ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γερμανία προς Τραμπ: Δεν υπάρχει λογαριασμός χρέους προς NATO

Απάντηση στη δήλωση Τραμπ ότι η Γερμανία οφείλει χρήματα στις ΗΠΑ, έδωσε η κ. Λάιεν

ΠΗΓΗ: skai.gr

Αιχμηρή απάντηση στη δήλωση Τραμπ ότι η Γερμανία οφείλει χρήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες για την άμυνα έδωσε η αρμόδια γερμανίδα υπουργός Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέρριψε τον ισχυρισμό του Ντόναλντ Τραμπ ότι η Γερμανία οφείλει στο ΝΑΤΟ και στις Ηνωμένες Πολιτείες «τεράστια ποσά» για την άμυνα.

«Δεν υπάρχει λογαριασμός χρέους στο ΝΑΤΟ», ανέφερε αιχμηρά σε δήλωσή της η κ. φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας πως είναι λάθος να συνδέεται ο στόχος της Συμμαχίας για αμυντικές δαπάνες ισοδύναμες με 2% του ΑΕΠ αμιγώς με τη Συμμαχία.

«Αμυντικές δαπάνες πηγαίνουν επίσης σε ανθρωπιστικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών, στις ευρωπαϊκές αποστολές και στη συμβολή μας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους», είπε η κ. φον ντερ Λάιεν.

Τόνισε πως ο καθένας θα ήθελε να μοιραστεί δίκαια το βάρος και για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο να έχουμε μία «σύγχρονη ιδέα για την ασφάλεια», που θα περιλαμβάνει ένα σύγχρονο NATO αλλά συνάμα μία ευρωπαϊκή αμυντική ένωση και επενδύσεις στα Ηνωμένα Έθνη.

Το μήνυμα της γερμανίδας ΥΕΘΑ έρχεται στον απόηχο των αναρτήσεων του κ. Τραμπ στο Twitter πως η Γερμανία «οφείλει τεράστια χρηματικά ποσά στο NATO και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να πληρωθούν περισσότερα για την ισχυρή, και πολύ δαπανηρή, άμυνα που παρέχουν στη Γερμανία».

Τα «τιτιβίσματα» του πλανητάρχη έλαβαν χώρα μία ημέρα μετά τη πρώτη συνάντησή του με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στον Λευκό Οίκο.

Ο κ. Τραμπ έχει καλέσει τη Γερμανία και άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να επισπεύσουν τις προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθούν στον στόχο για τις αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ τους.

Οι γερμανικές αμυντικές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,4 δισεκ. ευρώ, φτάνοντας στα 38,5 δισεκ. ευρώ το 2018 – ήτοι 1,26% του ΑΕΠ, όπως έχει πει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το 2016 το ποσοστό των αμυντικών δαπανών της Γερμανίας ήταν στο 1,18%. Στη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ουάσινγκτον, η Μέρκελ επανέλαβε τη δέσμευση της Γερμανίας να φθάσει τον στόχο του 2%.

Από τα 28 μέλη της Συμμαχίας, το 2016 μόνο πέντε πέτυχαν ή υπερέβησαν τον στόχο για αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ τους: Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελλάδα, η Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Πολωνία.

Τα μέλη της Συμμαχίας έχουν δεσμευθεί ότι θα αυξήσουν σταδιακά τις αμυντικές δαπάνες τους στο 2% έως το 2024.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση