ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ορκωμοσία Τραμπ με διαδηλώσεις και απουσίες

Οχυρό το Καπιτώλιο ενόψει ορκομωσίας του νέου προέδρου

Kathimerini.gr

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Πόλη φρούριο θα είναι σήμερα η Ουάσιγκτον, ενόψει της ορκωμοσίας του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Η αστυνομία της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας εκτιμά ότι 900.000 άνθρωποι θα κατακλύσουν την Ουάσιγκτον, άλλοι για να παρακολουθήσουν τις τελετές και άλλοι για να διαδηλώσουν κατά του νέου προέδρου.

Περισσότεροι από 28.000 άνδρες και γυναίκες, μέλη υπηρεσιών ασφαλείας θα αναπτυχθούν κοντά στο Καπιτώλιο και κατά μήκος της παρέλασης ορκωμοσίας, ενώ χιλιόμετρα μεταλλικών κιγκλιδωμάτων έχουν ήδη τοποθετηθεί σε στρατηγικά σημεία της πόλης. Φορτηγά, γεμάτα άμμο, θα λειτουργήσουν ως φράγματα ασφαλείας, σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης με πυροδότηση εκρηκτικών μηχανισμών.

Πηγές της αστυνομίας και των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ασφαλείας έλεγαν χθες ότι δεσμεύονται να σεβαστούν απόλυτα το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των διαδηλωτών να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά, αν και ορισμένες διαδηλώσεις, όπως αυτή των υποστηρικτών της χρήσης ινδικής κάνναβης, μπορεί να καταλήξει σε συλλήψεις, καθώς η νομοθεσία της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας απαγορεύει τη χρήση μαριχουάνας σε δημόσιους χώρους.

Υστερα από πολλές εβδομάδες αμφιβολιών, ο κατάλογος των προσκεκλημένων, που δέχθηκαν να παραβρεθούν στη σημερινή τελετή ορκωμοσίας, είχε ως εξής: Εκτός από τον Ντόναλντ Τραμπ και την οικογένειά του, την τελετή πρόκειται να παρακολουθήσουν η οικογένεια του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, οι πρώην πρόεδροι Μπιλ Κλίντον, Τζίμι Κάρτερ και Τζορτζ Μπους ο νεότερος, ο πρώην αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι και η αντίπαλος του Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου, Χίλαρι Κλίντον.

Παρά τις εκκλήσεις του Τραμπ προς τους υποστηρικτές του να σπάσουν κάθε προηγούμενο ρεκόρ προσέλευσης στις τελετές για την ορκωμοσία του, οι διοργανωτές εκτιμούν ότι περίπου 800.000 άνθρωποι θα μετακινηθούν γι’ αυτές, αριθμός πολύ μικρότερος από το 1,8 εκατ. πολίτες που παρακολούθησαν την πρώτη ορκωμοσία Ομπάμα το 2009.

Πλήγμα για τον νέο πρόεδρο αποτελεί, ωστόσο, η περιορισμένη λάμψη των «αστέρων δεύτερης κατηγορίας», που αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Τραμπ για να εμφανιστούν στις τελετές της ορκωμοσίας του. Εκτός από το γνωστό χορευτικό συγκρότημα των Ροκέτς, τη χορωδία της εκκλησίας των Μορμόνων και την πρώτη επιλαχούσα της μουσικής εκπομπής ριάλιτι «Αμερική Εχεις Ταλέντο» Τζάκι Εβάντσο, το συγκρότημα Three Doors Down και ο τραγουδιστής Τόμπι Κιθ, προστέθηκαν στο πρόγραμμα.

Σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει την άρνηση πολλών καλλιτεχνών –όπως ο Ελτον Τζον, οι Kiss, η Σελίν Ντιόν, ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, η Κέιτι Πέρι και ο Μόμπι– να εμφανιστούν, ο Τραμπ έγραψε στο Twitter: «Δεν θέλω διασημότητες. Ολοι οι διάσημοι “πρώτης γραμμής” ζητούν εισιτήρια για την ορκωμοσία. Δεν τους θέλω. Εγώ θέλω τον ΚΟΣΜΟ».

Την εμμονή του Τραμπ να εμπλακεί σε κάθε λεπτομέρεια της τελετής αποκάλυψε ο επικεφαλής της διοργάνωσης, Τομ Μπαράκ. «Ασχολείται με κάθε λεπτομέρεια. Τον εκλιπαρώ συνέχεια να επικεντρωθεί στη διοίκηση της χώρας και να αφήσει εμένα να ασχοληθώ με τα τραπέζια του δείπνου», είπε ο Μπαράκ.

Εισιτήριο για 200 δολάρια

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι ακόμη και χθες το βράδυ, εισιτήρια για την τελετή ορκωμοσίας προσφέρονταν στην ιστοσελίδα μικρών αγγελιών Craigslist, έναντι 200 δολαρίων. Τα εισιτήρια για την ορκωμοσία Ομπάμα το 2009 είχαν φθάσει να πωλούνται έναντι 10.000 δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN την εποχή εκείνη. Σε μία κίνηση απελπισίας, η ομάδα του Τραμπ δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα διαφημίσεις στο Facebook και στο Instagram, προσκαλώντας τους Αμερικανούς στις τελετές ορκωμοσίας.

Αγνωστο παραμένει επίσης τι θα φορέσει σήμερα η νέα Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ.

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση