ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διπλωματική θύελλα στη Συρία

Μεγάλη διπλωματική κινητικότητα μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας

Μεγάλη διπλωματική κινητικότητα παρατηρείται στην Συρία, με την Τουρκία και την Ρωσία να επιχειρούν να προβάλλουν ένα νέο πλαίσιο λύσης για το μεγάλο πρόβλημα σε αυτή την χώρα, πριν από την έναρξη της θητείας του νέου Προέδρου των ΗΠΑ. Άγκυρα και Μόσχα επιχειρούν να έρθουν σε συνεννόηση και να πείσουν την Τεχεράνη για μια «γρήγορη» λύση στην Συρία.

Όπως ενημέρωσε τους αναγνώστες της η «Κ», Ρωσία και Τουρκία μελετούν ένα νέο σχέδιο για την επιβολή της κατάπαυσης του πυρός σε ολόκληρη την Συρία. Το νέο σχέδιο έχει ως σημείο εκκίνησης το Χαλέπι και προβλέπει την σταδιακή εξάπλωση της κατάπαυσης του πυρός σε ολόκληρη την Συρία. Εκτός του πλαισίου της κατάπαυσης του πυρός παραμένουν οι οργανώσεις που θεωρούνται από Τουρκία και Ρωσία ως «τρομοκρατικές».

Το Ιράν εξακολουθεί να διατηρεί αποστάσεις από αυτό το σχέδιο κυρίως επειδή δεν εμπιστεύεται τις προθέσεις της Τουρκίας, η οποία ζητά τον περιορισμό της ακτίνας δράσης των σιιτικών δυνάμεων στην Συρία. Επίσης, το Ιράν διαφωνεί με την ιδέα της εμπλοκής της Σαουδικής Αραβίας στην νέα προσπάθεια επίλυσης της κρίσης στην Συρία.

Την ίδια ώρα, Τουρκία και Ρωσία εστιάζουν σταδιακά την προσοχή τους στο πολιτικό μέλλον της Συρίας. Τουρκικά μέσα μεταδίδουν την πληροφορία ότι σε περίπτωση που οι δυο χώρες συμφωνήσουν, ο Μπασάρ Αλ Ασάντ ενδέχεται να αποχωρήσει από την εξουσία με τις πρώτες, ελεύθερες προεδρικές εκλογές στην Συρία.

Ο Τραμπ και οι Κούρδοι

Η «Κ» πληροφορείται από τουρκικές πηγές ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην περίοδο που διαμεσολαβεί μέχρι την ορκωμοσία του Ντόναλτ Τραμπ. Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, Ρωσία, Τουρκία και Ιράν επιδιώκουν να φέρουν την Δύση αντιμέτωπη με τετελεσμένα γεγονότα στην Συρία.

Μια άλλη πληροφορία της «Κ» αφορά την στάση της κουρδικής πλευράς. Οι Κούρδοι παρακολουθούν με εκνευρισμό τις νέες κινήσεις της Άγκυρας και επενδύουν τις ελπίδες τους στην στήριξη της Δύσης και κυρίως των ΗΠΑ. Από την δική τους την σκοπιά, ΗΠΑ, Ε.Ε. και υπόλοιπες δυνάμεις δεν πρόκειται να επιτρέψουν τετελεσμένα γεγονότα στην Μέση Ανατολή.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι καλά ενημερωμένη τουρκική πηγή που παρακολουθεί τις εξελίξεις στο τουρκικό κυβερνών κόμμα, εστιάζοντας στις τελευταίες εξελίξεις, κάνει χαρακτηριστικά λόγο για μια «διπλωματική θύελλα» στην Συρία, η οποία πλέον αναπτύσσει δυναμική με την κάθε νέα εβδομάδα, και επιφυλάσσει απρόβλεπτα αποτελέσματα για ολόκληρη την περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X