ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κίνδυνος που τον λένε «Λεπέν»

Πρώτο το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στον α΄ γύρο

Kathimerini.gr

Σταθερή πρωτιά για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας δίνουν οι δημοσκοπήσεις στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, η οποία εγκαινίασε επίσημα την εκστρατεία της το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Λυών.

Παρά το μεγάλο ποσοστό (27%) που φέρεται, όμως, να εξασφαλίζει στον πρώτο γύρο η κ. Λεπέν, οι ίδιες σφυγμομετρήσεις την εμφανίζουν να ηττάται κατά κράτος στον δεύτερο γύρο, ανεξαρτήτως τού ποιος θα είναι ο αντίπαλός της.

Την Πέμπτη το βράδυ, η κ. Λεπέν επρόκειτο να κάνει το τηλεοπτικό «ντεμπούτο» της ως υποψήφια πρόεδρος στην «Πολιτική Εκπομπή» του δικτύου France2. Παρότι η κ. Λεπέν είχε χαρακτηρίσει την εκπομπή και τους συντελεστές της «μασκαράτα» τον Οκτώβριο του 2015, ακυρώνοντας την τελευταία στιγμή την εμφάνισή της κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις περιφερειακές εκλογές, η πρόεδρος του Μετώπου επέλεξε να κάνει μια νέα αρχή και να εκμεταλλευθεί τα παραδοσιακά σημαντικά ποσοστά τηλεθέασης της «Πολιτικής Εκπομπής».

Η κ. Λεπέν δεν μπορεί, άλλωστε, να αγνοήσει μια τέτοια ευκαιρία προβολής. Παρά τα αναντίρρητα ισχυρά πλεονεκτήματα που διαθέτει η υποψηφιότητά της, όπως η σταθερή εκλογική βάση και η ευνοϊκή συγκυρία σε θέματα ασφάλειας και οικονομίας (τρομοκρατικές ανησυχίες, υψηλά ποσοστά ανεργίας και αναιμικοί ρυθμοί ανάπτυξης), η κ. Λεπέν αντιμετωπίζει εγγενή και δυσεπίλυτα προβλήματα στην προσπάθειά της να κατακτήσει το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Τα μειονεκτήματα της εκστρατείας της αφορούν την αντανακλαστική απέχθεια που νιώθει μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος για το πρόσωπο της Μαρίν Λεπέν, παρά τις προσπάθειες της κομματικής ηγεσίας για προβολή εικόνας μετριοπάθειας και σωφροσύνης. Την ίδια στιγμή, το κόμμα δεν εμφανίζεται ικανό να προσελκύσει τις ψήφους της κρίσιμης ηλικιακής ομάδας των άνω των 65 ετών, που θεωρούνται από τους ειδικούς καθοριστικός παράγοντας νίκης.

Παρά τις προσπάθειες της κ. Λεπέν να συμπυκνώσει την ουσία των προεδρικών εκλογών σε δημοψήφισμα μεταξύ οπαδών της παγκοσμιοποίησης εναντίον «πατριωτών», οι εταιρείες δημοσκοπήσεων επιμένουν ότι μόνον ένας «αξιόπιστος» υποψήφιος θα μπορέσει να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους.

Στη μάχη της αξιοπιστίας, η κ. Λεπέν έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Στην ομιλία της την περασμένη Κυριακή στη Λυών, η κ. Λεπέν περιορίστηκε να εκθέσει μακροσκελή κατάλογο «144 προεδρικών δεσμεύσεων», αντί συμβατικής προεκλογικής πλατφόρμας. Κύριο γνώρισμα του προγράμματος αυτού υπήρξε η ασάφεια, με την πρόεδρο του Μετώπου να επιμένει στις κύριες γραμμές της πολιτικής της, που είναι η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ευρώ, αφήνοντας την ίδια ώρα περιθώριο συμβιβαστικών λύσεων.
Την ίδια ώρα, βαριές σκιές πέφτουν πάνω στο Εθνικό Μέτωπο, το οποίο αντιμετωπίζει διώξεις για υπεξαίρεση κεφαλαίων από την Ευρωβουλή και ψευδείς δηλώσεις της περιουσιακής κατάστασης της προέδρου και του «επίτιμου» πατρός της.

Εντύπωση προκάλεσε, άλλωστε, η επιλογή του Μετώπου να παραμείνει σιωπηλό απέναντι στις καταιγιστικές αποκαλύψεις της υπόθεσης Φιγιόν. Η σιγή του ακροδεξιού λαϊκιστικού μορφώματος εξηγείται από το γεγονός ότι η κ. Λεπέν –αλλά και ο πατέρας της– αντιμετωπίζει ανάλογες κατηγορίες από τις δικαστικές υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς φέρεται να προσέλαβε τον σωματοφύλακα και μια φίλη της ως κοινοβουλευτικούς βοηθούς. Το Μέτωπο κατηγορείται επίσης ότι προέβη σε υπερτιμολόγηση των προεκλογικών δαπανών του από το 2011 έως και το 2015. Τέλος, έρευνα διεξάγει η εισαγγελία του Παρισιού γύρω από τραπεζικό λογαριασμό του Ζαν-Μαρί Λεπέν στην Ελβετία, στον οποίο διατηρεί 1,7 εκατ. ευρώ σε χρυσό και 500.000 ευρώ σε μετρητά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση