ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

52χρονος βρετανικής καταγωγής ο δράστης στο Λονδίνο(LIVE)

Οκτώ συλλήψεις μέχρι στιγμής από τις εφόδους της Αστυνομίας σε Λονδίνο και Μπέρμιγχαμ

Kathimerini.gr

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο. Η αστυνομία προχώρησε σε οκτώ συλλήψεις μετά από εφόδους σε σπίτια στο Λονδίνο και το Μπέρμιγχαμ.

Πέντε νεκροί ανάμεσα τους και ο δράστης είναι ο απολογισμός της επίθεσης ενώ 29 άτομα νοσηλεύοται στο νοσοκομείο, οι επτά από αυτούς σε κρίσιμη κατάσταση.

Στα θύματα συγκαταλεγεται μια γυναίκα τουρκοκυπριακής καταγωγής, μητέρα δύο παιδιών. Σύμφωνα δε με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέσα Μέι, δύο εκ των τραυματιών είναι Έλληνες, οι οποίοι όπως ενημέρωση το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είναι καλά στην υγεία τους.

23:00 Εντοπίστηκε ύποπτο πακέτο στο Westminster

Η αστυνομία αναφέρει ότι το ύποπτο πακέτο βρέθηκε στη συμβολή των οδών Horse Guards Parade και Birdcage Walk στο Westminster, αλλά περιγράφουν το περιστατικό ως «ρουτίνα».

20:50 Συγκέντρωση με κεριά στο Λονδίνο στη μνήμη των θυμάτων

Χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες του Λονδίνου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του μουσουλμάνου δημάρχου της πόλης Σαντίκ Χαν, να συγκεντρωθούν με αναμμένα κεριά στην κεντρική πλατεία Τραφάλγκαρ το βράδυ της Πέμπτης.

Με τον τρόπο αυτό οι συγκεντρωθέντες θέλησαν να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της Τετάρτης και να διατρανώσουν την αντίστασης τους στην επιβουλή των αξίων τους από τους τρομοκράτες, όπως είπε ο κ. Χαν.

«Δείχνουμε απόψε τι σημαίνει να είναι κανείς Λονδρέζος», είπε ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας.

Στην πλατφόρμα των επισήμων βρίσκονταν εκπρόσωποι όλων των θρησκειών, όλων των κομμάτων και πρέσβεις πολλών χωρών.

19:00 Τους τραυματίες της επίθεσης στο κοινοβούλιο επισκέφθηκε η Τερέζα Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι επισκέφθηκε νοσοκομείο, όπου συνομίλησε με θύματα της χθεσινής επίθεσης.

«Υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων και πριν από λίγο επέστρεψε στην πρωθυπουργική κατοικία έπειτα από μια ιδιωτική επίσκεψη σε ένα νοσοκομείο όπου έμεινε 40 λεπτά. Συνομίλησε με τα θύματα των χθεσινών περιστατικών, τους νοσηλευτές και το ιατρικό προσωπικό... για να τους ευχαριστήσει για το έργο τους» είπε ο εκπρόσωπος τύπου σε δημοσιογράφους.

18:19 Τηλεφωνική επικοινωνία Μέϊ-Ερντογάν

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας εκφράζει την θλίψη και την συμπαράσταση του προς τους λαούς της Μεγάλης Βρετανίας εξαιτίας του νέου χτυπήματος.

18:00 Ομπάμα: "Καμία τρομοκρατική ενέργεια δεν μπορεί να κλονίσει τη δύναμη της Βρετανίας"

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απέτισε σήμερα φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης που διαπράχθηκε χθες κοντά στο κοινοβουλίου στο Λονδίνο, υπογραμμίζονται τη «δύναμη και την επιμονή» της Βρετανίας.

«Ο σκέψεις μου βρίσκονται στα θύματα και τις οικογένειές τους στο Λονδίνο» έγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα σε ένα tweet.

«Καμία τρομοκρατική ενέργεια δεν μπορεί να κλονίσει τη δύναμη και την επιμονή της συμμάχου μας Βρετανίας» συμπλήρωσε ο πρώην πρόεδρος.

17:40 Ο 52χρονος Khalid Masood κατονομάστηκε από τη Σκότλαντ Γκαρντ ως ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης

16:32 Η Πρωθυπουργός Τερέσα Μέι αποτίει φόρο τιμής στον αστυνομικό Κιθ Πάλμερ ο οποίος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τον δράστη της επίθεσης, χαρακτηρίζοντάς τον ως "ήρωα"

16:00 Αμερικανός ο τρίτος νεκρός του Λονδίνου

Ο Αμερικανός Κερτ Κόχραν κατονομάστηκε ως το τρίτο θύμα της τρομοκρατικής επίθεσης του Λονδίνου, μετά από τον 48χρονο αστυνομικό Κιθ Πάλμερ και την Αΐσα Φράντε, Βρετανίδα υπήκοο κυπριακής και ισπανικής καταγωγής.

15:29 Στο Βέλγιο, στην πόλη Antwerp ύποπτος επιχείρησε να εισβάλλει σε μια αγορά με όχημα. Ο ύποπτος τέθηκε υπό κράτηση σύμφωνα με το τουρκικό NTV

15:25 Τηλεφωνική συνομιλία είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ρουμάνο πρωθυπουργό Σορίν Γκριντενάου, η Τερέσα Μέι, ενώ προγραμματίζονται και άλλα τηλεφωνήματα με ξένους ηγέτες.

15:20 Μέι: «Το Brexit δεν θα καθυστερήσει λόγω της επίθεσης»

Η τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο δεν θα καθυστερήσει την έναρξη της επίσημης διαδικασίας για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

15:05 Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη Σύνοδο της Ρώμης μετά το χτύπημα στο Λονδίνο

5.000 αστυνομικοί και πράκτορες ασφαλείας θα τοποθετηθούν στη Ρώμη σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας, Μάρκο Μιννίτι, ενόψει της επετειακής Διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρώμη,μετά την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε χθες το απόγευμα στο Λονδίνο.

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα είναι το Σάββατο στη Ρώμη για να γιορτάσουν την 60η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης και την ίδρυση της ΕΕ.

14:25 Το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη για το χτύπημα στο Λονδίνο 

Το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο που Amaq που θεωρείται ως το επίσημο εκφραστικό μέσο της οργάνωσης, ο δράστης είναι στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους.

13:45 Η Βρετανίδα πρωθυπουργός τόνισε πως όσο η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν μπορεί να αποκαλύψει όλες τις πληροφορίες, καθώς οφείλει να σεβαστεί τα όρια που θέτει η αστυνομία, όμως δεσμεύθηκε να δώσει στη δημοσιότητα όλες τις πληροφορίες τις επόμενες ημέρες.

13:40 Ελληνικό ΥΠΕΞ: Καλά στην υγεία τους οι δύο Έλληνες τραυματίες

Καλά στην υγεία τους είναι οι δύο Ελληνες οι οποίοι βρίσκονται μεταξύ των τραυματιών του χτυπήματος στο Λονδίνο το απόγευμα της Τετάρτης, που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερα άτομα συνολικά. Δεν νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, διότι τραυματίσθηκαν ελαφρά. Τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο σημείο της επίθεσης και επέστρεψαν άμεσα στα σπίτια τους. 

Μεταξύ των οποίων είναι 12 Βρετανοί, δύο παιδιά από τη Γαλλία, δύο Ρουμάνοι, τέσσερις Νοτιοκορεάτες, ένας Γερμανός, ένας Πολωνός, ένας Κινέζος, και ένας Αμερικανός. 

13:10 Μήνυμα προς τους Λονδρέζους στέλνει ο δήμαρχος της πόλης Σαντίκ Χα, μετά την επίθεση. Οι Λονδρέζοι δεν Θα δειλιάσουν μπροστά στην τρομοκρατία, αναφέρει.

12:50 Έλληνες ανάμεσα στους τραυματίες δήλωσε η Πρωθυπουργός της χώρας Τερέσα Μέι.

Ανέφερε ότι ο δράστης ήταν βρετανικής καταγωγής και γνωστός στις Αρχές. Η βρετανίδα Πρωθυπουργός ανέφερε ότι προχωρούν με αναθεώρηση των μέτρων ασφαλείας  γύρω από την ζώνη του κοινοβουλίου. «Έχουμε όλοι ευθύνη για την ασφάλεια του προσωπικού, είδαμε το χειρότερο πρόσωπο της ανθρωπιάς αλλά θα θυμόμαστε αυτούς απου προσπάθησαν να σώσουν την ζωή των θυμάτων». 

Διαμήνυσε παράλληλα ότι η καλύτερη απάντηση στην τρομοκρατία είναι να συνεχίσουμε όλοι να ζούμε την ζωή μας κανονικά.

12:30 Χειροπέδες σε οκτώ πρόσωπα πέρασε η βρετανική αστυνομία

Έφοδο σε έξι σπίτια στο Μπέρμιγχαμ αλλά και το Λονδίνο πραγματοποίησε τα ξημερώματα η βρετανική Αστυνομία στο πλαίσιο της επιχείρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την επίθεση στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας. Οπως ανακοίνωσε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία έχουν γίνει μέχρι στιγμής οκτώ συλλήψεις.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό ο δράστης ενήργησε μόνος του ενώ δεν υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για περαιτέρω απειλές. Ο υπουργός Αμυνας Μάικλ Φάλον, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, ανέφερε ότι γίνονται έρευνες για να εξακριβωθεί εάν εμπλέκονται και άλλα άτομα στην επίθεση. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους συνολικά τέσσερις άνθρωποι, και όχι πέντε, όπως ανακοινώθηκε χθες βράδυ, ενώ στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 29 άτομα, εκ των οποίων οι επτά σε κρίσιμη κατάσταση. Οι βρετανικές αρχές θεωρούν ως επικρατέστερο το σενάριο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Η αστυνομία φέρεται να γνωρίζει την ταυτότητα του δράστη αλλά δεν τον έχει κατονομάσει.

Οι νεκροί είναι ένας αστυνομικός, μια γυναίκα γύρω στα 40, ένας άνδρας περίπου 50 ετών και ο δράστης.

Επιβεβαιώνεται  ως τ/κ η καταγωγή της 42χρονης Αϊσα

Ο δήμαρχος ισπανικής πόλης στη Γαλικία επιβεβαίωσε ότι η γυναίκα που έχασε τη ζωή της στη γέφυρα του Γουέστμινστερ είναι η μητέρα δύο ανήλικων κοριτσιών Αϊσα Φράντε, γεννημένη στο Λονδίνο με βρετανική υπηκοότητα, με μητέρα Ισπανίδα και πατέρα Τουρκοκύπριο.

Ενός λεπτού σιγή στο Λονδίνο για τα θύματα των επιθέσεων

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο, στη Σκότλαντ Γκαρντ και στο δημαρχείο του Λονδίνου για τα θύματα της χθεσινής επίθεσης στη βρετανική πρωτεύουσα.

Η Πρωθυπουργός Μέι θα προβεί σε νεότερη δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων αργότερα το πρωί.

Ο Υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον δήλωσε ότι οι Αρχές ενεργούν με βάση την υπόθεση ότι ο δράστης είχε σχέσεις με την ισλαμιστική τρομοκρατία.

Την Τρίτη το δημοψήφισμα στη Σκωτία

Το κοινοβούλιο της Σκωτίας αναμένεται να επανεξετάσει το θέμα με τον δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίηση της χώρας από την Βρετανία την ερχόμενη Τρίτη σύμφωνα με το BBC.

Η συζήτηση ήταν προγραμματισμένη για χθες, ωστόσο διακόπηκε ενώ ήταν σε εξέλιξη μετα την επίθεση στο έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Καταδικάζει μέσω Tweet ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκασε ρητά την επίθεση έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο στο Λονδίνο.

Σημειώνεται πως η επίθεση έλαβε χώρα ώρες μετά τις προειδοποιήσεις Ερντογάν πως οι πολίτες της Δύσης θα βρεθούν σε κίνδυνο εάν τα ευρωπαϊκά κράτη επιμείνουν στην υπεροπτική συμπεριφορά τους.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα από μία σειρά tweet.

«Συμπαραστεκόμαστε στο Ηνωμένο Βασίλειο, στους φίλους και συμμάχους μας, ενάντια στην τρομοκρατία, την μεγαλύτερη απειλή στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», ανέφερε ο Ερντογάν και προσέθεσε: «Μοιραζόμαστε τον πόνο της Μεγάλης Βρετανίας».

«Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και στον βρετανικό λαό. Εύχομαι γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες», ανέφερε σε χωριστό tweet ο Ερντογάν.

Kυπριακής καταγωγής ένα από τα θύματα

Η 43χρονη Αϊσέ Φράντε, μητέρα δύο παιδιών, είναι σύμφωνα με τον ξένο Τύπο ανάμεσα στα θύματα του τρομοκρατικού κτυπήματος στο Ουέστμινστερ στο Λονδίνο. Εκτιμάται ότι η γυναίκα σκοτώθηκε την ώρα που πήγαινε να παραλάβει τα παιδιά της από το σχολεία.

Η οικογένεια της ενημέρωθηκε τηλεφωνικώς από τις αρχές του Λονδίνου, ότι τα έγγγραφα της γυναίκας βρέθηκαν στην γέφυρα του Ουέστμινστερ. Λίγες ώρες αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατος της.

Συλλήψεις στο Μπέρμιγχαμ σε σχέση με την επίθεση του Λονδίνου

Έφοδο σε έξι σπίτια στο Μπέρμιγχαμ αλλά και το Λονδίνο πραγματοποίησε τα ξημερώματα η βρετανική Αστυνομία στο πλαίσιο της επιχείρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την επίθεση στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας. Οπως ανακοίνωσε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία έχουν γίνει μέχρι στιγμής οκτώ συλλήψεις.

Πληροφορίες του BBC αναφέρουν πως η συγκεκριμένη διεύθυνση ενδεχομένως να χρησιμοποιήθηκε για την ενοικίαση του οχήματος που οδηγούσε ο δράστης.

Η αστυνομία έχει αρνηθεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες επικαλούμενη επιχειρησιακούς λόγους.

Δεκάδες αστυνομικοί συμμετείχαν στην επιχείρηση, ενώ η περιοχή αποκλείστηκε.

Η Αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει επικαλούμενη «επιχειρησιακούς λόγους», παραπέμποντας τυχόν ερωτήσεις στην Μητροπολιτική Αστυνομία.

Ισλαμιστής τρομοκράτης, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, ο δράστης της επίθεσης

Το σενάριο της «ισλαμιστικής τρομοκρατίας» προκρίνεται από τις βρετανικές αρχές την επομένη μιας επίθεσης που στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους μπροστά από το βρετανικό κοινοβούλιο στο Λονδίνο και σημειώθηκε ακριβώς έναν χρόνο μετά τις φονικές επιθέσεις των Βρυξελλών.

Περίπου 40 άνθρωποι τραυματίσθηκαν επίσης χθες νωρίς το απόγευμα όταν ένας γενειοφόρος και μαυροντυμένος άνδρας έριξε το αυτοκίνητο που οδηγούσε πάνω στο πλήθος που βρισκόταν στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ, απέναντι από το Μπιγκ Μπεν, πριν μαχαιρώσει μέχρι θανάτου έναν αστυνομικό στην προσπάθειά του να διεισδύσει μέσα στο κοινοβούλιο.

Ο δράστης, ο οποίος έδρασε μόνος, σύμφωνα με τους ερευνητές, και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάλυψη ευθύνης για την πράξη του, στη συνέχεια «σκοτώθηκε από έναν άλλον αστυνομικό», σύμφωνα με τον διοικητή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Μαρκ Ρόουλι.

«Δεν θα κάνω σχόλιο για την ταυτότητα του δράστη (...), αλλά προκρίνουμε το σενάριο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας», δήλωσε χθες το βράδυ ο Ρόουλι.

Η επίθεση προκάλεσε άνεμο πανικού στο κέντρο του Λονδίνου: περαστικοί έτρεχαν στο πλησιέστερο μετρό, αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί μαζικά, το κοινοβούλιο αποκλείσθηκε με οδοφράγματα.

Ανάμεσα στους τραυματίες περιλαμβάνονται τρεις Γάλλοι μαθητές Λυκείου που βρίσκονταν σε σχολικό ταξίδι και η κατάσταση δύο εκ των οποίων θεωρείται σοβαρή. Δύο Ρουμάνοι υπήκοοι έχουν τραυματισθεί επίσης, ανακοίνωσε το Βουκουρέστι, καθώς και πέντε Νοτιοκορεάτες τουρίστες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, και ένας Πορτογάλος, σύμφωνα με την πορτογαλική κυβέρνηση.

Ντυμένη στα μαύρα, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατήγγειλε χθες το βράδυ μια «διεστραμμένη» επίθεση, σε δηλώσεις που έκανε μπροστά από την πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ. «Οι δυνάμεις του κακού δεν θα μας διαιρέσουν», τόνισε μιλώντας έπειτα από μια διυπουργική συνεδρίαση κρίσης.

Πρόκειται για την πιο φονική επίθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις επιθέσεις καμικάζι της 7ης Ιουλίου 2005, την ευθύνη για τις οποίες είχαν αναλάβει συμπαθούντες της αλ-Κάιντα και οι οποίες είχαν προκαλέσει 56 νεκρούς στα λονδρέζικα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η Μέι δήλωσε ωστόσο πως το επίπεδο του συναγερμού για απειλή τρομοκρατικής επίθεσης παραμένει σταθερά στο «σοβαρή», το τέταρτο σε μια κλίμακα με πέντε επίπεδα, όπως ισχύει από τον Αύγουστο 2014.

Οι πρόεδροι της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησαν στην Μέι και ο πύργος του Άιφελ έσβησε τα μεσάνυχτα αποτίοντας φόρο τιμής. «Μίλησα με την βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για να της υποβάλω τα συλλυπητήριά μου. Είναι δυνατή και πολύ καλά», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την υποστήριξή της στους «Βρετανούς φίλους» της, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό πρόκεται να έρθει στο Λονδινο σήμερα για να βρεθεί κοντά στους τραυματίες Γάλλους.

Η επίθεση σημειώθηκε την ημέρα που το Βέλγιο τιμούσε τη μνήμη των 32 νεκρών των τζιχαντιστικών επιθέσεων που είχαν πραγματοποιηθεί ακριβώς πριν από έναν χρόνο στις Βρυξέλλες.

Θυμίζει τις επιθέσεις της Νίκαιας στη Γαλλία (84 νεκροί) και του Βερολίνου (12 νεκροί) επίσης το 2016, που είχαν πραγματοποιηθεί με όχημα που έπεσε πάνω στο πλήθος και εντάσσονται στο πλαίσιο του αυξημένου κινδύνου επιθέσεων που υφίσταται για την Ευρώπη, ιδιαίτερα από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τον διοικητή Ρόουλι, ο δράστης αρχικά χτύπησε με το αυτοκίνητό του πάνω στη γέφυρα πολλούς πεζούς, ανάμεσα στους οποίους ήταν και τρεις αστυνομικοί. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν εκεί τη ζωή τος και περισσότεροι από δέκα δέχθηκαν επιτόπου τις πρώτες βοήθειες. Μια γυναίκα που πήδησε στον Τάμεση για να ξεφύγει από το όχημα διασώθηκε σοβαρά τραυματισμένη.

Αφού έριξε το γκρίζο όχημα SUV που οδηγούσε πάνω στα κάγκελα του μεγάρου του Ουεστμίνστερ, λίγο αφού βγήκε από τη γέφυρα, ο δράστης όρμησε προς μια κοντινή είσοδο του κοινοβουλίου, πριν μαχαιρώσει έναν αστυνομικό, πρόσθεσε ο Ρόουλι.

Η αστυνομία τον πυροβόλησε ενώ εκείνος επιχειρούσε να επιτεθεί σε έναν δεύτερο αστυνομικό.

Εικόνες δείχνουν τον συντηρητικό βουλευτής Τομπάιας Έλγουντ, ο οποίος είχε χάσει έναν αδελφό σε επίθεση το 2002 στο Μπαλί της Ινδονησίας, να προσπαθεί μάταια να κάνει καρδιακές μαλάξεις στον αστυνομικό, σύζυγο και πατέρα ηλικίας 48 ετών ο οποίος τραυματίσθηκε θανάσιμα.

«Φωτογραφίζαμε το Μπιγκ Μπεν όταν όλοι άρχισαν να τρέχουν, είδαμε έναν άνδρα γύρω στα 40 να κρατάει ένα μαχαίρι περίπου 20 εκατοστών. Στη συνέχεια ακούσαμε τρεις πυροβολισμούς. Διασχίσαμε τον δρόμο και είδαμε τον άνδρα ματωμένο στο έδαφος», αφηγήθηκε η Τζέιν Ουίλκινσον στο βρετανικό πρακτορείο Press Association.

«Είδα τρία πτώματα να κείτονται στο έδαφος και πάρα πολλούς αστυνομικούς. Ήταν τρομακτικό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 16χρονος Τζακ Χάτσινσον, ένας Αμερικανός τουρίστας που έμεινε αποκλεισμένος για τρεις ώρες πάνω στη μεγάλη ρόδα London Eye, στην άλλη άκρη της γέφυρας.

Οι βουλευτές είχαν περιορισθεί στο εσωτερικό του κοινοβουλίου και στο πλησίον Αββαείο του Ουεστμίνστερ. Τους επετράπη να βγουν αργά το βράδυ. «Επικράτησε πανικός», αφηγήθηκε η Εργατική βουλευτής Μέρι Κρίαγκ.

Η Τερέζα Μέι αναχώρησε με μεγάλη ταχύτητα από το κοινοβούλιο, όπου είχε μιλήσει στους βουλευτές, με το επίσημο αυτοκινητό της.

Στο κοινοβούλιο της Σκωτίας στο Εδιμβούργο, οι συζητήσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία ανεστάλησαν επ' αόριστον.

Το Λονδίνο δεν είχε πληγεί τα τελευταία χρόνια από μεγάλης έκτασης επιθέσεις. Η Σκότλαντ Γιάρντ είχε εντουτους ανακοινώσει στις αρχές Μαρτίου ότι οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν αποτρέψει από τον Ιούνιο του 2013 13 απόπειρες επίθεσης.

Όλες οι βρετανικές εφημερίδες έχουν σήμερα στα πρωτοσέλιδά τους την επίθεση, την οποία η (αριστερή) Daily Mirror χαρακτηρίζει «επίθεση εναντίον της δημοκρατίας».

«Οι Λονδρέζοι δεν θα επιτρέψουν να τους εκφοβίσει η τρομοκρατία», τόνισε ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν.

Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο

Η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάζει ανεπιφύλακτα την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση που διενεργήθηκε στο Λονδίνο, στις 22 Μαρτίου 2017, και εκφράζει την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη της στην Κυβέρνηση και τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, «τη δύσκολη αυτή στιγμή, οι σκέψεις όλων είναι, πρωτίστως, με τα θύματα και τις οικογένειές τους».

Προστίθεται τέλος ότι η Κύπρος στέκεται στο πλευρό του Ηνωμένου Βασιλείου και των άλλων διεθνών της εταίρων και συμμετέχει ενεργά στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση