ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το προφίλ του δράστη της επίθεσης

Λανθασμένη η πρώτη ταυτότητα που δόθηκε από βρετανικά ΜΜΕ για την ταυτότητα του δράστη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τελευταία ενημέρωση 18:00

Βρετανικής καταγωγής είναι ο δράστης του Λονδίνου σύμφωνα με την Πρωθυπουργό της χώρας Τερέσα Μέι.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Σκότλαντ Γκαρντ, ως δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης κατονομάστηκε ο 52χρονος Καλίντ Μασούντ.

Είχε γεννηθεί στο Κεντ και ζούσε στην περιοχή του Μπέρμιγχαμ.

Στο παρελθόν είχε καταδικαστεί για διαφορά αδικήματα, όπως πρόκληση σωματικής βλάβης και κατοχή όπλων, αλλά ποτέ δεν είχε απασχολήσει τις αρχές για τρομοκρατικό αδίκημα.

Η τελευταία καταδίκη του ήταν το Δεκέμβριο του 2003 για κατοχή μαχαιριού.

Νωρίτερα την Πέμπτη, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, έξω από τη βρετανική Βουλή, που στοίχισε τη ζωή τέσσερις ανθρώπους, περιλαμβανομένου του δράστη.

Η ανάληψη ευθύνης έγινε μέσω τηλεγραφήματος του προπαγανδιστικού πρακτορείου της οργάνωσης, του Amaq, όπου ο τρομοκράτης χαρακτηρίζεται «στρατιώτης του χαλιφάτου».

Οι βρετανικές Αρχές έχουν ανακοινώσει πως ο δράστης φαίνεται να «εμπνεύστηκε» από ισλαμιστική τρομοκρατία, όμως δεν έχουν κάνει λόγο για απευθείας σύνδεση του τρομοκράτη με το ISIS.

Όπως δήλωσε νωρίτερα ενώπιον της Βουλής η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ο δράστης είχε γεννηθεί στη Βρετανία και ήταν γνωστός στις Αρχές, καθώς στο παρελθόν είχε εξετασθεί από την υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας MI5. Η ταυτότητά του δεν είχε δημοσιοποιηθεί.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι ο τρομοκράτης δεν απασχολούσε πια τις μυστικές υπηρεσίες και ήταν «εκτός της εικόνας πληροφοριών», χωρίς να υπάρχει καμία ένδειξη για το σχέδιό του.

Η πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε ότι, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, ο τρομοκράτης «έδρασε μόνος του», αν και οι εν εξελίξει έρευνες εστιάζουν πάνω στα κίνητρά του και τα πρόσωπα τα οποία συναναστρεφόταν.

Δεν είναι ο Abu Izzadeen

Ο άντρας ο οποίος είχε ονομαστεί αρχικά ως ο δράστης της επίθεσης στο Λονδίνο, βρίσκεται στη φυλακή για άλλης φύσης αδικήματα, δήλωσε ο ασδερφός του.

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ ο αδερφός του Abu Izzadeen, γνωστός και ως Trevor Brooks, κάλεσε τον κανάλι 4, ενημερώνοντας τους σχετικά.

Ο Izzadeen γεννήθηκε 18 Απριλίου 1975 στο Hackney του ανατολικού Λονδίνου και είναι βρετανός υπήκοος, ενώ ασπάστηκε το Ισλάμ όταν έγινε 18 χρόνων, το 1993, όταν και άλλαξε το όνομα του σε Ομάρ.

Ήταν γνωστός ως Ισλαμιστής ιεροκηρυκας σε πολλά ειδησεογραφικά δίκτυα, ενώ διατηρούσε και προσωπικό λογαριασμό στο Youtube.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X