ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η πρώτη ομιλία του Ντ. Τραμπ στο Κογκρέσο

Το τοίχος με το Μεξικό θα αρχίσει σύντομα τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος

Kathimerini.gr

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τόνισε στην ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο ότι η οικοδόμηση του τείχους στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό θα αρχίσει «σύντομα» και τόνισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας, παρά μόνο αυτά της Αμερικής

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εθνική μας ακεραιότητα και την εφαρμογή του νόμου στα σύνορά μας.

Για αυτόν τον λόγο, θα αρχίσουμε σύντομα την κατασκευή ενός μεγάλου, μεγάλου τείχους κατά μήκος των νότιων συνόρων μας», είπε ο Τραμπ στην πρώτη του ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου — μια υπόσχεση που έχει προκαλέσει διπλωματική κρίση στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Μεξικό.

Ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνησή του έλαβε μέτρα για την προστασία των ΗΠΑ από τη «ριζοσπαστική ισλαμιστική τρομοκρατία» και πρόσθεσε ότι θα ήταν ανεύθυνο να επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σε πρόσωπα από τοποθεσίες όπου δεν μπορεί να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος. Οι ΗΠΑ δεν θα γίνουν ασφαλές καταφύγιο για εξτρεμιστές, συνέχισε και διεμήνυσε πως σύντομα θα γίνουν νέα βήματα για να συνεχίσει να είναι η χώρα ασφαλής και «να μείνουν έξω» αυτοί που θα μπορούσαν να βλάψουν τους Αμερικανούς.

Ακόμη, ο Τραμπ είπε πως οι ΗΠΑ πρέπει να αλλάξουν τους σημερινούς κανόνες για τη μετανάστευση, που επιτρέπουν την έλευση ανθρώπων χωρίς υψηλή ειδίκευση, και να υιοθετήσουν ένα σύστημα βάσει των αναγκών των επιχειρήσεων.

«Πιστεύω ότι μια αληθινή και θετική μεταρρύθμιση της μετανάστευσης είναι εφικτή, αν επικεντρωθούμε στους ακόλουθους στόχους: να βελτιώσουμε τις δουλειές και τους μισθούς για τους Αμερικανούς, να ενισχύσουμε την ασφάλεια της χώρας μας, και να αποκαταστήσουμε την τήρηση των νόμων μας».

Ο Τραμπ κάλεσε το Κογκρέσο, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, να ακυρώσει και να αντικαταστήσει το πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα, το Obamacare, και να μεταρρυθμίσουν το ισχύον πλαίσιο ώστε να αυξηθούν οι διαθέσιμες επιλογές για την ασφάλιση και την περίθαλψη, να διευρυνθεί η πρόσβαση σε αυτές και να μειωθούν τα κόστη.

Την ίδια στιγμή έκανε γνωστό ότι η κυβέρνησή του ετοιμάζει ένα σχέδιο για τη μείωση των φόρων που καταβάλλουν οι εταιρείες και η μεσαία τάξη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που εξελέγη στο αξίωμα προβάλλοντας εθνικιστικές και απομονωτικές θέσεις, τόνισε στην ομιλία του ενώπιον των μελών των δύο σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου ότι δεν έχει καμία πρόθεση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας, παρά μόνο αυτά της Αμερικής.

«Η δουλειά μου δεν είναι να αντιπροσωπεύω τον κόσμο. Η δουλειά μου είναι να αντιπροσωπεύσω τις ΗΠΑ», είπε ο ρεπουμπλικάνος στην πρώτη του ομιλία ενώπιον των αμερικανών κοινοβουλευτικών.

Πάντως ο Τραμπ, ο οποίος είχε επικρίνει έντονα την Ατλαντική συμμαχία αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαβεβαίωσε τους ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσινγκτον ότι θα συνεχίσει «να υποστηρίζει σθεναρά το NATO, μια συμμαχία η οποία σφυρηλατήθηκε έπειτα από δύο παγκόσμιους πολέμους που έριξαν κάτω τον φασισμό κι έπειτα από έναν ψυχρό πόλεμο στον οποίο νικήθηκε ο κομμουνισμός».

Νωρίτερα στην ομιλία του, ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε μια «νέα εθνική υπερηφάνεια» στις ΗΠΑ, καθώς «αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο του αμερικανικού μεγαλείου».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύθηκε εκ νέου ότι θα υποστηρίξει τους συμμάχους της χώρας του σε διεθνές επίπεδο, αλλά επέμεινε ότι οι φίλοι και οι εταίροι της Ουάσιγκτον, από την Ευρώπη ως τη Μέση Ανατολή και τον Ειρηνικό Ωκεανό, θα πρέπει να «συνεισφέρουν το μέρος του κόστους που τους αναλογεί».

«Η εξωτερική πολιτική μας καλεί να έχουμε μια άμεση, ισχυρή και ουσιαστική σχέση με τον κόσμο», ανέφερε ο Τραμπ μιλώντας στους αμερικανούς κοινοβουλευτικούς. «Είναι ο αμερικανικός ηγετικός ρόλος, που βασίζεται σε ζωτικά συμφέροντα ασφαλείας, τα οποία μοιραζόμαστε με συμμάχους μας σε όλη την υφήλιο».

Προσπάθησε να καθησυχάσει τους συμμάχους των ΗΠΑ στο NATO, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησής του στην Ατλαντική συμμαχία ενώ δεν έκανε ονομαστική αναφορά σε έναν από τους βασικούς λόγους των ανησυχιών των Ευρωπαίων, τονπρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Υποστηρίζουμε σθεναρά το NATO, μια συμμαχία η οποία σφυρηλατήθηκε μέσα από δύο παγκόσμιους πολέμους που εκθρόνισαν τον φασισμό κι έπειτα από έναν ψυχρό πόλεμο στον οποίο νικήθηκε ο κομμουνισμός», είπε ο Τραμπ.

«Αλλά οι εταίροι μας πρέπει να εκπληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις», πρόσθεσε. «Και τώρα, βάσει των πολύ σθεναρών και ειλικρινών συζητήσεών μας, αρχίζουν να κάνουν ακριβώς αυτό».

Κάνοντας ένα σχόλιο εκτός κειμένου, ο Τραμπ πρόσθεσε: «στην πραγματικότητα μπορώ να σας πω ότι τα χρήματα έρχονται σαν πλημμύρα. Πολύ ωραία».

Ο Τραμπ επέμεινε πως περιμένει από τους συμμάχους της χώρας του να κάνουν περισσότερα, να «αναλάβουν άμεσο και ουσιαστικό ρόλο (...) σε στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση