ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ερντογάν και Τραμπ συμφώνησαν για ανακατάληψη Ράκα και Αλ Μπαμπ

H Aγκυρα υπέβαλε στον Λευκό Οίκο αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο

Kathimerini.gr

Τον συντονισμό της δράσης τους για την ανακατάληψη δύο στρατηγικής σημασίας συριακών πόλεων, του Αλ Μπαμπ και της Ράκα, από το Ισλαμικό Κράτος συμφώνησαν στην τηλεφωνική επικοινωνία τους οι Ντόναλντ Τραμπ και Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας.

Oπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, η Aγκυρα υπέβαλε στον Λευκό Οίκο αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο για την ανακατάληψη της Ράκα, άτυπης πρωτεύουσας του χαλιφάτου που έχουν ανακηρύξει οι τζιχαντιστές. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν συζητήθηκαν στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο προέδρων, αναμένεται όμως ότι θα τεθούν επί τάπητος στη σημερινή επίσκεψη του διοικητή της CIA στην Aγκυρα. Βασικός στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι να αποκλειστούν από τη μάχη της Ράκα οι δυνάμεις της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG. O εκπρόσωπος Τύπου του Ερντογάν σημείωσε ότι ο συντονισμός μεταξύ των αμερικανικών και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Αλ Μπαμπ βελτιώθηκε αισθητά το τελευταίο δεκαήμερο. Στις αρχές Ιανουαρίου, ο Ερντογάν είχε απειλήσει τις ΗΠΑ ακόμη και με κλείσιμο της βάσης του Ιντσιρλίκ, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Ομπάμα αρνήθηκε να στηρίξει την εκστρατεία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Στο μεταξύ, μαίνονταν οι συγκρούσεις μεταξύ του υποστηριζόμενου από την Τουρκία Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) και των τζιχαντιστών για τον έλεγχο του Αλ Μπαμπ, περίπου 30 χιλιόμετρα νοτίως των τουρκικών συνόρων και 40 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Χαλεπίου. Ο έλεγχος του Αλ Μπαμπ είναι ζωτικής σημασίας για την Aγκυρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η τουρκική «σφήνα» στη βόρεια Συρία, που εμποδίζει την ενοποίηση των υπό κουρδικό έλεγχο εδαφών. Χθες το απόγευμα, οι δυνάμεις του FSA, με την υποστήριξη του τουρκικού στρατού που βρίσκεται στην περιοχή στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», είχαν καταλάβει περίχωρα του Αλ Μπαμπ ύστερα από σφοδρές συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή τεσσάρων Τούρκων στρατιωτών και 58 ανταρτών.

Παράλληλα, δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού του Σύρου προέδρου Μπασάρ Aσαντ προωθούνταν προς το Αλ Μπαμπ από τα νότια, φτάνοντας πολύ κοντά στα στρατεύματα της Τουρκίας και των Σύρων αντικαθεστωτικών. Πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση Ασαντ σκοπεύει να αφήσει προς το παρόν τον έλεγχο του Αλ Μπαμπ στην Τουρκία και ότι η παρουσία των δυνάμεών της έχει στόχο να αποτρέψει περαιτέρω προώθηση των αντικαθεστωτικών προς το Χαλέπι. Στην εξαιρετικά επισφαλή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, σταθεροποιητικό ρόλο φαίνεται να παίζει η Ρωσία, η οποία επικοινωνεί τόσο με τη Δαμασκό όσο και με την Αγκυρα προς αποφυγήν ατυχήματος. Ρωσία, Τουρκία και Ιράν συμμετέχουν στην τριμερή πρωτοβουλία για τη θωράκιση της ανακωχής και την προώθηση πολιτικής λύσης στο Συριακό, καρπός της οποίας ήταν οι πρόσφατες συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στην Αστάνα του Καζαχστάν. Αξιωματούχος της στρατιωτικής συμμαχίας που στηρίζει τον Aσαντ επιβεβαίωσε ότι υπήρξε ντε φάκτο συμφωνία για το Αλ Μπαμπ ύστερα από μεσολάβηση της Ρωσίας. Αλλά και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ τόνισε, σε δηλώσεις του, ότι «χάρη στον συντονισμό μεταξύ των δυνάμεων της συμμαχίας, της τουρκικής αεροπορίας και της Ρωσίας, ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητα επεισόδια ή συγκρούσεις». Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, στην Aγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «η επιχείρηση του Αλ Μπαμπ πρέπει να ολοκληρωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα», ώστε να προετοιμαστεί το συντομότερο δυνατόν η επόμενη επιχείρηση για την απελευθέρωση της Ράκα από τους τζιχαντιστές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση