ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αρχίζει η διαδικασία ψήφισης Άρθρου για Brexit στη βρετανική βουλή

Στόχος κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να έχει λάβει έγκριση έως τον Μάρτη

ΠΗΓΗ: skai.gr

Στόχος της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να έχει λάβει την κοινοβουλευτική έγκριση έως τα μέσα Μαρτίου, ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Τερέζα Μέι για ενεργοποίηση της διαδικασίας του Άρθρου 50 πριν από τα τέλη Μαρτίου.

 Αρχίζει σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων η διαδικασία για την έγκριση του νομοσχεδίου που έχει καταθέσει η βρετανική κυβέρνηση ώστε να λάβει εξουσιοδότηση για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 και των επίσημων διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Η συζήτηση αναμένεται να διαρκέσει σήμερα Τρίτη έως τα μεσάνυχτα και θα συνεχιστεί αύριο έως τις 7 το βράδυ, οπότε και θα υπάρξει μία πρώτη ψηφοφορία για να περάσει η εξέταση του νομοσχεδίου στο επόμενο στάδιο.

Αυτό το στάδιο είναι η αναλυτική συζήτηση σε επίπεδο κοινοβουλευτικής επιτροπής όπου θα εξεταστούν και πιθανές τροπολογίες που θα υποβληθούν και η ολομέλεια θα κληθεί να υπερψηφίσει ή να απορρίψει το νομοσχέδιο στις 8 Φεβρουαρίου.

Την εβδομάδα της 20ής Φεβρουαρίου αντίστοιχη διαδικασία θα αρχίσει στη Βουλή των Λόρδων, όπου επίσης θα υπάρχει το δικαίωμα υποβολής τροπολογιών. Όταν ολοκληρωθεί και εκείνη η διαδικασία, η Βουλή των Κοινοτήτων θα κληθεί ξανά να ψηφίσει οριστικά υπέρ ή κατά του νομοσχεδίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να έχει λάβει την κοινοβουλευτική έγκριση έως τα μέσα Μαρτίου, ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Τερέζα Μέι για ενεργοποίηση της διαδικασίας του Άρθρου 50 πριν από τα τέλη Μαρτίου.

Το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί με λακωνικότατη διατύπωση ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα περιθώρια για τροπολογίες από την αντιπολίτευση που θα προκαλούσαν καθυστερήσεις.

Παρόλα αυτά, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας SNP έχει εκφράσει την πρόθεση να υποβάλει 50 «ουσιαστικές» τροπολογίες προς συμπερίληψη στο νομοσχέδιο, ενώ και οι Εργατικοί σχεδιάζουν απόπειρα δέσμευσης της κυβέρνησης επί των όρων του Brexit μέσω τροπολογιών.

Ήδη 19 βουλευτές των Εργατικών έχουν υποβάλει πρόταση να μην ξεκινήσει καν η συζήτηση επί του νομοσχεδίου, σε μία μάλλον συμβολική απόπειρα εκτροχιασμού της όλης διαδικασίας.

Υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο δε λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες βουλευτών και πολιτών για την πρόθεση της κυβέρνησης να βγάλει τη Βρετανία από στην ενιαία αγορά.

Ωστόσο, πληροφορίες από το Γουέστμινστερ αναφέρουν πως οι βουλευτές των Συντηρητικών που έχουν μέχρι τώρα εκφράσει ανησυχίες για το τι περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit αισθάνονται ικανοποιημένοι

Από την υπόσχεση της πρωθυπουργού για αναλυτική έκθεση του σχεδίου της υπό τη μορφή «Λευκής Βίβλου». Αυτό σημαίνει ότι μειώνονται οι πιθανότητες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να στηρίξουν ουσιαστικές τροπολογίες που θα υποβάλει η αντιπολίτευση.

Σημειώνεται ότι υπέρ της ψήφισης του Άρθρου 50 έχει ταχθεί επισήμως η ηγεσία του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον ηγέτη του Τζέρεμι Κόρμπιν να μετρά ήδη δύο παραιτήσεις από τη σκιώδη κυβέρνησή του από «αντάρτες» βουλευτές του που λένε ότι θα καταψηφίσουν το Άρθρο 50.

Η απόρριψη του Άρθρου 50 από τη βουλή θεωρείται πολιτικά απίθανη. Σε ένα τέτοιο έστω απομακρυσμένο σενάριο, πάντως, η Ντάουνινγκ Στριτ έχει διαμηνύσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση παραμονής στην ΕΕ, απλώς η χώρα θα βγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνημένους όρους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση