ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πολιτική κόντρα για το Brexit λόγω παραίτησης βρετανού πρέσβη

Ο Ρότζερς παραιτήθηκε για να συμμετάσχει ο διάδοχός του στις προετοιμασίες Brexit

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ο βρετανός πρεσβευτής στην Ε.Ε. παραιτήθηκε λίγους μήνες πριν την ενεργοποίηση των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για έξοδο της Βρετανίας από την ενωμένη Ευρώπη.

 Νέο μέτωπο αντιπαράθεσης μεταξύ των οπαδών του Brexit και των υποστηρικτών της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανοίξει με αφορμή την απρόσμενη παραίτηση του πρέσβη της χώρας στην Ε.Ε.

Ο σερ Άιβαν Ρότζερς, ένας από τους πιο έμπειρους βρετανούς διπλωμάτες και άριστος γνώστης της λειτουργίας και των ισορροπιών στην Ε.Ε., πολέμιος του Brexit ο ίδιος, παραιτήθηκε την Τρίτη, αρκετούς μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του το φθινόπωρο.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης απέδωσε την παραίτηση σε πρόθεση του σερ Άιβαν να επιτρέψει στον διάδοχό του να συμμετάσχει εξ αρχής στην προετοιμασία των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Ωστόσο, στο email που απέστειλε στους συνεργάτες του για να ενημερώσει για την παραίτησή του ο Βρετανός διπλωμάτης τους καλεί να συνεχίσουν να υποδεικνύουν στους πολιτικούς τις ορθές κινήσεις και να αμφισβητούν «αβάσιμα επιχειρήματα και θολωμένα σκεπτικά». Η παρατήρηση αυτή έχει ερμηνευθεί ως αιχμή ενάντια στην πρωθυπουργό Μέι και τους κορυφαίους Brexiters στην κυβέρνησή της.

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης υπενθύμισαν ότι ο σερ Άιβαν είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις βουλευτών και υπουργών που στήριξαν το Brexit όταν προ εβδομάδων είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι μια νέα εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. θα μπορούσε να πάρει ακόμα και μια δεκαετία για να οριστικοποιηθεί.

Οι υποστηρικτές του είπαν ότι μετέφερε τις θέσεις των Βρυξελλών και οι επικριτές του ότι δεν συντασσόταν με τις θέσεις της κυβέρνησής του.

Ο ένθερμος υποστηρικτής του Brexit βουλευτής των Συντηρητικών Ίαν Ντάνκαν Σμιθ κατηγόρησε σήμερα τον σερ Άιβαν ότι εξέφραζε δικές του απόψεις και όχι την πραγματικότητα γύρω από τις προοπτικές του Brexit, καθώς επίσης ότι διέρρεε πληροφορίες στον Τύπο.

Αντιδρώντας, ο επικεφαλής του σωματείου των μονίμων κυβερνητικών γραμματέων, δηλαδή των κορυφαίων κρατικών λειτουργών, Ντέιβ Πένμαν δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν υπερασπίζεται την ανεξαρτησία των κρατικών λειτουργών.

Οι οπαδοί του Brexit έχουν καλέσει τη Τερέζα Μέι να ορίσει ως διάδοχο του σερ Άιβαν στις Βρυξέλλες κάποιον δεδηλωμένο υποστηρικτή της εξόδου από την Ε.Ε., με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι προς αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζεται η Βρετανίδα πρωθυπουργό

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση