ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΗΠΑ: O Πούτιν διέταξε εκστρατεία επιρροής των αμερικανικών εκλογών

Ο Πούτιν και η ρωσική κυβέρνηση ανέπτυξαν μια ξεκάθαρη προτίμηση για τον Τραμπ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σύμφωνα με την αποχαρακτηρισμένη έκθεση των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε δώσει εντολή για την διεξαγωγή «μιας εκστρατείας επιρροής» με στόχο την υπονόμευση τόσο των αμερικάνικων εκλογών, όσο και της υποψήφιας των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον.

Η έκθεση δόθηκε στην δημοσιότητα και τονίζει πως «με βάση την περαιτέρω αξιολόγηση μας, ο Πούτιν και η ρωσική κυβέρνηση ανέπτυξαν μια ξεκάθαρη προτίμηση για τον εκλεγμένο πρόεδρο Τραμπ». «Επίσης αξιολογούμε ότι ο Πούτιν και η ρωσική κυβέρνηση επιδίωξαν να αυξήσουν τις πιθανότητες εκλογής του Τραμπ εκμεταλλευόμενοι κάθε δυνατή ευκαιρία δυσφημίζοντας την πρώην υπουργό Κλίντον κάνοντας την δημοσίως ανεπιθύμητη σε σύγκριση με τον Τραμπ».

Τα συμπεράσματα της έκθεσης βασίστηκαν σε πληροφορίες που συλλέχθηκαν από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI), την υπηρεσία κατασκοπείας (CIA) και την υπηρεσία εθνικής ασφαλείας (NSA). Η έκθεση αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Διεύθυνσης Εθνικών Πληροφοριών (DNI) που συντονίζει τις 17 υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Η έκθεση αποσαφηνίζει ότι η «εκστρατεία επιρροής» της Μόσχας ήταν μέρος μιας «επικοινωνιακής στρατηγικής» εμπνευσμένη από σοβιετικές μεθόδους, που περιελάμβανε «μυστικές επιχειρήσεις, κρατικά μέσα ενημέρωσης, συμμετοχή τρίτων και πληρωμένους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ή τρολ».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα που έδωσε την εντολή για την κατάρτιση της έκθεσης, ενημερώθηκε την Πέμπτη για το περιεχόμενο της.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά την ενημέρωση που είχε χθες από τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών (DNI, FBI, CIA και NSA) δήλωσε ότι καμία κυβερνοεπίθεση δεν επηρέασε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ο εκλεγμένος Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς δήλωσε πως ο Τραμπ θα αναλάβει επιθετική δράση ενάντια στις κυβερνοεπιθέσεις κατά τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης του.

Με ανακοίνωση του ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν δήλωσε ότι ο «Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε αυτές τις εκλογές πέρα για πέρα δίκαια, επειδή άκουσε τις φωνές των Αμερικανών πολιτών που αισθάνθηκαν ξεχασμένοι».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X