ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέο πλήγμα για την Ιταλία με υποβάθμιση από την DBRS

Υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιταλίας, σε ΒΒΒ από Α

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σε υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιταλίας, σε ΒΒΒ από Α, προχώρησε ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS, καταφέρνοντας ένα ακόμα πλήγμα στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η οποία ήδη προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα βαθιά προβλήματα των τραπεζών της.

Η υποβάθμιση της DBRS αναμένεται να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών, καθότι θα αυξήσει την παρακράτηση που γίνεται στα ιταλικά ομόλογα όταν οι τράπεζες τα καταθέτουν ως εγγυήσεις για να λάβουν ρευστότητα.

Στην ανάλυσή του, ο καναδικός οίκος επισημαίνει ότι η υποβάθμιση αντανακλά αβεβαιότητα για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, καθώς μετά την αντικατάσταση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι ίσως δεν διαθέτει μεγάλη άνεση κινήσεων στη Βουλή.

Στο χρηματοπιστωτικό μέτωπο, η DBRS αποτιμά ότι οι πρωτοβουλίες που έχει λάβει έως τώρα η Ρώμη δεν έχουν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβληματικά δάνεια ύψους 360 δισεκατομμυρίων ευρώ που βαραίνουν τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια.

Σημειώνει δε ότι το ειδικό ταμείο 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που συνέστησε η Ρώμη για να υποστηρίξει τις τράπεζες δεν έχει πλήρως εξουδετερώσει τις ανησυχίες για τις αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος ούτε δρομολογεί λύση για τα «κόκκινα» δάνεια.

Η κίνηση της DBRS έρχεται τη στιγμή που η Ρώμη μάχεται ώστε να διασώσει την τρίτη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα, την ιστορική Monte dei Paschi di Siena προστατεύοντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό τους μικρο-ομολογιούχους.

Τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης αναμένεται να βρεθούν στο μικροσκόπιο του Eurogroup 26ης Ιανουαρίου, εγείροντας ανησυχίες ότι οι εταίροι δεν βλέπουν θετικά τις ιταλικές προτάσεις.

Σύμφωνα με το νεότερο υπολογισμό της ΕΚΤ, η Monte dei Paschi di Siena αντιμετωπίζει κεφαλαιακό κενό 8,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, αυξημένο σε σχέση αρχικό υπολογισμό για 5 δισεκ. ευρώ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση