ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανθρώπινο λάθος ή μηχανική βλάβη για το Τουπόλεφ

Βρέθηκε το δεύτερο μαύρο κουτί το οποίο και εξετάζεται από τις αρχές

Kathimerini.gr

Εντοπίστηκε και περισυνελέγη τo δεύτερο μαύρο κουτί του μοιραίου Τουπόλεφ που κατέπεσε λίγο μετά την απογείωσή του από το Σότσι. Το πολύτιμο εύρημα εντόπισαν και περισυνέλεξαν τα συνεργεία που βρίσκονται στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, προκειμένου να συγκεντρώσουν όχι μόνον τις σορούς των επιβατών, αλλά και οτιδήποτε απέμεινε από το αεροσκάφος, κάθε ίχνος που θα μπορούσε να φωτίσει τι είναι αυτό που οδήγησε στην πολύνεκρη τραγωδία. Μία ημέρα νωρίτερα, είχε εντοπιστεί και ανασυρθεί και το πρώτο μαύρο κουτί του αεροσκάφους, που ως φαίνεται περιείχε πολύτιμες πληροφορίες για το τραγικό δυστύχημα. Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το βασικό μαύρο κουτί του αεροσκάφους ήταν αυτό που περιελάμβανε τις μαγνητοφωνημένες συζητήσεις μέσα στο πιλοτήριο.

Πρόκειται για το κουτί που εντοπίστηκε προχθές. Η ανάλυση των δεδομένων που περιείχε υποδεικνύει ότι για την αεροπορική τραγωδία ευθύνονται τα πτερύγια του αεροσκάφους, τα οποία, για άγνωστο επί του παρόντος λόγο, δεν λειτούργησαν σωστά. Τα πτερύγια, τα κινούμενα εκείνα μέρη του φτερού που βοηθούν το αεροσκάφος να σηκωθεί στον αέρα, δεν μπορούσαν να κινηθούν συντονισμένα, ανέφερε πηγή που έχει γνώση της πορείας των ερευνών. Την ίδια στιγμή, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Life αναφέρει ότι το πρόβλημα στα πτερύγια έκανε τους πιλότους να χάσουν τον έλεγχο του αεροπλάνου, ενώ αυτό είχε ήδη πάρει επικίνδυνη κλίση, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία λόγια των χειριστών ήταν «τα πτερύγια, διάολε», ενώ, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, λίγο προτού σιγήσουν τα πάντα ακούγεται μια φωνή να λέει «κυβερνήτα, πέφτουμε». Το αεροπλάνο, όπως είναι γνωστό, κατέπεσε και συνετρίβη τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, λίγα μόλις λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο «Αντλερ» του Σότσι, όπου είχε προσγειωθεί προκειμένου να ανεφοδιαστεί με καύσιμα.

Σύμφωνα με τις Αρχές, και το δεύτερο μαύρο κουτί, όπου καταγράφονται όλα τα δεδομένα της πτήσης, βρέθηκε σε καλή κατάσταση και πρόκειται να αναλυθεί από τους εμπειρογνώμονες που έχουν επιληφθεί με την εξιχνίαση των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος. Επίσης, οι Αρχές γνωστοποίησαν ότι μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί από τη θάλασσα δεκαπέντε σοροί.

Το αεροσκάφος Τουπόλεφ των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, που είχε ως τελικό προορισμό τη στρατιωτική βάση στη Λαττάκεια της Συρίας, ήταν παλαιό, καθώς είχε ηλικία 33 ετών. Ταυτόχρονα, αξίζει να σημειωθεί ότι αεροσκάφη αυτού του τύπου δεν πετούν από το 2009 στη Ρωσία, αλλά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Οι εμπειρογνώμονες, μέχρι στιγμής, αποκλείουν το ενδεχόμενο η πτώση του αεροσκάφους να οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια και πιστεύουν ότι πιθανότερα ενδεχόμενα είναι η μηχανική βλάβη, το ανθρώπινο λάθος ή ακόμη και ο συνδυασμός των δύο.

Το αεροπορικό δυστύχημα υπήρξε «ανεπανάληπτη τραγωδία», δηλώσαν ανώτατοι Ρώσοι αξιωματούχοι, αλλά και σημαντικό πλήγμα στην καλλιτεχνική ζωή της χώρας, καθώς στο μοιραίο αεροσκάφος επέβαιναν και τα μέλη της στρατιωτικής χορωδίας «Αλεξαντρόφ», που επρόκειτο να δώσει παράσταση στη ρωσική βάση της Λαττάκειας. Η χορωδία, που ονομάζεται και Χορωδία του Κόκκινου Στρατού, ιδρύθηκε το 1928, την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης, και εκτός από τους τραγουδιστές περιλαμβάνει ορχήστρα και χορευτές. Ελαβε το όνομά της από τον πρώτο της διευθυντή Αλεξάντερ Βασίλιεβιτς Αλεξαντρόφ, συνθέτη του μουσικού θέματος που αποτέλεσε τον εθνικό ύμνο της Σοβιετικής Ενωσης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση