ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σαφάρι για τα έγγραφα της CIA

Προσπάθειες της υπηρεσίας να περιορίσει τις ζημίες από τη διαρροή χιλιάδων

Kathimerini.gr

Αγωνιώδεις προσπάθειες κατέβαλε αυτή την εβδομάδα η CIA για να εκτιμήσει με ακρίβεια και να περιορίσει τις ζημίες από τη διαρροή χιλιάδων εγγράφων που καταγράφουν τις ικανότητες παρακολούθησης του Διαδικτύου από την υπηρεσία.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα του FBI, πίσω από τη διαρροή δεν κρύβεται κάποια εχθρική δύναμη, όπως η Ρωσία, αλλά ένας απογοητευμένος ή οργισμένος πρώην (ή νυν) υπάλληλος, όπως υπέθεσε και η ίδια η οργάνωση WikiLeaks στην ανακοίνωσή της την Τρίτη.

Αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών είπε ότι τα δεδομένα της διαρροής, τα οποία είναι στην πλειονότητα τεχνικά έγγραφα, φαίνεται να προήλθαν από διακομιστή (server) εργολάβου, σε σχέση εξαρτημένης εργασίας με τη CIA. Ο ερωτηθείς αξιωματούχος, όμως, δεν απέκλεισε τα έγγραφα να διέρρευσαν από υπάλληλο της υπηρεσίας.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ειδικευμένοι πράκτορες της CIA δημιούργησαν «εργαλεία» διείσδυσης, ικανά να προσφέρουν πρόσβαση σε κάθε τι συνδεδεμένο στο Διαδίκτυο, όπως έξυπνα κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, ακόμη και έξυπνες τηλεοράσεις, όπως αυτές της εταιρείας Samsung. Αγνωστο παραμένει, ωστόσο, εάν η CIA αξιοποίησε τα «εργαλεία» αυτά για να προβεί σε κατασκοπεία.

Ειδικοί της ασφάλειας των δικτύων, αλλά και χάκερ, εξέφρασαν αμφιβολίες για το κατά πόσον η οργάνωση WikiLeaks διαπίστωσε ότι τα έγγραφα της διαρροής περιέχουν πραγματικές καινοτομίες, επισημαίνοντας πως τα περισσότερα από όσα περιγράφονται στα έγγραφα αφορούν παλαιότερες συσκευές, με γνωστές ελλείψεις ασφαλείας.

Αλλοι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι αν και η CIA εμφανίζεται –σύμφωνα με τα έγγραφα της διαρροής– να έχει την ικανότητα να διεισδύσει σε μεμονωμένα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να μας κάνει να πιστέψουμε ότι η υπηρεσία πληροφοριών έχει τη δυνατότητα να σπάσει την κρυπτογράφηση των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων που χρησιμοποιούν τα σύγχρονα smartphones.

Αν η CIA ή η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) είχαν τη δυνατότητα να σπάσουν την κρυπτογράφηση εφαρμογών, όπως η Signal, το Confide, το Telegram και το WhatsApp, τότε οι υπηρεσίες αυτές θα μπορούσαν να υποκλέπτουν επικοινωνίες σε γιγάντια κλίμακα. Τέτοια ικανότητα υποκλοπής θα επέτρεπε στις υπηρεσίες ασφαλείας να συστήσουν βάση δεδομένων για έρευνα χάρη σε «λέξεις-κλειδιά» ή ονόματα, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα, όπως έδειξαν και τα έγγραφα της διαρροής των WikiLeaks.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση