ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Τραμπ συσκέπτεται με τους CEO

Στην ατζέντα περιλαμβάνονται η φορολογία, η δημιουργία θέσεων εργασίας και το εμπόριο

Kathimerini.gr

Ορισμένοι από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες στις ΗΠΑ συγκεντρώθηκαν χθες στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να διατυπώσουν προτάσεις για τη φορολογία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και το εμπόριο. Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ειδών κατανάλωσης Johnson & Johnson Αλεξ Γκόρσκι, ο πρόεδρος του κολοσσού βιομηχανικού εξοπλισμού Emerson Electic Ντέιβιντ Φαρ και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας χημικών Dow Chemical Αντριου Λιβέρης, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg. Σε επιστολή που έστειλε το επιχειρηματικό λόμπι Business Roundtable στον Λευκό Οίκο, αναφέρεται ότι οι εταιρείες προβληματίζονται, μεταξύ άλλων, για τα ακόλουθα θέματα: την αυστηροποίηση των κριτηρίων για τις εκπομπές καυσαερίων που θέτει η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, την υποχρεωτική δημοσιοποίηση των μισθών των διευθυνόντων συμβούλων και από την κατάργηση επίμαχων διατάξεων του νομοσχεδίου Ντοντ-Φρανκ.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την οικονομία, στην ομιλία που θα πραγματοποιήσει την επόμενη Τρίτη ενώπιον των μελών του Κογκρέσου. Επίσης, στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την ύπαρξη αποτελεσμάτων στην πραγματική οικονομία έως τις αμερικανικές αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου. Τότε πρόκειται να διεξαχθούν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη δημάρχων σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ. Οικονομικοί αναλυτές τονίζουν πως η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει καταθέσει λεπτομερείς προτάσεις για την οικονομία και κινδυνεύει να εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια σε ό,τι αφορά την πρακτική εφαρμογή τους. Ο κ. Τραμπ έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει πως επιθυμεί να κάνει τις ΗΠΑ «ξανά μεγάλες και σπουδαίες», αλλά δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης σε μια οικονομία που η ανεργία είναι ήδη χαμηλή. Στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε από τότε που ανέλαβε επίσημα καθήκοντα υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Στίβεν Μνούτσιν ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι στόχος του είναι να έχει περάσει το «σημαντικό» νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση μέχρι τη διακοπή των εργασιών του Κογκρέσου για τις καλοκαιρινές διακοπές. «Συνεργαζόμαστε στενά με τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, και εστιάζουμε στον από κοινού σχεδιασμό ενός επωφελούς νομοσχεδίου», δήλωσε ο κ. Μνούτσιν στο CNBC.

Πριν από τη χθεσινή επίσκεψη των επιχειρηματιών στον Λευκό Οίκο, το λόμπι Business Roundtable έστειλε την προαναφερόμενη επιστολή στον σύμβουλο του προέδρου για την οικονομία Γκάρι Κον. Σε αυτή αναφέρονται αναλυτικότερα διάφοροι νόμοι που προβληματίζουν τα μέλη του. Μεταξύ αυτών είναι το Obamacare και οι οικονομικές επιπτώσεις από τη μεταναστευτική και εμπορική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ. Στην πρώτη θέση της λίστας φιγουράρουν οι νέοι, αυστηρότεροι κανόνες της αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) για την προστασία της ατμόσφαιρας, η επιβολή συγκεκριμένων κανόνων για τη λειτουργία των εργοστασίων που χρησιμοποιούν άνθρακα και η επέκταση της δικαιοδοσίας της ΕΡΑ στον έλεγχο των υδάτων στις πολιτείες των ΗΠΑ.

«Ενώ ορισμένοι κανόνες από μόνοι τους δεν φαίνεται να επηρεάζουν την ανάπτυξη στη χώρα, ασκούν συσσωρευτικά αρνητική επίδραση και εξαντλούν τους πόρους για καινοτομίες και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», επισημαίνει ο Μαρκ Κόστα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας χημικών Eastman Chemical, ο οποίος είναι επικεφαλής του επιχειρηματικού λόμπι Business Roundtable. Ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης Μάικ Πενς και στελέχη του Λευκού Οίκου θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις εργασίας με στελέχη επιχειρήσεων, προτού τους συστήσουν στον Ντόναλντ Τραμπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X