ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Απολογία της wikiHow για τον «λευκό» Ομπάμα

Συγγνώμη ζήτησε η ιστοσελίδα για το ντροπιαστικό σκίτσο με τον Ομπάμα

Kathimerini.gr

Συγγνώμη ζήτησε η ιστοσελίδα οδηγιών wikiHow για το «ντροπιαστικό» σκίτσο το οποίο απεικόνιζε τον Μπαράκ Ομπάμα, τη διάσημη τραγουδίστρια Μπιγιονσέ και τον σύζυγό της, και επίσης τραγουδιστή, Τζέι-Ζι ως λευκούς σε άρθρο για το πώς να γίνει κάποιος μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η ιστοσελίδα, που επαίρεται ότι είναι η πρώτη παγκόσμια πηγή πληροφοριών «κάντε το μόνοι σας», αλίευσε φωτογραφία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, της Μπιγιονσέ και του Τζέι-Ζι κατά τη διάρκεια δείπνου για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για φιλανθρωπικό σκοπό. Η φωτογραφία αυτή αποδόθηκε από σκιτσογράφο, ο οποίος όμως –πάντα σύμφωνα με την ιστοσελίδα wikiHow– δεν «χρωμάτισε» σωστά τα δέρματα. Στη wikiHow, χρήστες του Ιντερνετ μπορούν να δημοσιεύσουν οδηγίες κατασκευής αντικειμένων ή επίτευξης στόχων.

Το επίμαχο δημοσίευμα αποτελούσε κατάλογο επτά σημείων για την εκλογή κάποιου στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η φωτογραφία από την οποία εμπνεύσθηκε ο σκιτσογράφος χρονολογείται στο 2012 και είναι από γκαλά στη Νέα Υόρκη, ενώ θαυμαστές της Μπιγιονσέ εντόπισαν το ατόπημα της wikiHow και δημοσίευσαν την πρωτότυπη φωτογραφία σε πάμπολλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εκπρόσωπος της wikiHow απάντησε στις κατηγορίες μέσω μηνύματός του στο Twitter γράφοντας ότι το σκίτσο ήταν «ντροπιαστικό» και δήλωσε ότι η δημοφιλής ιστοσελίδα θα διενεργούσε ενδελεχή έρευνα γύρω από το περιστατικό.

Σε πληρέστερη χθεσινή απολογία του, ο εκπρόσωπος της wikiHow τόνισε ότι η ιστοσελίδα εκφράζει την «αηδία και την ντροπή» της για τη δημοσίευση του σκίτσου, αν και υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν ήταν εσκεμμένη και δεν αποσκοπούσε να μειώσει τους Αφροαμερικανούς με κανέναν τρόπο.

«Νιώσαμε ντροπή»

«Οταν είδαμε την “ασπρισμένη” εικόνα του Ομπάμα, της Μπιγιονσέ και του Τζέι-Ζι, νιώσαμε αηδία και ντροπή. Αυτό δεν έπρεπε να έχει γίνει στο WikiHow», ανέφερε το χθεσινό μήνυμα του εκπροσώπου της εταιρείας στο Twitter.

Ο δημιουργός της ιστοσελίδας wikiHow, Τζακ Χέρικ, είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι το επίμαχο σκίτσο αφαιρέθηκε από το Διαδίκτυο, όπως και το συνοδευτικό του κείμενο με τίτλο «Διοργανώστε και παρακολουθήστε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις», ενώ το λήμμα γράφτηκε ξανά και διανθίστηκε με νέα εικονογράφηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της wikiHow, το σκίτσο είχε φιλοτεχνηθεί τον Ιανουάριο του 2014 από ομάδα εικονογράφων.

«Ενας σκιτσογράφος ζωγραφίζει και ένας άλλος χρωματίζει. Ο αρχικός σκιτσογράφος έστειλε ένα μαυρόασπρο σκίτσο για χρωματισμό. Ο συνεργάτης του δεν γνώριζε ότι πρόκειται για Αφροαμερικανούς και δεν αναγνώρισε τον Ομπάμα και την Μπιγιονσέ. Δεν πιστεύουμε ότι τα πρόσωπα στο σκίτσο αποδόθηκαν εσκεμμένα ως λευκά.

Αυτό ασφαλώς δεν δικαιολογεί το γεγονός ότι η wikiHow φιλοξένησε μια φρικτή εικόνα στον ιστότοπό της, ενώ ομολογούμε ότι οφείλουμε να ενισχύσουμε τη φυλετική ποικιλία», ανέφερε η ανακοίνωση της wikiHow. Ο δημιουργός της σελίδας υπογράμμισε ότι έδωσε σαφείς οδηγίες ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2014, οι οποίες ζητούν από τους συντελεστές να διασφαλίσουν μεγαλύτερη προβολή για μέλη φυλετικών και άλλων μειονοτήτων στην εικονογράφηση.

Οι οδηγίες προς τους σκιτσογράφους του 2016 ζητούν από τους συνεργάτες της WikiHow να προσεγγίζουν με ευαισθησία το θέμα της φυλετικής ποικιλίας και τους ζητούν να εξασφαλίζουν ότι γυναίκες και άνδρες θα εκπροσωπούνται ισότιμα.

«Εχουμε βελτιωθεί σημαντικά στο θέμα αυτό τα τελευταία τρία χρόνια. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την ευαισθησία μας στο θέμα αυτό», λέει ο Χέρικ.

Η ιστοσελίδα έχει, όμως, απασχολήσει και κατά το παρελθόν για τις τουλάχιστον περίεργες επιλογές των εικονογράφων της. Πολλοί χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης αξιοποιούν τις εικονογραφήσεις της wikiHow, επισημαίνοντας τον άστοχο χαρακτήρα τους.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση