ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Τραμπ επιδιώκει να περιοριστούν οι εξουσίες του DNI

Φημολογείται ότι ο διευθυντής παρεμβαίνει στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες

Kathimerini.gr

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναζητεί πιθανούς τρόπους για τον περιορισμό των εξουσιών του γραφείου του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (DNI), σύμφωνα με το CNN που επικαλείται πηγές της ομάδας μεταβίβασης της εξουσίας.

Ο DNI υπάγεται στον πρόεδρο των ΗΠΑ εκπροσωπώντας τις 16 ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ που ασχολούνται με τη συλλογή αλλά και την ανάλυση πληροφοριών. Μεταξύ αυτών και η CIA. Στην ομάδα μεταβίβασης της εξουσίας που έχει συγκροτήσει ο Τραμπ έχει διαμορφωθεί η άποψη ότι ο αναφερόμενος διευθυντής παρεμβαίνει στο έργο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ενώ ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ασκήσει σφοδρή κριτική για τον τρόπο λειτουργίας αλλά και το έργο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Η πιο πρόσφατη υπόθεση αφορά τις καταγγελίες για εμπλοκή της Ρωσίας στις ηλεκτρονικές υποκλοπές εις βάρος του Δημοκρατικού Κόμματος και στελεχών του κατά την προεκλογική περίοδο, το 2016.

Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης του δικτύου κατασκοπείας που υπάγεται στη CIA και παράλληλα θέλει να αξιολογήσει την κατάσταση από τη στιγμή που αναλάβει καθήκοντα η νέα ηγεσία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με πηγές της μεταβατικής του ομάδας.

Συντηρητικοί κύκλοι στις ΗΠΑ έχουν στο παρελθόν ασκήσει κριτική για τον τρόπο λειτουργίας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών υπό τον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα υποστηρίζοντας ότι οι υπηρεσίες αυτές βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και την ηλεκτρονική κατασκοπεία προκειμένου να διεκπεραιώσουν την αποστολή τους.

Στο επίκεντρο της κριτικής έχει βρεθεί ειδικά η ηλεκτρονική δράση της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), ενώ υποψίες στο επιτελείο του Τραμπ προκάλεσε η καθυστέρηση ενημέρωσής του από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για την υπόθεση των προεκλογικών ηλεκτρονικών υποκλοπών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση