ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στη Μόσχα οι 35 Ρώσοι διπλωμάτες

Με ειδική πτήση κατέφθασαν οι απελαθέντες από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Kathimerini.gr

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας προσγειώθηκε στη Μόσχα η ειδική πτήση ρωσικού κυβερνητικού αεροσκάφους, το οποίο μετέφερε τους 35 Ρώσους διπλωμάτες, οι οποίοι απελάθηκαν από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο αντιποίνων της αμερικανικής κυβέρνησης για τις ηλεκτρονικές επιθέσεις εις βάρος του Δημοκρατικού Κόμματος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Στις 29 Δεκεμβρίου, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας και ειδικότερα κατά πολλών ρωσικών εταιρειών, της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας της Ρωσίας και της Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας Στρατού (GRU). Πέραν αυτού, η αμερικανική κυβέρνηση κήρυξε 35 Ρώσους διπλωματικούς υπαλλήλους «ανεπιθύμητους» (persona non grata) και διέταξε το άμεσο κλείσιμο δύο θερέτρων της ρωσικής πρεσβείας σε Μέριλαντ και Νέα Υόρκη.

Σε δηλώσεις του την Παρασκευή, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είπε ότι η Ρωσία «δεν θα υποχωρήσει στο επίπεδο των ΗΠΑ», δηλώνοντας ότι δεν θα προβεί σε απελάσεις Αμερικανών διπλωματών και προσκαλώντας τα παιδιά όλων των Αμερικανών διπλωματικών υπαλλήλων στη Ρωσία στη μεγάλη πρωτοχρονιάτικη και χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Κρεμλίνο.

Σε χθεσινή του παρέμβαση στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox, ο υπεύθυνος Τύπου του εν αναμονή προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Σον Σπάισερ, υπεραμύνθηκε των απόκρυφων δηλώσεων του Τραμπ, ο οποίος είπε ότι γνωρίζει «πράγματα, που άλλοι άνθρωποι αγνοούν» σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς περί ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων.

Ο Σπάισερ είπε ότι ο Τραμπ είναι αποδέκτης καθημερινών ενημερώσεων από στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών και ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις» ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τις ηλεκτρονικές επιθέσεις με στόχο το Δημοκρατικό Κόμμα.

Την πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το αγαπημένο του μέσον, το Twitter, ως μέθοδο διασποράς ειδήσεων και ανακοίνωσης πολιτικών σχεδίων επιβεβαίωσε, στο μεταξύ, ο Σπάισερ.

«Ξέρετε κάτι; Η αλήθεια είναι ότι όταν δημοσιεύει μηνύματα στο Twitter, εξασφαλίζει αποτελέσματα», είπε ο Σπάισερ.

Λίγες ημέρες μετά τη νίκη του στις 8 Νοεμβρίου, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο Τραμπ είχε πει ότι σχεδίαζε να αναθεωρήσει τη χρήση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, παρότι αυτά αποδείχθηκαν αξιόλογο όπλο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. «Θα είμαι πολύ φειδωλός, αν τα χρησιμοποιώ», είχε πει ο εν αναμονή πρόεδρος των ΗΠΑ, υπόσχεση την οποία δεν τήρησε στο παραμικρό.

Την ίδια ώρα, σχέδια ακύρωσης όσο το δυνατόν περισσότερων προοδευτικών νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης Ομπάμα εκπονεί το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικανούς Κογκρέσο, ενόψει της χθεσινής ορκωμοσίας του σώματος.

«Obamacare»

Προτεραιότητα των Ρεπουμπλικανών θα είναι η αναίρεση της μεταρρύθμισης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης του προέδρου Ομπάμα, γνωστή και ως «Obamacare». Πέρα από αυτό, η συντηρητική πλειοψηφία του Κογκρέσου θα επιδιώξει την αλλαγή των φορολογικών τροποποιήσεων που ψήφισαν οι Δημοκρατικοί, την ακύρωση των νομοθετημάτων υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και την τοποθέτηση συντηρητικού δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο, σε αντικατάσταση του εκλιπόντος Αντονίν Σκαλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση