠΑ επέλεξαν την αποχή στο ψήφισμα, και δεν άσκησαν βέτο, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου να κατηγορεί τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι έστησε μία «επαίσχυντη ενέδρα» σε ένα σύμμαχο των ΗΠΑ, και τον Τραμπ να επικρίνει τον Ομπάμα.

«Το Ισραήλ ελπιζει οι τελευταίες μέρες της διακυβέρνησης Ομπάμα να μην κάνουν άλλη ζημιά στα ΗΕ στο Ισραήλ. Κανεις δεν θέλει περισσότερο απο το Ισραήλ την ειρηνη. Νομιζω ότι οι ΗΠΑ πρέπει να βγουν και να πουν ότι δεν δεχόμαστε άλλες αποφάσεις των ΗΕ για το Ισραήλ και να σταματήσει η κωμωδία. Ξέρω προσωπικά την απώλεια του πολέμου. Θέλω τα νέα παιδιά της Παλαιστινης να εκπαιδεύονται για την Ειρήνη όπως και τα δικά μας δικά μας παιδιά αλλα εκπαιδεύονται για την τρομοκρατία. Η παλαιστινιακή κυβέρνηση πληρώνει μισθό σε όποιον πολεμάει το Ισραήλ. Πως να κανεις Ειρήνη με κάποιον που πολεμάει την ίδια σου την ύπαρξη; Μεγάλη η απογοήτευση των όσων ακούσαμε απο τον Τζον Κερι» αναφέρε σε δηλώσεις του.

Οι δηλώσεις Κέρι

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Tζον Κέρι επέκρινε το Ισραήλ για την εποικιστική του δραστηριότητα, προειδοποιώντας τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι η ισραηλινή κυβέρνηση υπονομεύει κάθε ελπίδα για μια λύση δύο κρατών, μετά από δεκαετίες συγκρούσεων με τους Παλαιστίνιους.

«H λύση των δύο κρατών είναι η μοναδική οδός που είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων και την προστασία της δημοκρατίας στο Ισραήλ» επισήμανε. «Το status quo οδηγεί προς ένα κράτος, ή διαρκή κατοχή» προειδοποίησε ο Κέρι, συναισθηματικά φορτισμένος.

Μάλιστα, ο αμερικανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την αμερικανική στάση κατά το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών ως προσπάθεια να διασώσει τον Νετανιάχου από «τα πιο ακραία στοιχεία» της κυβέρνησής του.

Τραμπ: Μείνετε δυνατοί

Νωρίτερα, μήνυμα συμπαράστασης στο Ισραήλ απηύθυνε την Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ στον απόηχο του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε προς το Ισραήλ ότι πρέπει να «παραμείνει δυνατό», μέχρι να αναλάβει τον προεδρικό θώκο.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο Ισραήλ να αντιμετωπίζεται με περιφρόνηση» τόνισε, σε ανάρτησή του στο Twitter. Είχαν, συνέχισε, έναν μεγάλο φίλο στις ΗΠΑ, αλλά όχι πια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση