ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το Ισραήλ νομιμοποίησε δεκάδες οικισμούς σε παλαιστινιακή γη

Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν απόπειρα απορρόφησης της Δυτικής Όχθης στο Ισραήλ

ΠΗΓΗ: skai.gr

Πολύκροτο νόμο που νομιμοποιεί αναδρομικά περίπου 4.000 σπίτια εβραίων εποίκων που έχουν χτιστεί σε ιδιωτική παλαιστινιακή γη στη Δυτική Όχθη πέρασε η Βουλή του Ισραήλ.

Ο νόμος έχει προκαλέσει την οργή των Παλαιστίνιων, που καταγγέλλουν απόπειρα απορρόφησης της Δυτικής Όχθης στο Ισραήλ, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμα και σε δίωξη του Τελ Αβίβ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Με βάση το διεθνές δίκαιο, η κατασκευή οικισμών στη Δυτική Όχθη είναι παράνομη. Οι Παλαιστίνιοι φιλοδοξούν να χρησιμοποιήσουν τα εν λόγω εδάφη ως βάση για μελλοντικό τους κράτος.

Ωστόσο, η ψήφιση του νόμου μπορεί τελικά να αποδειχτεί συμβολική, καθώς η συνταγματικότητά του αναμένεται να αμφισβητηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο. Το υπουργείο Δικαιοσύνης μάλιστα έχει διαμηνύσει πως δεν υποστηρίζει το νόμο και δεν προτίθεται να τον υπερασπιστεί σε περίπτωση προσφυγής.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστηρίζει το νόμο δημοσίως, όμως συνεργάτες του έχουν διαρρεύσει σε διεθνή μέσα ενημέρωσης πως ιδιωτικά εκφράζει έντονες επιφυλάξεις λόγω του κινδύνου διώξεων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η διάσταση Τραμπ

Οι εποικιστικές πολιτικές του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ έχουν έντονη πολιτική διάσταση, με δεδομένο ότι ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ έχει τοποθετηθεί υπέρ του Τελ Αβίβ, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα.

Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τάραξε τα νερά λέγοντας πως η κατασκευή νέων οικισμών «ίσως δεν βοηθά» την επίτευξη ειρήνης ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους.

Σχετικά με τον πολύκροτο νόμο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε πως θα περιμένει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου προτού τοποθετηθεί.

Ο κ. Νετανιάχου θα συναντηθεί με τον κ. Τραμπ στο Λευκό Οίκο στις 15 Φεβρουαρίου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση