ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιδεινώνεται η κόντρα Τουρκίας-Ολλανδίας

Αφορμή η απαγόρευση προεκλογικών συγκεντρώσεων Τούρκων αξιωματούχων

ΚΥΠΕ

Για κλιμάκωση της διπλωματικής κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας με αφορμή την απαγόρευση προεκλογικών συγκεντρώσεων Τούρκων αξιωματούχων σε ολλανδικό έδαφος, κάνει λόγο στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η Trouw υπό τον τίτλο «Σε τροχιά σύγκρουσης Ολλανδία-Τουρκία».

Σημειώνεται ειδικότερα πως το γεγονός ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη του Tούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο στην Ολλανδία, οξύνει ακόμα περισσότερο τα πνεύματα και εντείνει το συγκρουσιακό κλίμα. Το ολλανδικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε χτες το βράδυ ότι η Τουρκία υπέβαλε επίσημο αίτημα προς τις ολλανδικές Aρχές με το οποίο ζητεί τη συνεργασία τους για την πραγματοποίηση της επίσκεψης του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στο Ρότερνταμ προκειμένου να λάβει μέρος σε προεκλογική συγκέντρωση των υποστηρικτών του «ναι» στο δημοψήφισμα.

Από την πλευρά του όμως το ολλανδικό ΥΠΕΞ εξέφρασε την αντίθεσή του στην επίσκεψη Τσαβούσογλου, ενώ σε δηλώσεις του και ο Oλλανδός ΥΠΕΞ Μπερτ Κέντερς εμφανίστηκε εξίσου αρνητικός, καθιστώντας σαφές ότι η Ολλανδία δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα αυτό: «Θεωρούμε ανεπιθύμητη την έλευση στην Ολλανδία ενός Τούρκου υπουργού προκειμένου να λάβει μέρος σε προεκλογικές δραστηριότητες. Η μεγαλύτερή μου ανησυχία έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να εξαχθεί ένα αμιγώς τουρκικό πρόβλημα στην Ολλανδία. Η πλημμελής προστασία της ελευθερίας της έκφρασης στην χώρα αυτή εντείνει τις επιφυλάξεις μου», υπογράμμισε.

Επισημαίνεται πως νωρίτερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε μύδρους κατά της ολλανδικής κυβέρνησης, εκφράζοντας την άποψη ότι προσπαθεί να παρεμποδίσει την επίσκεψή του επειδή φοβάται ότι θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον Γκέερτ Βίλντερς. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ερντογάν, άφησε να εννοηθεί πως η ολλανδική κυβέρνηση δέχεται «έξωθεν» πιέσεις προκειμένου να ακυρώσει την επίσκεψη. Οι υπαινιγμοί αυτοί έριξαν κι άλλο λάδι στην φωτιά, προκαλώντας αντιδράσεις από την πλευρά του Oλλανδού ΥΠΕΞ Κέντερς, ο οποίος ένιωσε την ανάγκη να επισημαίνει ότι «εμείς εδώ στην Ολλανδία ζούμε σε μια ελεύθερη κοινωνία, κάτι που ίσως να μην ισχύει σε ό,τι αφορά την Τουρκία» και να διαβεβαιώσει ότι η στάση αυτή της ολλανδικής κυβέρνησης δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τον Wilders.

Με τη σειρά του ο ακροδεξιός ηγέτης Wilders, συνεχίζει ο αρθρογράφος, ανακοίνωσε ότι θα οργανώσει πορεία διαμαρτυρίας αύριο το πρωί μπροστά στην τουρκική Πρεσβεία στη Χάγη προκειμένου να καταστήσει σαφές ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ είναι ανεπιθύμητος. Κάλεσε μάλιστα την ολλανδική κυβέρνηση να κηρύξει σύσσωμη την τουρκική κυβερνητική ομάδα «persona non grata». Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ακραίο μέτρο, εξηγεί ο αρθρογράφος, το οποίο μπορεί να λάβει μια χώρα σε περίπτωση πχ που θέλει να απελάσει με πολλές τυμπανοκρουσίες έναν κατάσκοπο μιας εχθρικής χώρας.

Όπως εξάλλου σημειώνεται, ανεξάρτητα από τη στάση του Βίλντερς, τυχόν επίσκεψη του Τσαβούσογλου θα αποτελούσε πλήγμα για πολλούς Oλλανδούς πολιτικούς λίγες μέρες πριν από τις εκλογές. O ηγέτης του PvdA L. Asscher (Εργατικοί) τόνισε εμφατικά ότι το θέμα της επίσκεψης του Τούρκου ΥΠΕΞ αποτελεί «ζήτημα αρχών» για την Ολλανδία. Ως εκ τούτου, παρατήρησε, η Ολλανδία αξίζει να εμμείνει στη στάση της ακόμα κι αν κάτι τέτοιο προκαλεί διπλωματικές παρενέργειες. Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός διατηρεί αυτή τη στιγμή το χαρτοφυλάκιο των κοινωνικών υποθέσεων στην κυβέρνηση Rutte, το οποίο περιλαμβάνει και τα θέματα ένταξης των μεταναστών και υπό αυτή την ιδιότητα έχει ήδη ανοιχτούς λογαριασμούς με την τουρκική κυβέρνηση σε ότι αφορά το status των Τούρκων της Ολλανδίας.

Καταλήγοντας, το δημοσίευμα αναφέρει ότι το ολλανδικό ΥΠΕΞ δεν θέλησε να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες σε ότι αφορά τις επιλογές που εξετάζει η ολλανδική κυβέρνηση σε περίπτωση που παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επιμείνει στην επίσκεψή του στο Ρότερνταμ. Όπως ωστόσο αφήνει να εννοηθεί, οι δημοτικές Αρχές θα μπορούσαν να απαγορεύσουν την επίμαχη συγκέντρωση επικαλούμενες λόγους δημόσιας τάξης.  

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X