ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς

Επρόκειτο για μια επίδειξη δύναμης της Κορέας εναντίον της κυβέρνησης Τραμπ

ΠΗΓΗ: skai.gr

Στην εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μέσου βελληνεκούς προς τη θάλασσα της Ιαπωνίας, προχώρησε σήμερα στις 07:55 τοπική ώρα (00:55 ώρα Ελλάδας) η Βόρεια Κορέα όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας, κρίνοντας πως επρόκειτο για μια «επίδειξη δύναμης» της Πιονγκγιάνγκ εναντίον της κυβέρνησης Τραμπ.

«Οι επανειλημμένες προκλήσεις της Βόρειας Κορέας δείχνουν τον έμφυτο παραλογισμό του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος έχει καταληφθεί από μονομανία για την ανάπτυξη του πυρηνικού και του πυραυλικού οπλοστασίου» της χώρας του, σημειώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας.

Το Τόκιο αναμένει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στη Βόρεια Κορέα δήλωσε ο επικεφαλής της ιαπωνικής διπλωματίας Φουμίο Κισίντα.

Η δοκιμαστική εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα έγινε μία ημέρα μετά τη συνάντηση των Τραμπ και Άμπε όπου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής διαβεβαίωσε την Ιαπωνία ότι μπορεί να βασίζεται στην πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησής του μετά την δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου η οποία αψήφησε μια σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Θέλω όλος ο κόσμος να καταλάβει και να γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της Ιαπωνίας, του σπουδαίου συμμάχου μας, 100%», είπε ο Τραμπ κάνοντας δηλώσεις από κοινού με τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

Ο Άμπε, παίρνοντας τον λόγο πριν από τον αμερικανό πρόεδρο, κατήγγειλε από το βήμα μια «εντελώς απαράδεκτη» πυραυλική δοκιμή.

Ο πύραυλος, ο οποίος εκτοξεύθηκε από μια βάση σε δυτική επαρχία της Βόρειας Κορέας, διένυσε σχεδόν 483 χιλιόμετρα πριν πέσει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, εκτός της ιαπωνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

ΗΠΑ-Πεντάγωνο: «Ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τη Β. Κορέα ήταν μέσου βεληνεκούς»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέτασαν τα στοιχεία γύρω από την εκτόξευση πυραύλου της Β. Κορέας και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν ένας μέσου βεληνεκούς βαλλιστικός πύραυλος, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ, αντισυνταγματάρχης Μάρτιν Ο΄Ντόνελ.

«Τα συστήματα της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ εντόπισαν και παρακολούθησαν αυτό που εκτιμούμε ότι ήταν εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα», τόνισε ο Μάρτιν Ο΄Ντόνελ και προσέθεσε ότι «η εκτόξευση ενός μέσου βεληνεκούς πυραύλου έγινε κοντά στην βορειοδυτική πόλη Κουσόνγκ».

Διευκρίνισε επίσης ότι «ο πύραυλος εντοπίστηκε πάνω από τη Βόρεια Κορέα και μέσα στη Θάλασσα της Ιαπωνίας» και ότι η «εκτόξευση δεν αποτέλεσε ποτέ απειλή για τη Βόρεια Αμερική» αλλά δεν διευκρινίζεται αν θεωρούν ότι η εκτόξευση ήταν επιτυχημένη ή αποτυχημένη».

Ο αντισυνταγματάρχης Μάρτιν Ο΄Ντόνελ τόνισε ακόμα ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ «παραμένουν σε επαγρύπνηση απέναντι στις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας και θα συνεργαστούν στενά με τη Δημοκρατία της Κορέας και με τους Ιάπωνες συμμάχους για να διατηρηθεί η ασφάλεια».

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Βόρεια Κορέα έκανε δοκιμή πυραύλου μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Η κυβέρνηση Τραμπ περίμενε μια «πρόκληση» από μέρους της Βόρειας Κορέας λίγο καιρό αφότου ανέλαβε την εξουσία και θα εξετάσει το πλήρες φάσμα των επιλογών της σε αντίδραση για την δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ, αλλά κατά τρόπο ώστε να επιδειχθεί η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ ενώ ταυτόχρονα θα αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης, δήλωσε αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Η νέα κυβέρνηση πιθανότατα θα εντείνει την πίεση που ασκεί στην Κίνα για να χαλιναγωγηθεί η Βόρεια Κορέα, κάτι που αντανακλά τη θέση του Τραμπ ότι το Πεκίνο δεν έχει κάνει αρκετά για το ζήτημα αυτό, συνέχισε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X