ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διαδήλωση στη Νέα Υόρκη κατά του τείχους του Τραμπ

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της μεταναστευτικής πολιτικής του νέου προέδρου

ΠΗΓΗ: skai.gr

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη εναντίον των μέτρων της μετανάστευσης που λαμβάνει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Οι διαδηλωτές, άνθρωποι με καταγωγή από διάφορες χώρες, συγκεντρώθηκαν μετά τις 24:00 ώρα Κύπρου στην Ουάσινγκτον Σκουέρ, νότια του Μανχάταν. «Καμία απαγόρευση! Κανένα τείχος! Η Νέα Υόρκη ανήκει σε όλον τον κόσμο», ήταν το βασικό σύνθημα των διαδηλωτών.

Σε άλλα πανό έγραφαν συνθήματα που υπεραμύνονταν των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων και τη συνέχιση της υποδοχής στις ΗΠΑ προσφύγων από τη Συρία ή άλλες μουσουλμανικές χώρες οι οποίες βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Ο Τραμπ υπέγραψε χθες διάταγμα για τη μετανάστευση που προβλέπει, όπως είχε δεσμευτεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, την κατασκευή ενός τείχους μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού και τη διακοπή της χορήγησης ομοσπονδιακών κονδυλίων στις πόλεις που αρνούνται να συνεργαστούν με τις εντολές για απελάσεις παράτυπων μεταναστών από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες μετανάστευσης.

Επίσης ενδέχεται να υπογράψει ακόμη και σήμερα ένα άλλο διάταγμα με το οποίο περιορίζεται η πρόσβαση στις ΗΠΑ των προσφύγων και των κατόχων θεωρήσεων διαβατηρίου (βίζα) από το Ιράκ, το Ιράν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Στα σχέδια Τραμπ αντέδρασε έντονα ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο και άλλοι δήμαρχοι των λεγόμενων «πόλεων καταφυγίων», δεσμευόμενοι να συνεχίσουν να προστατεύουν τους πολίτες τους που δεν διαθέτουν επίσημα έγγραφα και να μην τους αναφέρουν στις ομοσπονδιακές αρχές παρά την απειλή του Τραμπ να τους στερήσει χιλιάδες δολάρια από ομοσπονδιακά κονδύλια.

Ο ντε Μπλάζιο διαβεβαίωσε ότι σε αυτό το στάδιο το διάταγμα που υπέγραψε χθες ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αποτελεί μόνον μια δήλωση πρόθεσης που έχει διατυπωθεί με αόριστους νομικούς όρους. «Αν κάτι γίνει, αν κοπούν κονδύλια, η πόλη της Νέας Υόρκης θα προσφύγει αμέσως στη δικαιοσύνη», διαβεβαίωσε.

Περισσότερες από 200 αμερικανικές πόλεις, μεταξύ των οποίων οι μεγαλύτερες της χώρας, και περίπου 300 τοπικές κοινότητες διεκδικούν σήμερα το καθεστώς της λεγόμενης πόλης καταφυγίου για τους παράτυπους μετανάστες, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Το Σαν Ντιέγκο έχει ήδη ένα τείχος στα σύνορά του το οποίο έχει χτιστεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Το διασυνοριακό εμπόριο δημιουργεί θέσεις εργασίας. Υποστηρίζω πλήρως την οικονομία μας και την κουλτούρα μας των δύο εθνοτήτων», δήλωσε παράλληλα ο Κέβιν Φόλκνερ, ο Ρεπουμπλικάνος δήμαρχος του Σαν Ντιέγκο, το οποίο συνορεύει με το Μεξικό.

«Είτε είσαστε από την Πολωνία, είτε από το Πακιστάν, την Ινδία, την Ιρλανδία, το Ισραήλ, το Μεξικό ή τον Μόλδοβα είσαστε καλοδεχούμενοι στο Σικάγο», είπε ο Δημοκρατικός δήμαρχος του Σικάγο.

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X