ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γερμανία: Οι πολίτες εγκρίνουν τον Σταϊνμάιερ για τη θέση προέδρου

Πλειονότητα των Γερμανών πιστεύει ότι o Σταϊνμάιερ θα είναι καλός πρόεδρος

Kathimerini.gr

Οι περισσότεροι πολίτες στη Γερμανία θεωρούν ότι ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο πολιτικός που η κυβέρνηση έχει προτείνει για το αξίωμα του ομοσπονδιακού προέδρου, θα είναι ένας καλός πρόεδρος, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Emnid που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Bild am Sonntag.

Το 59% των ερωτηθέντων δήλωσε βέβαιο ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας θα τα πάει καλά αφού διαδεχθεί τον πρώην πάστορα Γιοάχιμ Γκάουκ. Το 19% θεωρεί αντιθέτως ότι δεν θα είναι επαρκής στα νέα του καθήκοντα.

Ο Σταϊνμάιερ, 61 ετών, παραιτήθηκε από το ΥΠΕΞ τον περασμένο μήνα για να διεκδικήσει την προεδρία, αφού ο 77χρονος Γκάουκ γνωστοποίησε τον περασμένο Ιούνιο πως δεν θα είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία λόγω της προχωρημένης ηλικίας του. Η θητεία του Γκάουκ τερματίζεται την 17η Μαρτίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η απόφαση να υποστηρίξει τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) δεν ήταν εύκολη για την Άγγελα Μέρκελ, ηγέτιδα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), η οποία θα αντιμετωπίσει στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου τον Μάρτιν Σουλτς σε μια μάχη για την καγκελαρία που προμηνύεται σκληρή.

Η Ομοσπονδιακή Συνέλευση, ένα ειδικό σώμα που αποτελείται από 630 μέλη της Μπούντεσταγκ και ισάριθμους αντιπροσώπους των ομόσπονδων κρατιδίων, θα εκλέξει τον νέο πρόεδρο της Γερμανίας αργότερα σήμερα.

Ο Σταϊνμάιερ είχε κλιμακώσει λίγο πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Εξωτερικών τις επικρίσεις του σε βάρος του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X