ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Μέι πιέζει στη Βαλέτα για μελλοντική αξιοπιστία Βρετανίας

Επαφές είχε η Βρετανίδα πρωθυπουργός με τον ΠτΔ στην Μάλτα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Με στόχο να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Βρετανία θα παραμείνει αξιόπιστος εταίρος και μετά από το Brexit προσήλθε στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Βαλέτα η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η κα Μέι θα αποχωρήσει από τη σύνοδο πριν οι υπόλοιποι 27 ηγέτες συζητήσουν την κοινή στρατηγική τους ενόψει της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, η Πρωθυπουργός θα διαβεβαιώσει τους εταίρους ότι η κυβέρνηση της θα συνεχίσει να συμβάλλει ενεργά στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος, σε μια ένδειξη της βούλησής της για μία ισχυρή νέα σχέση με την ΕΕ.

Η κα Μέι υποστηρίζει μια «συνολική» προσέγγιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού με συνεργασίες για υποστήριξη προσφύγων όσο πιο κοντά στις εστίες τους γίνεται, με αποτροπή της μετακίνησης οικονομικών μεταναστών, με ανηλεή δίωξη των διακινητών και με επαναπροωθήσεις παράτυπων μεταναστών.

Παράλληλα, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός θα ενημερώσει για τη συνάντησή της με το Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ιδίως για τη δέσμευσή του στη λειτουργία του ΝΑΤΟ.

Θα καλέσει τους ηγέτες των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών-μελών της Συμμαχίας να υλοποιήσουν τη δέσμευση για καταβολή του 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα.

Πάντως ο οικοδεσπότης Μαλτέζος Πρωθυπουργός Τζόσεφ Μάσκατ είπε στο Sky News ότι η κα Μέι θα πρέπει να προσέξει στον καθορισμό προτεραιοτήτων της, αν δηλαδή προτιμά μία στενή μελλοντική σχέση με την Ευρώπη ή με τις ΗΠΑ.

Ο κ. Μάσκατ εμφανίστηκε άκρως επικριτικός έναντι του Προέδρου Τραμπ λέγοντας ότι «αν αυτό που βλέπουμε είναι μία φυσική αναστροφή της αμερικανικής πολιτικής έναντι της Ευρώπης, τότε πρόκειται για πολύ μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη».

Η κα Μέι θα έχει στη Μάλτα διμερή κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ, ενώ συναντήθηκε το πρωί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τους ηγέτες της Ισπανίας και της Αυστρίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X