ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουρκία: Αρχισε η μεγαλύτερη δίκη για το πραξικόπημα

Στο εδώλιο 330 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινές ισόβιας κάθειρξης

Kathimerini.gr

Η μεγαλύτερη δίκη υπόπτων για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ξεκίνησε σήμερα κοντά στην Αγκυρα, σε μία ειδικά κατασκευασμένη αίθουσα.

Όχι λιγότεροι από 330 κατηγορούμενοι, η πλειονότητά τους μέλη μιας στρατιωτικής σχολής αξιωματικών, κινδυνεύουν να τους επιβληθούν ποινές ισόβιας κάθειρξης για τις φερόμενες διασυνδέσεις τους με την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος που πραγματοποίησαν το περασμένο έτος στασιαστές στρατιωτικοί και την ευθύνη για την οποία έχει επιρρίψει η Άγκυρα στον ισλαμιστή ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει εξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατηγορούνται κυρίως για δολοφονία, «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης» και ότι ήταν μέλη «μιας τρομοκρατικής οργάνωσης».

Σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, 243 από τους κατηγορούμενους έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση.

Η δίκη ξεκίνησε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην φυλακή Σιντζάν κοντά στην Άγκυρα. Ένα όχημα εξοπλισμένο με κανόνι νερού ήταν έτοιμο να επέμβει ενώ ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε πάνω από συγγενικά πρόσωπα των κατηγορουμένων που βρίσκονταν εκεί, ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η αίθουσα ακροάσεων, που κατασκευάστηκε για να μπορεί να υποδεχθεί έως και 1.558 άτομα, ήταν γεμάτη από μέλη των δυνάμεων της τάξης που περιέβαλαν τους κατηγορούμενους.

Ο πρώτος που κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις, ο σπουδαστής στρατιωτικής σχολής Αμπντουλκαντίρ Καχραμάν, δήλωσε ότι τη νύχτα του πραξικοπήματος οι στρατιώτες είχαν εφοδιαστεί με πυρομαχικά αφού ενημερώθηκαν από τον ανώτερό τους ότι είχε σημειωθεί τρομοκρατική επίθεση.

Αλλοι κατηγορούμενοι έκαναν παρόμοιες δηλώσεις, όπως ο Αρίφ Οζάν Ντεμίρ ο οποίος είπε πως ο διοικητής του είχε ζητήσει από τους στρατιώτες να «είναι έτοιμοι» κάνοντας λόγο για μία επίθεση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X