ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Μπλόκο» Ερντογάν σε δημοσιογράφο των New York Times

Οι αρχές του αεροδρομίου τον ανάγκασαν να επιστρέψει στο Λονδίνο

ΠΗΓΗ: skai.gr

Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στην κράτηση και την απαγόρευση εισόδου στην χώρα του δημοσιογράφου των New York Times, Ροντ Νόρτλαντ, αναγκάζοντας τον –λίγο μετά την άφιξη του την Τρίτη στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης- να πάρει πτήση για Λονδίνο.

Ο Ροντ Νόρντλαντ υποστηρίζει μέσω email, πως μόλις έφθασε στο αεροδρόμιο, τον σταμάτησαν αστυνομικοί και του δήλωσαν ότι το όνομά του βρισκόταν σε λίστα του υπουργείου Εσωτερικών με πρόσωπα στα οποία απαγορεύεται η είσοδος στην Τουρκία, για να τον επιβιβάσουν στη συνέχεια σε πτήση προς το Λονδίνο.

Όπως γράφουν οι NYT, δεν δόθηκε καμία εξήγηση από τους αρμόδιους για την κίνηση αυτή εναντίον του Νόρντλαντ, ο οποίος έχει κάνει ανταποκρίσεις από περισσότερες από 150 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας τον Δεκέμβριο.

«Φαίνεται να είναι μέρος του ευρύτερου κυβερνητικού σχεδίου για καταστολή των εγχώριων και ξένων ΜΜΕ», γράφει η εφημερίδα.

Ο Τούρκος δικηγόρος της εφημερίδας τόνισε ότι η αστυνομία του αεροδρομίου είπε σε συνάδελφό του, ότι υπήρχαν λόγοι «εθνικής ασφάλειας», χωρίς να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Τούρκοι αξιωματούχοι τις προηγούμενες εβδομάδες, είχαν εκφράσει την δυσαρέσκειά τους για ορισμένες ανταποκρίσεις του Νόρντλαντ, ιδιαίτερα για κάποιες από το Ντιγιαρμπακίρ, πόλη προπύργιο του PKK.

Ο διευθυντής των NYT, Ντιν Μπάκετ κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας, και τις χαρακτήρισε αδικαιολόγητες και προσβλητικές.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Τον περασμένο Μάρτιο ο δημοσιογράφος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel στην Κωνσταντινούπολη Χαζνέν Καζίμ αναγκάστηκε να φύγει από την χώρα, καθώς δεν ανανεώθηκε η διαπίστευσή του. Σε αποχαιρετιστήρια επιστολή του, έκανε λόγο για απειλές για τη ζωή του, υποστηρίζοντας ότι Τούρκοι εισαγγελείς τον είχαν προειδοποιήσει πως αν έμενε στη χώρα, θα μπορούσε να κατηγορηθεί για υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης ή προσβολή του προέδρου.

Τον περασμένο μήνα απαγορεύτηκε και η είσοδος στον δημοσιογράφο του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα ARD, Βόλκερ Σβενκ, που επρόκειτο να μεταβεί στα σύνορα με την Συρία. Ίδια εξέλιξη είχε και ο Αμερικανός δημοσιογράφος Ντέιβιντ Λεπέσκα, ο οποίος επέστρεψε αναγκαστικά στο Σικάγο, από τις τουρκικές αρχές.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X