ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φόρος...εκατομμυρίων για τον Τραμπ

Το μεγαλύτερο μέρος του φόρου οφείλεται στον αποκαλούμενο «εναλλακτικό ελάχιστο φόρο

Kathimerini.gr

Φόρο 38,4 εκατομμυρίων δολαρίων για εισοδήματα της τάξης των 152,7 εκατ. δολαρίων πλήρωσε ο Ντόναλντ Τραμπ το 2005, σύμφωνα με απόσπασμα της φορολογικής του δήλωσης που έδωσε στη δημοσιότητα το δίκτυο MSNBC, και στη συνέχεια επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.

Τα εν λόγω ποσά καταδεικνύουν ότι ο σημερινός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών φορολογήθηκε με συντελεστή περίπου 25%, χαμηλότερο μεν από το τότε ανώτατο κλιμάκιο του 35% αλλά υψηλότερο συγκριτικά με τον Ρεπουμπλικάνο προεδρικό υποψήφιο στις προηγούμενες εκλογές, Μιτ Ρόμνεϊ, που το 2010 είχε φορολογηθεί με συντελεστή 14%.

Οι δύο σελίδες της δήλωσης Τραμπ που δημοσίευσε το MSNBC δεν φανερώνουν τις ακριβείς πηγές εισοδημάτων του, ούτε αποκαλύπτουν πληροφορίες για επενδυτικές και επιχειρηματικές ενέργειες στο εξωτερικό – δραστηριότητες που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τυχόν συγκρούσεις συμφερόντων του πλανητάρχη.

Παρά ταύτα, καταδεικνύουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του, σχεδόν 67,4 εκατ. δολάρια, προήλθε από ενοίκια, πνευματικά δικαιώματα και συνεταιρισμούς, πηγές που αντανακλούν τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων Τραμπ στους κλάδους των ακινήτων και της τηλεοπτικής ψυχαγωγίας.

Το μεγαλύτερο μέρος του φόρου που επιβλήθηκε στον κ. Τραμπ, πάνω από 31 εκατ. δολάρια, οφείλεται στον αποκαλούμενο «εναλλακτικό ελάχιστο φόρο», ο οποίος έχει θεσμοθετηθεί ακριβώς προκειμένου να εμποδίζει τα υψηλά εισοδήματα να επωφελούνται από φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις.

Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας είχε δηλώσει προεκλογικά ότι θέλει να καταργήσει τον εν λόγω φόρο στο πλαίσιο ευρύτερης φορολογικής μεταρρύθμισης. Ο κανονικός φόρος εισοδήματος για το 2015 ανήλθε σε μόλις $5,3 εκατομμύρια, ενώ ο κ. Τραμπ χρεώθηκε σχεδόν $1,9 εκατομμύρια επιπλέον λόγω του φόρου αυτοαπασχόλησης.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την προεκλογική περίοδο ο κ. Τραμπ «έσπασε» την παράδοση και αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει την πιο πρόσφατη φορολογική δήλωσή του, κάτι που έχουν πράξει όλοι οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών από την εποχή Νίξον.

Ο κ. Τραμπ ισχυρίζεται ότι δεν δημοσιοποιεί τα φορολογικά του στοιχεία διότι ελέγχεται από την Εφορία. Παρά ταύτα, δεν υπάρχει νόμος που να προβλέπει ότι εφοριακός έλεγχος απαγορεύει τη δημοσίευση φορολογικών στοιχείων.

Σε μία από τις τηλεμαχίες πριν τις κάλπες του Νοεμβρίου η Δημοκρατική υποψήφια Χίλαρι Κλίντον είχε υπονοήσει ότι ο κ. Τραμπ κατά διαστήματα χρεωνόταν με μηδενικό φόρο, με τον Ρεπουμπλικάνο να απαντά: «αυτό με κάνει έξυπνο».

Στην ανακοίνωση-επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του MSNBC, ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε το τηλεοπτικό δίκτυο ότι δημοσιεύει φορολογική δήλωση από το παρελθόν στην «απόγνωσή του για τηλεθέαση».

«Τα ανέντιμα μέσα ενημέρωσης μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν [τις φορολογικές δηλώσεις Τραμπ] μέρος της ατζέντας τους, ενώ ο πρόεδρος θα εστιάσει στη δική του [ατζέντα], που περιλαμβάνει φορολογική μεταρρύθμιση προς όφελος όλων των Αμερικανών», προσέθεσε.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X