ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ενίσχυση ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών

Στόχος ενίσχυσης βιομηχανιών είναι οι προκλήσεις νέου γεωπολιτικού περιβάλλοντος

Kathimerini.gr

Υστερα από μία δεκαετία περικοπών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται ότι αποφάσισαν να ξεκινήσουν να διοχετεύουν μεγαλύτερα χρηματικά ποσά στις ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες, εξαιτίας των προκλήσεων του νέου γεωπολιτικού περιβάλλοντος. Το νέο αυτό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από την αναδυόμενη ισχύ της Ρωσίας, την αύξηση της τρομοκρατίας στα ευρωπαϊκά εδάφη και την έλευση ενός Αμερικανού προέδρου που αμφισβητεί ανοικτά τη θέση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και θεωρεί ότι οι Ην. Πολιτείες ξοδεύουν πολλά χρήματα για την προστασία των εταίρων τους, δεδομένα που έχουν προκαλέσει νευρικότητα σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Συγκεκριμένα, οι ηγέτες της Ε.Ε. αποφάσισαν να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές ερευνητικές δαπάνες, ξεκινώντας το 2021 και εκτοξεύοντας το τωρινό ποσό των 25 εκατ. στα 500 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, εφόσον το συγκεκριμένο πρόγραμμα γίνει αποδεκτό από το Ευρωκοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια της Ε.Ε., θα καταστήσει την τελευταία τον τέταρτο μεγαλύτερο επενδυτή της Ευρώπης στην αμυντική βιομηχανία, πίσω από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Αντίστοιχες επενδύσεις αναμένεται να πραγματοποιήσει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία το 2015 δάνεισε στις σχετικές ευρωπαϊκές εταιρείες 70 δισ. ευρώ.

Επίσης, υπάρχουν σχέδια για τη σύσταση ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο θα μπορεί να εκδίδει ειδικά ομόλογα για τη χρηματοδότηση αμυντικού εξοπλισμού μεγάλων διαστάσεων, όπως αεροπλανοφόρα, ενισχύοντας την αμυντική συνεργασία στο πλαίσιο της Ενωσης. Ολα τα προαναφερθέντα σχέδια εξετάζονται από την Κομισιόν επί πολλά χρόνια, ωστόσο μόλις πρόσφατα τράβηξαν την προσοχή των Ευρωπαίων ηγετών, λόγω του νέου ασταθούς κλίματος που διαμορφώνεται τόσο εκτός όσο και εντός Ευρώπης.

Επιπλέον, εκτός από το ζήτημα της αύξησης των δαπανών, εξαιρετική σημασία έχει και η προσπάθεια να υπάρξουν ορισμένες κοινές κατευθυντήριες γραμμές μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στα ζητήματα άμυνας. «Ολοι παράγουν κάτι τελείως μοναδικό. Δεν υπάρχουν κοινοί στόχοι, παρότι η πλειονότητα των χωρών της Ε.Ε. ανήκει στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η επίτροπος Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, η οποία επιβλέπει τα νέα αμυντικά πλάνα, τονίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη κοινής γραμμής στην Ε.Ε. Σύμφωνα με τον Μπούρκαρντ Σμιτ, διευθυντή της Ενωσης Εταιρειών Αμυνας και Αεροδιαστημικής της Ευρώπης, το επισφαλές εξωτερικό περιβάλλον και η αύξηση της χρηματοδότησης θα φέρουν αυτή την κοινή γραμμή, καθώς εφόσον «υπάρχουν λεφτά στο τραπέζι», οι κυβερνήσεις είναι πιο πιθανό να συνεργαστούν.

Τέλος, ενώ φαίνεται δεδομένο ότι η επιθετικότητα της Ρωσίας ήταν αυτή που κινητοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν, δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι η Ρωσία θα προκληθεί από την αύξηση των δαπανών, τονίζοντας ότι σκοπός τους είναι απλώς να γίνει πιο παραγωγική η ευρωπαϊκή αμυντική χρηματοδότηση.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση