ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ντόμινο αντιδράσεων παγκοσμίως από την απόφαση Τραμπ (upd)

Το διάταγμα απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε πολίτες 7 μουσουλμανικών χωρών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Απόλυτο χάος έχει προκαλέσει η εφαρμογή του διατάγματος με το οποίο αναστέλλεται προσωρινά η μετανάστευση από επτά μουσουλμανικές χώρες, καθώς ήδη αρκετοί κρατούνται σε αεροδρόμια της χώρας ενώ σε άλλους δεν έχει επιτραπεί η επιβίβαση με προορισμό τις ΗΠΑ. Aυτές οι χώρες είναι το Ιράκ, η Συρία, το Ιράν, το Σουδάν, η Λιβύη, η Σομαλία και η Υεμένη.

Το Σάββατο δεν επετράπη η επιβίβαση πέντε επιβατών από το Ιράκ και ενός από την Υεμένη σε πτήση της EgyptAir που αναχωρούσε από το Κάιρο με προορισμό τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με πηγές στο αεροδρόμιο του Καΐρου που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς.

Οι αρχές σταμάτησαν τους επιβάτες, που είχαν φθάσει τράνζιτ στο αεροδρόμιο του Καΐρου, και τους ανακατεύθυναν σε πτήσεις με προορισμό τις χώρες καταγωγής τους παρότι κατείχαν άδειες εισόδου που ήταν σε ισχύ, ανέφεραν οι πηγές.

Την ίδια ώρα δημοσίευμα των New York Times, κατά των οποίων ο Τραμπ εξαπέλυσε νέα επίθεση, ήθελε Ιρακινούς πολίτες να κρατούνται στο αεροδρόμιο Κένεντι, σε εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος.

Ο ένας από τους ιρακινούς πρόσφυγες που κρατείτο στο αεροδρόμιο JFK κατ΄εφαρμογήν του διατάγματος Τραμπ, ο Χαμίντ Χαλίντ Νταρουίς έγινε δεκτός στο αμερικανικό έδαφος χωρίς εξήγηση, ανακοίνωσε ο συνήγορός του Μαρκ Ντος.

Oργανισμοί μετανάστευσής καθώς και η Αμερικανική Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχαν καταθέσει μήνυση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν εκ μέρους των δύο Ιρακινών.

Οι αεροπορικές εταιρείες του Καΐρου κλήθηκαν να εφαρμόσουν την εντολή Τραμπ

Οι αεροπορικές εταιρίες που λειτουργούν στο αεροδρόμιο του Καΐρου κλήθηκαν επίσημα σήμερα να μην επιτρέπουν στους κατόχους αμερικανικής μεταναστευτικής βίζας από επτά μουσουλμανικές χώρες να επιβιβάζονται σε αεροπλάνα που θα πετάξουν για τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο Χόσαμ Χουσέιν, αξιωματούχος της EgyptAir.

Ο Χουσέιν, υπεύθυνος για την καθημερινή πτήση της EgyptAir προς Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι οι αρχές τους είχαν ενημερώσει ώρες νωρίτερα για τους νέους περιορισμούς.

Τραμπ: Προτιμώ Χριστιανούς πρόσφυγες από Συρία αντί μουσουλμάνους

Ο Τραμπ υποστήριξε πως , «θα προτιμά Χριστιανούς πρόσφυγες από Συρία αντί μουσουλμάνων», ενώ παράλληλα τόνισε ότι θα διεξάγονται αυστηρότεροι έλεγχοι προκειμένου να προληφθεί η είσοδος ξένων «ριζοσπαστών ισλαμιστών τρομοκρατών στη χώρα».

«Θέτω σε εφαρμογή νέα μέτρα ελέγχου για να μείνουν εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής οι ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες. Δεν τους θέλουμε εδώ», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια μιας επίσημης τελετής στο Πεντάγωνο για την ανάληψη των καθηκόντων του νέου υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις.

«Θέλουμε να υποδεχόμαστε στη χώρα μας μόνον όσους θα την υποστηρίξουν και αγαπούν βαθιά τον λαό μας», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος.

Ακόμη, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε ένα διάταγμα με το οποίο διακήρυξε πως θα αρχίσει η «ανασυγκρότηση» των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, με την «κατάρτιση ενός σχεδίου για (να αποκτήσουν) νέα αεροσκάφη, νέα πλοία, νέους πόρους και νέα εργαλεία οι άνδρες και οι γυναίκες μας στο στράτευμα».

Ομοσπονδιακή δικαστής «μπλοκάρει» το διάταγμα Τραμπ

Ήδη υπήρξε η πρώτη αντίδραση του δικαστικού συστήματος των ΗΠΑ, κατά του διατάγματος Τραμπ. Η ομοσπονδιακή δικαστής του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης εξέδωσε Κατεπείγουσα εντολή με την οποία αναστέλλεται προς το παρόν η δυνατότητα των αρχών των ΗΠΑ να απελαύνουν από τη χώρα ανθρώπους που έχουν φτάσει σε αμερικανικά αεροδρόμια με έγκυρες βίζες

Η δικαστίνα Αν Ντόνελι, πρόεδρος του περιφερειακού δικαστηρίου της ανατολικής περιφέρειας της Νέας Υόρκης, έλαβε την απόφαση σε συνεδρίαση σχετικά με το διάταγμα του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα σε πολίτες επτά κατά πλειοψηφία μουσουλμανικών χωρών και ανεστάλη το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών εκτιμά ότι η εντολή επηρεάζει 100 ως 200 ανθρώπους που έχουν συλληφθεί σε αεροδρόμια των ΗΠΑ ή ταξιδεύουν, αν και νομικοί σύμβουλοι της αμερικανικής κυβέρνησης δεν ήταν σε θέση σε επιβεβαιώσουν τον αριθμό.

ΗΠΑ: Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας θα συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις

Το Αμερικάνικο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανέφερε σε δήλωσή του αργά το Σάββατο ότι θα «συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις», σημείωσε ωστόσο ότι η εκτελεστική απόφαση του Πρόεδρου Τραμπ με την οποία περιορίζεται η είσοδος στη χώρα σε πολίτες επτά Μουσουλμανικών χωρών θα συνεχίσει να βρίσκεται εν ισχύ.

Η δήλωση έγινε λίγες ώρες αφότου η ομοσπονδιακή δικαστής της Νέα Υόρκης, Ανν Ντόνελι, εκδώσει κατεπείγουσα εντολή με την οποία αναστέλλεται η δυνατότητα των συνοριακών αρχών να απελαύνουν ανθρώπους που φτάνουν στα αεροδρόμια των ΗΠΑ από τις «απαγορευμένες χώρες»

Διαμαρτυρίες στα αμερικανικά αεροδρόμια

Το διάταγμα του Τραμπ έχει προκαλέσει απόλυτο χάος και έχει χωρίσει οικογένειες, δήλωσε ο Αμπεντ Αγιούμπ, νομικός και πολιτικός διευθυντής της Αμερικανο-Αραβικής Επιτροπής κατά των Διακρίσεων.

Δεκάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί έξω από το αεροδρόμιο Κένεντι για να διαμαρτυρηθούν για το διάταγμα και να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους σε όσους βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα αεροδρόμια

Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η Τζίλιαν Κρίστενσεν, που ασκεί καθήκοντα εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, έκανε γνωστό πως οι κάτοχοι της λεγόμενης πράσινης κάρτας, που τους καθιστά νόμιμους μόνιμους κατοίκους των ΗΠΑ, περιλαμβάνονται στο εκτελεστικό διάταγμα, που απαγορεύει προσωρινά την είσοδο προσώπων από επτά χώρες. Οπως, έσπευσε λίγο αργότερα να ξεκαθαρίσει, η είσοδος για όσους είναι κάτοχοι πράσινης κάρτας θα εξετάζεται κατά περίπτωση από τις αρχές.

 Ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο

Το Ιράν απαντά στον Τραμπ με μέτρα αμοιβαιότητας

Το Ιράν αποφάσισε να απαντήσει με μέτρα αμοιβαιότητας μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα την είσοδο Ιρανών, αλλά και πολιτικών έξι ακόμη μουσουλμανικών χωρών, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν...σεβόμενη τον αμερικανικό λαό, όμως για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών της, αποφάσισε να εφαρμόσει μέτρα αμοιβαιότητας μετά την προσβλητική απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών που αφορά του ιρανούς πολίτες και για όσο διάστημα αυτό το μέτρο δεν αίρεται», αναφέρεται στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την ιρανική τηλεόραση.

Από την πλευρά του αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ανέφερε απλά πως ο Λευκός Οίκος έχει επίγνωση της κίνησης αυτής του Ιράν.

Ο Καναδάς αντιδρά στο διάταγμα Τραμπ

Ο Τζάστιν Τριντό, πρωθυπουργός του Καναδά, δήλωσε ότι η χώρα του θα υποδεχθεί εκείνους που φεύγουν για να γλιτώσουν τις διώξεις, την τρομοκρατία και τον πόλεμο, «ανεξαρτήτως της πίστης σας».

Ουσιαστικά αυτή η δήλωση του Τριντό αποτελεί απάντηση στον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος με διάταγμά του έκλεισε τα σύνορα της χώρας του στους πολίτες επτά μουσουλμανικών κρατών.

Γαλλία – Γερμανία: Η υποδοχή των προσφύγων είναι υποχρέωση μας

Οι αποφάσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως οι περιορισμοί στην είσοδο προσφύγων στις Ηνωμένες Πολιτείες, «ανησυχούν» τη Γαλλία και τη Γερμανία, δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Μαρκ Ερό έπειτα από συνάντηση που είχε με τον γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο Παρίσι.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε την Ευρώπη να απαντήσει με αποφασιστικότητα στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο αναμένεται να έχει αργότερα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία.

«Όταν υπάρχουν δηλώσεις που προέρχονται από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ευρώπη και όταν μιλάει για υπόδειγμα Brexit για άλλες χώρες, πιστεύω πως οφείλουμε να του απαντήσουμε», δήλωσε ο Ολάντ.

ΟΗΕ: Οι ανάγκες των προσφύγων είναι πιο μεγάλες από ποτέ

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης κάλεσαν σήμερα την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να συνεχίσει την παράδοση των ΗΠΑ στην υποδοχή προσφύγων και να προσφέρει άσυλο στους ανθρώπους που αναγκάζονται να φύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τις διώξεις, τονίζοντας ότι το αμερικανικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης είναι ζωτικής σημασίας.

Πυρά κατά της Μέι που δεν συμφωνεί με το διάταγμα

H αντίδρασή της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι στο επίμαχο διάταγμα ενώ βρισκόταν στην Άγκυρα πυροδότησε έντονες αντιδράσεις εντός του κόμματός της, με βουλευτές να καλούν να μην υποδεχθεί κανείς τον Αμερικανό πρόεδρο στη Βουλή των Κοινοτήτων όταν επισκεφθεί επίσημα το Λονδίνο.Η Μέι αναγκάστηκε να διευκρινίσει πως «δεν συμφωνεί» με την επιβολή περιορισμών στη μετανάστευση και την αναστολή του προγράμματος υποδοχής προσφύγων που προώθησε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Aναβρασμός στο Twitter από το διάταγμα Τραμπ

Η απόφαση του Ρεπουμπλικάνου επικρίθηκε από πλήθος κόσμου προκαλώντας για ακόμη μια φορά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ την προσοχή πάνω του. Δεν είναι λίγοι διάσημοι που δίστασαν να σχολιάσουν το διάταγμα όπως o Scott Butterworth, Andy Willetts και η Χίλαρι Κλίντον.

Με παρέμβασή της στο Twitter η Χίλαρι Κλίντον δηλώνει την στήριξη και την αλληλεγγύη της στους διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους για να αντιδράσουν στην απόφαση Τραμπ να περιορίσει την εισδοχή προσφύγων στις ΗΠΑ.

«Στέκομαι στο πλευρό των πολιτών που διαδηλώνουν ανά τη χώρα απόψε, υπερασπίζοντας τις αξίες και το Σύνταγμα. Δεν είμαστε τέτοιοι» έγραψε η ηττημένη αντίπαλος του Τραμπ για τον προεδρικό θώκο.

 Η απόφαση του νέου Προέδρου των ΗΠΑ περιλαμβάνει 4 σημαντικές παραγράφους

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ έχει ήδη προκαλέσει σημαντικά ζητήματα αλλά πέρα από τη συγκεκριμένη παράγραφο περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές και στο σύστημα εκδόσεων βίζας αλλά και στην άμεση εφαρμογή βιομετρικών ελέγχων σε όλα τα σημεία εισόδου των ΗΠΑ.

 Προσωρινή ανάκληση βίζας για πολίτες συγκεκριμένων χωρών

Η απόφαση Τραμπ απαγορεύει την είσοδο σε πολίτες συγκεκριμένων χωρών για 90 ημέρες. Παρά το γεγονός πως στην απόφαση δεν περιγράφονται αναλυτικά ποιες χώρες εξαιρούνται, στην ουσία εντάσσονται στο νέο καθεστώς απαγόρευσης οι Συρία, Ιράν, Σουδάν, Λιβύη, Σομαλία, Υεμένη και Ιράκ. Στην απόφαση Τραμπ η συγκεκριμένη κίνηση περιγράφεται ως αναγκαία προκειμένου να δοθεί στα αρμόδια όργανα και υπηρεσίες των ΗΠΑ ο χρόνος ώστε να ζητήσουν και να λάβουν από τις αντίστοιχες υπηρεσίες των παραπάνω χωρών όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και στοιχεία.

Αλλαγές στον τρόπο χορήγησης βίζας

Καταργείται η εξαίρεση που υπήρχε για πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι για να ανανεώσουν τη βίζα τους ήταν δυνατό να μην περάσουν από συγκεκριμένη συνέντευξη. Πλέον ακόμη και για την ανανέωση βίζας η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί είναι η ίδια με αυτή που απαιτεί η χορήγηση βίζας για πρώτη φορά. Βαρύτητα δίνεται στην προσωπική συνέντευξη που υποχρεωτικά περνά ο αιτών. Επί της ουσίας καταργείται το πρόγραμμα Waiver το οποίο είχε δημιουργήσει κατά την πρώτη του θητεία ο Μπαράκ Ομπάμα.

Πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων

Σταματά για 4 μήνες κάθε εξέταση αιτήματος για χορήγηση ασύλου προκειμένου οι σε αναμονή αιτήσεις αλλά και όλες όσες τους τελευταίους μήνες έχουν εγκριθεί να επανεξεταστούν από μηδενική βάση.

Δεν θα χορηγείται άσυλο σε κανέναν Σύρο πρόσφυγα μέχρι να «γίνουν όλες οι απαιτητές και απαραίτητες αλλαγές» χωρίς να δίνονται διευκρινίσεις.

Μετά το πέρας των 4 μηνών θα δοθεί προτεραιότητα σε όλους όσους έχουν υποστεί διωγμό για θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, αλλά μόνο εάν είναι μειονότητες στις χώρες τους.

Μετά την άρση του αποκλεισμού θα γίνουν δεκτοί στις ΗΠΑ λιγότεροι σε αριθμό πρόσφυγες. Το 2016 έγιναν δεκτοί με άσυλο στις ΗΠΑ 85.000 άνθρωποι ενώ το σημερινό πλάνο προβλέπει 50.000 άτομα για το τρέχον έτος.

Ολοκλήρωση έργου βιομετρικών ελέγχων στα σημεία εισόδου στις ΗΠΑ

Η απόφαση Τραμπ περιλαμβάνει επίσης την άμεση ολοκλήρωση του συστήματος βιομετρικού ελέγχου σε όλα τα σημεία εισόδου ανθρώπων στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X