ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με αντιδράσεις εγκρίθηκε ο διορισμός του Ουίλμπορ Ρος

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να δώσει γραπτές απαντήσεις για την Τράπεζα Κύπρου

ΚΥΠΕ

Με ψήφους 72 υπέρ έναντι 27 κατά, η Γερουσία ενέκρινε χθες βράδυ το διορισμό του Ουίλμπορ Ρος στη θέση του υπουργού Εμπορίου της κυβέρνησης Τραμπ. Η ορκωμοσία του αναμένεται να γίνει σήμερα.

Παρά την άνετη πλειοψηφία που εξασφάλισε, δεν έλειψαν οι αντιδράσεις από το Δημοκρατικό Κόμμα. Λίγα λεπτά πριν την ψηφοφορία, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσαρλς Σούμερ, έλαβε το λόγο εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του γιατί ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα τις γραπτές απαντήσεις που έδωσε ο κ. Ρος στα ερωτήματα δημοκρατικών γερουσιαστών για την Τράπεζα Κύπρου.

Οι Δημοκρατικοί είχαν ζητήσει από τον Ουίλμπορ Ρoς να εξηγήσει τις σχέσεις του με τον Βίκτωρ Βέκσελμπερ, μέτοχο της Τράπεζας Κύπρου κι όπως περιγράφεται «φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν»..

Ο γερουσιαστής Σούμερ, που καταψήφισε την υποψηφιότητα Ρος, είπε ότι το αίτημά του ήταν απολύτως λογικό, με δεδομένα τα ερωτήματα για τις διασυνδέσεις της κυβέρνησης Τραμπ με τη Ρωσία. Και χαρακτήρισε την άρνηση ως ακόμη ένα παράδειγμα «εγκατάλειψης της διαφάνειας» από την κυβέρνηση Τραμπ.

Ο κ. Ρος είχε δηλώσει ότι θα φύγει από την Τράπεζα Κύπρου αν η Γερουσία επικύρωνε το διορισμό του. Ο 79χρος Ρος αναμένεται να είναι από τα ισχυρότερα μέλη της κυβέρνησης και θα ηγηθεί των προσπαθειών των ΗΠΑ για επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA.

O δισεκατομμυριούχος νέος υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ ίδρυσε την επενδυτική εταιρεία, τη WL Ross & Co, που εξειδικεύτηκε σε εξαγορές εργοστασίων χαλυβουργίας και στη συνέχεια επεκτάθηκε στον άνθρακα, στην κλωστοϋφαντουργία κ.α. Η περιουσία του αποτιμάται στα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Προεκλογικά ήταν υπεύθυνος για την προσέλκυση μεγάλων χρηματοδοτών στην εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο υποστήριξε εξ αρχής.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση