ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουρκία: Με ειρωνικά σχόλια αντέδρασαν οι κεμαλιστές για τα Ίμια

Αλτάι: Η τελετή στις βραχονησίδες δεν προσδίδει κέρδος στη φήμη τουρκικών δυνάμεων

Kathimerini.gr

Η επίσκεψη του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ στην περιοχή των Ιμίων έχει γίνει δεκτή με ειρωνικά σχόλια από τους κεμαλιστές. Ο Ενγκίν Αλτάι, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κεμαλικού CHP, έκανε λόγο για «τουριστική βόλτα». Ο κ. Αλτάι επισήμανε ότι «στις βραχονησίδες, που στο παρελθόν πραγματοποίησαν απόβαση 10 υπαξιωματικοί σήμερα το να πραγματοποιείται τελετή χαιρετισμού με παρέλαση αστέρων δεν προσδίδει κανένα κέρδος στη φήμη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων». Εν συνεχεία, ο κ. Αλτάι διερωτήθηκε αν ο κ. Ακάρ «θέλει να συμμετάσχει ως πολιτική φιγούρα στην εκστρατεία για το δημοψήφισμα, όπως οι έπαρχοι».

Εν τω μεταξύ, η έντονη στρατιωτική δραστηριοποίηση της Τουρκίας στα νοτιοανατολικά της, αλλά και ο ρόλος της περιφερειακής δύναμης που διεκδικεί, εξηγούν σε σημαντικό βαθμό την αλματώδη ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Οπως ανέφερε χθες η τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», η οποία απηχεί τις απόψεις του προεδρικού μεγάρου στην Αγκυρα, η Τουρκία έχει μειώσει την εξάρτησή της από ξένες αμυντικές βιομηχανίες από 80% το 2002 σε περίπου 40% σήμερα.

Η τελευταία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η συμφωνία μεταξύ της βρετανικής BAE (British Aerospace) με την τουρκική TAI (Turkish Aerospace Industries inc), ώστε έως το 2023 η Τουρκία να έχει ετοιμάσει το πρώτο εθνικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου TF-X. Ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους αναμένεται να έχει αντικαταστήσει έως το 2030 τον στόλο F-16. Τουρκικής κατασκευής είναι, επίσης, το τανκ Altay.

Ηδη έχουν κατασκευαστεί 19 ελικόπτερα τύπου ATAK, ενώ τουρκικής κατασκευής drones τύπου Anka και Bayraktar επιχειρούν στη Συρία και αλλού. Σημαντική προσθήκη είναι και αυτή των κορβετών Stealth τύπου Milgem, δύο εκ των οποίων έχουν ήδη παραδοθεί από τουρκικά ναυπηγεία.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση