ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τραμπ: Η νέα χώρα θα χτιστεί από αμερικανικά χέρια

Ορκίστηκε ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ιστορική μέρα σήμερα για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου το απόγευμα αναμένεται η ορκωμοσία του 45ου προέδρου, του Ντοναλντ Τραμπ. Ενώ ακόμα οι φωνές για παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία από τη Ρωσία και οι αντιδράσεις του αμερικανικού λαού συνεχίζονται. 

Η Ουάσινγκτον, μετατρέπεται σήμερα σε φρούριο με περισσότερα από 28.000 μέλη υπηρεσιών ασφαλείας να αναπτύσσονται κατά μήκος της παρέλασης ορκωμοσίας. Η αστυνομία της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας εκτιμά ότι 900.000 άνθρωποι θα κατακλύσουν την Ουάσιγκτον, άλλοι για να παρακολουθήσουν τις τελετές και άλλοι για να διαδηλώσουν κατά του νέου προέδρου.

19.35 Αναλυτικά η ομιλία του 45ου Πρόεδρου των ΗΠΑ

Αγαπητοί συμπολίτες και πολίτες του κόσμου σας ευχαριστώ

Εμείς οι πολίτες των ΗΠΑ πλέον ξεκινάμε μία μεγάλη προσπάθεια να χτίσουμε από την αρχή τη χώρα μας. Θα αντιμετωπίσουμε προκλήσεις και εμπόδια αλλά θα τα καταφέρουμε. Είμαστε ευγνώμονες στον Πρόεδρο Μπαρτάκ Ομπλαμα και την Μισέλ Ομπάμα για τη σπουδαία δουλειά που έκαναν στο κομμάτι της διαδοχής.

Η σημερινή ορκωμοσία έχει ένα ξεχωριστή σημασία δεν είναι απλά διαδοχή στον Προεδρικό θώκο. Σήμερα παίρνουμε την εξουσία από την Ουάσινγκτον και τη δίνουμε ξανά στο λαό. Για πολλά χρόνια πολλοί ευημέρησαν στην Ουάσινγκτον αλλά όχι και ο λαός. Οι νίκες και οι θρίαμβοι της Ουάσινγκτον σχεδόν ποτέ δεν μεταφράστηκαν σε θριάμβους και νίκες του αμερικανικού λαού. Αυτό αλλάζει εδώ και τώρα. Η σημερινή στιγμή ανήκει σε εσάς πολίτες των ΗΠΑ και μόνο. Η 20η Ιανουαρίου του 2017 θα μείνει στην ιστορία ως η ημέρα που ο λαός ήρθε ξανά στην εξουσία, η ημέρα που ο λαός δεν θα ξεχαστεί ποτέ ξανά.

Είμαστε ένα έθνος, ένα σώμα, μία καρδιά και μοιραζόμαστε έναν κοινό σκοπό. Τη δικαιοσύνη και την ευημερία για όλους.

Για δεκαετίες ενισχύσαμε σαν χώρα ξένες οικονομίες, υπερασπιστήκαμε ξένα σύνορα και δαπανήσαμε τρισεκατομμύρια για ξένα συμφέροντα μακριά από τη χώρα μας. Αυτό τελείωσε οριστικά. Έχει έρθει η ώρα της ανάκαμψης της χώρας μας σε κάθε επίπεδο. Έχει έρθει η ώρα για την αναγέννηση της μεσαίας τάξης που τόσο υπέφερε. Πλέον κοιτάζουμε μόνο μπροστά.
Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να στείλουμε ένα μήνυμα σε κάθε κέντρο ελέγχου στον πλανήτη. Από εδώ και στο εξής μόνο η Αμερική είναι πρώτη, μόνο η Αμερική έχει σημασία σε όλα τα θέματα για εμάς είτε είναι οικονομικά είτε διεθνή. Θα υπερασπιστούμε τα σύνορα μας και τα διακιώματα των πολιτών μας. Θα πολεμήσω μαζί σας μέχρι την τελευταία μου αναπνοή και ποτέ δεν πρόκειται να σας απογοητεύσω. Η Αμερική από σήμερα γίνεται εκ νέου νικήτρια. Επιστρέφουν σε εμάς τα κέρδη μας, το μέλλον μας και κυρίως τα όνειρά μας.

Η νέα χώρα που ονειρευόμαστε θα χτιστεί από αμερικανικά χέρια.

Οι κανόνες είναι δύο και απλοί, αγοράστε αμερικανικά και προσλάβετε Αμερικανούς.

Θα εξαλείψουμε επίσης από το πρόσωπο της γης κάθε στοιχείο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας και αυτό σας το εγγυώμαι. όταν η Αμερική είναι ενωμένη τότε είναι απόλυτα βέβαιο πως είμαστε ασταμάτητοι. Σας εγγυώμαι προσωπικά πως από εδώ και στο εξής είμαστε ασφαλείς. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στα ικανότατα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων αλλά και στον θεό.
Από την κυβέρνηση αυτή δεν θα γίνει δεκτός πολιτικός που μιλά χωρίς να πράττει. Οι εποχές των λόγων πέρασαν έχει έρθει η ώρα των έργων. Μόνο μέσα από έργα και σκληρή δουλειά αυτή η χώρα θα ευημερήσει ξανά.

Σας λέω επίσης πως σε αυτή η χώρα δεν υπάρχει διάκριση. Όλοι μας λευκοί και μαύροι αιμορραγούμε το ίδιο κόκκινο αίμα. Είμαστε όλοι αμερικανοί πολίτες με τα ίδια δικαιώματα.
Σε όλους του Αμερικανούς λέω το εξής: «Δεν θα αγνοηθείτε ποτέ ξανά. Η φωνή σας, η ελπίδα σας και τα όνειρά σας είναι στόχος της κυβέρνησης. Θα κάνουμε την Αμερική δυνατή ξανά, ασφαλή ξανά, οικονομικά εύρωστη ξανά και ναι όλοι μαζί θα κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά.
Να σας έχει καλά ο θεός». 

19.20 Ουάσινγκτον: Συλλήψεις μετά τα επεισόδια κοντά στο Καπιτώλιο

Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές, πολλοί με καλυμμένα τα πρόσωπα, προκάλεσαν επεισόδια σήμερα στο κέντρο της Ουάσινγκτον, πετώντας πέτρες και σπάζοντας βιτρίνες,.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσει, ενώ απέμεναν λιγότερες από δύο ώρες πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Οι διαδηλωτές κατάφεραν να μείνουν απαρατήρητοι αλλάζοντας ρούχα τελευταία στιγμή και φορώντας μπλούζες με κουκούλες και μαντίλια, τα χαρακτηριστικά της εμφάνισης μελών του «Μπλακ Μπλοκ».

Πολλοί από τους βίαιους διαδηλωτές συνελήφθησαν μπροστά σε ένα καφέ Starbucks η βιτρίνα του οποίου καταστράφηκε, όπως και πολλές άλλες βιτρίνες τραπεζών, εστιατορίων και καταστημάτων, ενώ κάδοι απορριμμάτων και κουτιά πώλησης εφημερίδων αναποδογυρίστηκαν.

«Γίνονται συλλήψεις», δήλωσε αστυνομικός στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik. Δεν διευκρίνισε τον αριθμό των ανθρώπων που προσήχθησαν.

Ένας πολίτης τραυματίστηκε στο κεφάλι και ήταν πεσμένος στο έδαφος πριν τον παραλάβει ασθενοφόρο.

«Αυτό είναι αξιοθρήνητο», δήλωσε ένας άνδρας προχωρημένης ηλικίας, οπαδός του Τραμπ, που φόραγε ένα κόκκινο καπέλο με το σύνθημα «Κάντε την Αμερική Σπουδαία Ξανά», προφανώς αναφερόμενος στον χαρακτηρισμό που είχε εξακοντίσει η Χίλαρι Κλίντον εναντίον των υποστηρικτών του Ρεπουμπλικάνου εκλεγμένου προέδρου, μιλώντας περί «αξιοθρήνητων» ψηφοφόρων.

18.55 Ορκίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ

18.50 Ορκίζεται ο Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς

18.31 Ξεκίνησε η τελετή ορκωμοσίας

18.30 Στην εξέδρα έφτασε ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ

18.22 Κατέφτασε και ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα

18.20 Όλη η οικογένεια του Ντόναλντ Τραμπ αναμένει την έναρξη της ορκωμοσίας. Στην εξέδρα έφτασε η Μελανία Τραμπ

18.15 Έφτασε για την ορκωμοσία η Μισιελ Ομπάμα

18.09 Ταραχές και επεισόδια στην Ουάσιγκτον πριν την ορκωμοσία

Σκηνές βίας και ταραχών εκτυλίσσονται στην Ουάσιγκτον, περίπου μία ώρα πριν την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τηλεοπτικά πλάνα εικονίζουν εκατοντάδες κουκουλοφόρους νεαρούς να βαδίζουν ομαδικά στους δρόμους της αμερικανικής πρωτεύουσας, να σπάνε παράθυρα αυτοκινήτων και βιτρίνες καταστημάτων και να καταστρέφουν κάδους απορριμμάτων. Μερικοί από τους νεαρούς είναι οπλισμένοι με ρόπαλα, μαύρες σημαίες ή πέτρες.

Υπάρχουν εικόνες από μικρής κλίμακας συγκρούσεις των κουκουλοφόρων με αστυνομικούς, οι οποίοι προσπαθούν να τους σκορπίσουν κυρίως με χρήση αντλιών νερού.

18.00 Τα επόμενα βήματα των Ομπάμα

Ένα video με τίτλο «What's Next from Barack and Michelle Obama» δημιούργησε ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγός του προκειμένου να ενημερώσουν τους αμερικανούς πολίτες για τα σχέδιά τους.

Αρχικά το ζεύγος Ομπάμα μέσω της Μισέλ ενημερώνει πως για ένα μικρό χρονικό διάστημα θα πάνε διακοπές προκειμένου να αναπληρώσουν κάποιες από τις δυνάμεις που δαπάνησαν υπηρετώντας τον αμερικανικό λαό. Η πρώην πρώτη κυρία ενημερώνει επίσης το κοινό πως το ζεύγος Ομπάμα δεν θα έχει την ίδια συχνή επαφή με τα social media καθώς έχουν προγραμματίσει να ζήσουν για ένα διάστημα ως κανονική οικογένεια.

Στη συνέχεια τον λόγο παίρνει ο 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ ο οποίος ανακοινώνει τη δημιουργία ενός ιδρύματος στο Σικάγο το οποίο θα είναι πέρα από Μουσείο και Βιβλιοθήκη ένα σημείο αναφοράς για την «πραγματική δημοκρατία» όπως σημειώνει. Το ίδρυμα θα ονομαστεί Obama Foundation.

17.28 8.400 τσιγάρα κάνναβης για την ορκωμοσία

Μία ομάδα αποτελούμενη από δικηγόρους αλλά και ακτιβιστές που μάχονται για τη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης για φαρμακευτικούς λόγους προχώρησε σε μία πρωτότυπη διαμαρτυρία από νωρίς σήμερα το πρωί σε δρόμο της Ουάσινγκτον.

Όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC οι ακτιβιστές είχαν ανακοινώσει πως θα δώσουν 4.200 δωρεάν τσιγάρα κάνναβης αλλά μετά από μαζική προσέλευση ανακοίνωσαν πως τελικώς θα διαθέσουν στον κόσμο διπλάσιο αριθμό τσιγάρων.

Σημειώνεται πως με την ανακοίνωση της είδησης στο σημείο έχουν σπεύσει χιλιάδες κόσμου και έχει σχηματιστεί ουρά τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του CNBC η ιδέα των διοργανωτών είναι το κοινό να ανάψει συντονισμένα τα συγκεκριμένα τσιγάρα την ώρα της ορκωμοσίας του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

17.24 Στο χώρο της εκδήλωσης της ορκωμοσίας έχουν αρχίσει ήδη να προσέρχονται επίσημοι και θεατές, ανάμεσα στους οποίους ο πρώην πρόεδρος Τζωρτζ Μπους Τζ. και η σύζυγός του, Λόρα Μπους. Στην ορκωμοσία θα παρευρεθεί και η Χίλαρι Κλίντον. Θα είναι η πρώτη φορά, που θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ μετά την εκλογική τους αναμέτρηση την 8η Νοεμβρίου. Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την είσοδό της με τον σύζυγό της Μπιλ Κλίντον για το πώς αισθάνεται να βρίσκεται στην εκδήλωση, η ίδια απέφυγε να απαντήσει.

17.20 «Όλα αρχίζουν σήμερα»

«Όλα αρχίζουν σήμερα. Θα σας δω στις 11:00 για την ορκωμοσία. ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ - Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ!», με αυτό το tweet προετοίμασε ο Ντόναλντ Τραμπ φίλους και πολέμιους για την ορκωμοσία που θα λάβει χώρα σήμερα στην Ουάσιγκτον αλλά και για την επόμενη τετραετία.

16.55 Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ «ανυπομονεί» να συνεργαστεί με τον Τραμπ

Την πεποίθησή του ότι επί Τραμπ οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να παραμένουν δεσμευμένες και να στηρίζουν το ΝΑΤΟ, εκφράζει από το Νταβος της Ελβετία o Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στην ιστοσελίδα Politico.

Ο Στόλτενμπεργκ αναφέρει ότι, πέραν του Τραμπ, εξίσου αφοσιωμένοι στη Συμμαχία είναι τόσο ο νέος Υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον όσο και ο Υπουργός 'Αμυνας Τζέιμς Μάτις, ενώ τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στη συλλογική άμυνα, θέμα το οποίο έχει ο ίδιος θέσει σε όλα τα κράτη μέλη.

Ο Νορβηγός γενικός γραμματέας της συμμαχίας δηλώνει επίσης πως «ανυπομονεί» να συνεργαστεί με τον Τραμπ, αναφορικά με τον τρόπο προσαρμογής του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για τη δημιουργία δύναμης και ενότητας είναι η συνεργασία και η συζήτηση των κοινών προκλήσεων. 

16.40 Τσαβούσογλου: Περιμένουμε σύντομα θετική απάντηση από Τραμπ στο θέμα Γκιουλέν

Η Τουρκία αναμένει σύντομα θετική απάντηση από την κυβέρνηση Τραμπ στο αίτημα της για επιστροφή του Γκιουλέν, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την Ουάσινγκτον όπου βρίσκεται για την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού Προέδρου.

Σε συνέντευξή του στην Ουάσινγκτον Ποστ ο Τούρκος Υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Τραμπ οπωσδήποτε έχει αντιληφθεί καλύτερα τις ανησυχίες της Τουρκίας και πρέπει να οικοδομήσουν αμοιβαία εμπιστοσύνη από την αρχή. “Στην Τουρκία ο αντιαμερικανισμός είναι σε άνοδο Αναμένουμε την νέα διοίκηση”, ανέφερε.

Για το YPG (Κούρδοι της Συρίας) ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι έχουν αιχμαλωτίσει τις ΗΠΑ. “Μια τρομοκρατική οργάνωση εκβιάζει την πολιτική μιας μεγάλης χώρας όπως είναι οι ΗΠΑ. Είναι αυτό αποδεκτό; Όχι”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ανέφερε ότι μετά την Ελ Μπαμπ θα κατευθυνθούν προς την Ράκκα και αν έρθουν αντιμέτωποι με το PYD (Κούρδοι Συρίας) θα τους πολεμήσουν. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος πιστεύει πως ο Τραμπ θα φέρει μια νέα ενέργεια στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και μαζί με αυτό θα λυθεί και το πρόβλημα του YPG.

16.05 Μουρ, Ντε Νίρο & Σερ διαδήλωσαν μαζί με χιλιάδες κατά του Τραμπ

Από τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο έως την Σερ, τον Μάικλ Μουρ και τον 'Αλεκ Μπόντουιν, μια σειρά από διασημότητες διαδήλωσαν χθες βράδυ μαζί με χιλιάδες Νεοϋορκέζους μετά το προσκλητήριο για κινητοποίηση κατά του Ντόναλντ Τραμπ, παραμονή της ορκωμοσίας του στην Ουάσινγκτον.

«Οτι κι αν συμβεί, εμείς οι Αμερικανοί, εμείς οι Νεοϋορκέζοι, εμείς οι πατριώτες θα μείνουμε ενωμένοι για τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα των συμπολιτών μας», δήλωσε από το βήμα ο Ρόμπερτ ντε Νίρο στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στη λεωφόρο που συνορεύει με το Σέντραλ Παρκ έως το Κολόμπους Παρκ όπου υψώνεται ο πύργος του Διεθνούς Ξενοδοχείου Τραμπ.

15.00 Βρετανός ΥΠΟΙΚ: Η προεδρία Τραμπ ίσως δημιουργήσει αβεβαιότητα στην ΕΕ 

Η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ είναι πιθανό να δημιουργήσει μεγαλύτερη αβεβαιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ένωση, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ.

"Το Brexit δημιούργησε αβεβαιότητα. Νομίζω ότι η αλλαγή της Κυβέρνησης στις ΗΠΑ εισήγαγε ένα ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι αβεβαιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση", τόνισε ο κ. Χάμοντ, στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης σχετικά με την ΕΕ στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός.

14:30 Με το αριστερό του χέρι στη Βίβλο στην οποία είχε ορκιστεί ο Αβραάμ Λίνκολν, ο Ντόναλντ Τραμπ θα ορκιστεί 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Για την ορκωμοσία του ο Τραμπ θα χρησιμοποιήσει δύο Βίβλους: εκτός από εκείνη στην οποία είχε ορκιστεί ο πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν και μία που του είχε δωρίσει η μητέρα του το 1955. 

14:25 Ο καιρός για σήμερα στην Ουάσιγκτον προβλέπεται βροχερός και ασυνήθιστα θερμός για την εποχή. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει θερμοκρασίες που θα κυμαίνονται γύρω στους 8 βαθμούς Κελσίου και βροχή που θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά ως τα μέσα του απογεύματος.

13:40 Στις 16:30 ώρα Κύπρου ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ υποδέχονται στον Ντόναλντ και τη Μελάνια Τραμπ στον Λευκό Οίκο για τσάι.

12:38 ΗΠΑ: Τα πρώτα προεδρικά διατάγματα από τον Τραμπ

Προεδρικά διατάγματα από την πρώτη κιόλας ημέρα του στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, προετοιμάζεται να υπογράψει σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ, ανοίγοντας το δρόμο για την πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης, την οικοδόμηση ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, και την κατάργηση των πολιτικών του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

12:35 Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να εναντιωθούν στην ορκωμοσία του Τραμπ, θα γίνουν ακόμη μαζικότερες αύριο, ημέρα της Πορείας Γυναικών. Πάνω από 1 εκατ. γυναίκες και άνδρες αναμένεται να κατέβουν στους δρόμους δεκάδων πόλεων στις ΗΠΑ και σε όλο τον πλανήτη, διαμαρτυρόμενες κατά του σεξισμού και υπέρ των πολιτικών, ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτων που κινδυνεύουν στην εποχή Τραμπ.

12:20 O Nτόναλντ Τραμπ θα επισκεφτεί αύριο Σάββατο το αρχηγείο της CIA στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια, σχετικά με την εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές με παραπληροφόρηση και κυβερνοεπιθέσεις.

11:45 Το πρόγραμμα της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ

Η ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ ως 45ου προέδρου των ΗΠΑ, περιλαμβάνει τριήμερο «γλέντι», με σειρά εκδηλώσεων και τελετών επί πολλές ημέρες στην Ουάσιγκτον, πέρα από την ορκωμοσία. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της ορκωμοσίας ΕΔΩ

11:43 Ελτον Τζον, Kiss, Σελίν Ντιόν, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, Κέιτι Πέρι και Μόμπι– αρνήθηκαν να δώσουν το παρόν τους στην τελετή ορκωμοσίας.

11:40 Oι διοργανωτές της τελετής εκτιμούν ότι περίπου 800.000 άνθρωποι θα μετακινηθούν για αυτήν, αριθμός πολύ μικρότερος από το 1,8 εκατ. πολίτες που παρακολούθησαν την πρώτη ορκωμοσία Ομπάμα το 2009. Σημειώνεται ότι το συνολικό κόστος της τελετής ορκωμοσίας αναμένεται να φθάσει τα 200 εκατ. δολάρια.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X